Symbian se z Nokio 808 PureView dokončno poslavlja

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/new-symbian-belle.jpg

Ob objavi poslovnih rezultatov za prejšnje četrtletje je Nokia uradno potrdila, da je 808 PureView njihov zadnji Symbian mobitel. Prehod na Windows Phone, ki se že prodaja boljše kot Symbian, je končan. Za Symbian je to zadnji žebelj v krsto, za nas pa pravi čas, da se spomnimo pestre zgodovine mobilnega operacijskega sistema, ki je zaznamoval prejšnje desetletje.

Le kdo ni v preteklem desetletju imel ali si vsaj želel katerega od priljubljenih Symbian telefonov? Nokia N95, Nokia E71, Nokia N80, Nokia 9210 Communicator, … Se ti že kaj rosijo oči?

Začetki Symbiana segajo v leto 1980

In kljub temu, da ob omembi Symbiana najprej pomislimo na Nokio, ima Symbian za sabo kar pestro zgodovino. Pred dobrimi tridesetimi leti je David Potter ustanovil ustanovil podjetje Psion, ki je leta 1984 predstavilo prvi masovno proizveden dlančnik Psion Organizer. Leta 1991 je sledila predstavitev operacijskega sistema EPOC OS, ki je nadgradnjo v 32-bitni EPOC32 doživel leta 1997. In ravno EPOC32 je bil osnova za Symbian, ki je postalo neodvisno podjetje v lasti Ericssona, Nokie, Motorole in Psiona junija 1998.

Prvi Symbian mobitel, Ericsson R380 Smartphone, je na trg prišel novembra 2000. Hkrati je Nokia najavila prvi odprti Symbian OS mobitel, Nokia 9210 Communicator, ki je na trg prišel junija 2001. Še dobro se spomnim, kako so se mi ob tem cedile sline. Konec istega leta je Nokia predstavila še S60, uporabniški vmesnik za Symbian OS, za katerega so lahko licenco pridobili tudi drugi proizvajalci mobitelov.

Ericsson R380 in Nokia 9210 Communicator

Ericsson R380 in Nokia 9210 Communicator

Zlata doba Symbiana med 2004 in 2007

V sledečih letih so se še ostala podjetja pridružila Symbianu, predstavljeni so bili drugi uporabniški vmesniki, izdani priljubljeni mobiteli. Med leti 2004 in 2007 je Symbian postal nesporni kralj med mobiteli, manjkale niso tudi različne aplikacijske trgovine s stotinami aplikacij. Na vrhuncu v leta 2006 naj bi po nekaterih podatkih Symbian imel kar 72 % tržni delež!

Nokia N95

Nokia N95 iz leta 2007 - se je še spomniš?

Začetek konca se je za Symbian začel leta 2007, ko je Steve Jobs predstavil Applov prvi iPhone. Nokia je ob tej priložnosti izvirni iPhone enačila s, takrat priljubljenimi, Nseries mobiteli in bila presenečena nad pomanjkanjem podpore za 3G omrežje. Kot kaže so svojo konkurenco vendarle nekoliko podcenili, saj se je na iPhone hitreje odzval Google z Androidom, ki je proizvajalcem mobitelov omogočal še več svobode kot Symbian. Android je tako z malo vojsko naprav vseh velikosti skupaj z iOS-om dokaj hitro začel izpodrivati stare velikane s Symbianom na čelu.

Symbian Foundation neuspešno lovil Android

Kot odgovor na vse večjo priljubljenost iOS-a in predvsem Androida, je poleti 2008 nastala organizacija Symbian Foundation, ki je združila platformi S60 in UIQ ter si kot cilj zadala Symbian pretvoriti v pravo odprto kodno platformo, ki bi jo lahko brezplačno uporabljali vsi proizvajalci mobitelov. Prehod na odprto kodo je bil dokončan februarja 2010, a do takrat so se praktično vsi večji proizvajalci mobitelov (Samsung, LG, Sony Ericsson), razen Nokie, Symbianu že odpovedali.

Nokia predstavlja novi Symbian Belle

Symbian Belle, Nokiina zadnja različica Symbian OS

Vztrajala je torej le še Nokia, ki je novembra 2010 prevzela nadzor nad platformo Symbian. Prodaja Symbian mobitelov pa je iz leta v leto vztrajno padala, predvsem na račun rasti Androida in iOS-a. Februarja 2011 je Nokia najavila partnerstvo z Microsoftom in začetek prehoda na platformo Windows Phone. In kljub temu, da so avgusta istega leta še predstavili najnovejšo različico Symbian Belle, so skrb nad Symbianom že junija predali podjetju Accenture. Le-to je zavezano, da bo še vsaj do leta 2016 skrbelo za podporo in nadgradnje za obstoječe Symbian uporabnike.

Nokia sedaj stavi na Windows Phone in Asho

Symbian se tako po več kot tridesetih letih počasi poslavlja s trga. Nokia 808 PureView, za katero Nokia pravi, da je bila naprava, s katero so predstavili svoje sposobnosti zamišljanja prihodnosti (karkoli že to pomeni), je zadnji izdan Symbian mobitel. Tehnologija PureView se je že preselila v novo Nokia Lumio 920 z Windows Phone 8. Lumie so se v prejšnjem četrtletju že prodajale bolj od Symbianov (le-teh je bilo prodanih le 2,2 milijona), oboje pa so prehiteli Nokiini cenovno ugodni mobiteli z operacijskim sistemom Asha.

Zadnji Symbian mobitel: Nokia 808 PureView z 41 MP kamero

Zadnji Symbian mobitel: Nokia 808 PureView z 41 MP kamero

Dobra plat zgodbe je torej, da se z odhodom Symbiana ne poslavlja tudi Nokia, ki je bila s Symbianom najbolj tesno povezana. Že več let potapljajoča ladja Symbiana je naposled le dosegla točko, ko jo je zapustil tudi kapitan, ki se je odločil srečo poiskati na modernejših plovilih. K temu skorajda ni drugega za dodati kot: zbogom, Symbian, in srečno, Nokia!

Viri: Nokia Developer Wiki, Symbian History, TechCrunch

Podobni članki

 

 

CES 2017: Mešana resničnost s ščepcem tusvetja (1. del)http://tehnik.telekom.si/novice/CES-2017-Mesana-resnicnost-s-scepcem-tusvetjaCES 2017: Mešana resničnost s ščepcem tusvetja (1. del)GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd7GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd73309
HTC pokazal izjemna mobitela z umetno inteligencohttp://tehnik.telekom.si/novice/HTC-pokazal-izjemna-mobitela-z-umetno-inteligencoHTC pokazal izjemna mobitela z umetno inteligencoGP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd7GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd73308
Apple svoja digitalna očala razvija s podjetjem Carl Zeiss AG http://tehnik.telekom.si/novice/Apple-svoja-digitalna-ocala-razvija-s-podjetjem-Carl-Zeiss-AGApple svoja digitalna očala razvija s podjetjem Carl Zeiss AG GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd7GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd73307
Znano je, kdaj bi lahko šla v prodajo Huaweijeva naslednja paradna mobitelahttp://tehnik.telekom.si/novice/Znano-je-kdaj-bi-lahko-sla-v-prodajo-Huaweijeva-naslednja-paradna-mobitelaZnano je, kdaj bi lahko šla v prodajo Huaweijeva naslednja paradna mobitelaGP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd7GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd73306
Windows holografska VR očala se na ogled postavijohttp://tehnik.telekom.si/novice/Windows-holografska-VR-ocala-se-na-ogled-postavijoWindows holografska VR očala se na ogled postavijoGP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd7GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd73303
CES 2017 - Pametni roboti, prijatelji za domačo rabo http://tehnik.telekom.si/novice/CES-2017-Pametni-roboti-prijatelji-za-domaco-raboCES 2017 - Pametni roboti, prijatelji za domačo rabo GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd7GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd73305
Dell predstavil prvi 32-palčni monitor z 8K ločljivostjohttp://tehnik.telekom.si/novice/Dell-predstavil-prvi-32-palcni-monitor-z-8K-locljivostjoDell predstavil prvi 32-palčni monitor z 8K ločljivostjoGP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd7GP0|#a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028;L0|#0a69904fb-022f-4d07-9ee5-f219b1dc9028|Novičke;GTSet|#f07794d9-fe30-4901-a70a-ba3671577cd73302

Nalaganje vsebine
© 2016 Telekom Slovenije
23. september 2013
457
24. september 2013
Symbian se z Nokio 808 PureView dokončno poslavlja
Symbian, Windows Phone 8