• /PublishingImages/android-telefoni.jpg

  4 omejitve pametnih telefonov in kako se jim izogniti [M:Android]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Operacijski sistem Android lahko najdemo na vse večjem številu različnih naprav, kar razvijalcem mobilnih aplikacij prinaša dodatne izzive. Kljub temu lahko z upoštevanjem omejitev sodobnih pametnih telefonov in poznavanjem možnosti Androida aplikacije optimiziramo za delovanje tudi na manj zmogljivih telefonih.

  Uradni vodič za Android razvijalce kar nekaj pozornosti posveča tehnikam razvoja, ki dosežejo, da se aplikacije izvajajo učinkovito in prijetno za uporabnika. Predvsem velja v vseh fazah razvoja upoštevati omejitve mobilnih naprav. Glavne štiri so:

  1. Vedno lačna baterija

  Pametni telefoni nas razveseljujejo z mnogimi super funkcijami, ki pa veselo praznijo baterije, zato uporabniki cenimo baterijsko varčnost aplikaci. Glede na to, da imamo Android uporabniki možnost kadarkoli preveriti, kdo so najhujši krivci za porabo baterije, je za razvijalce še toliko bolj pomembno, da se njihova aplikacija ne znajde na črnem seznamu.

  Pregled porabe baterija na Androidu

  Android ponuja pregleden seznam najbolj potratnih porabnikov baterije

  Poleg vrste tehničnih napotkov v uradnem Android vodiču za razvijalce, ki nam lahko pomagajo pri optimizaciji aplikacij, pa velja imeti v mislih tudi uporabniško izkušnjo. Če imamo npr. aplikacijo, ki uporablja lokacijske podatke, lahko zmanjšamo porabo baterije tako, da ne zahtevamo konstantne uporabe GPS. Pogosto lahko dovolj dobre rezultate ponudimo le z uporabo lociranja preko brezžičnih omrežij, kar pomeni, da uporabnikom ni potrebno vsakič vklapljati in izklapljati GPS-a.

  2. Raznolikost podatkovnih povezav

  Za daljše trajanje baterije lahko tudi omejimo potrebo po osveževanju podatkov v aplikaciji. Ponavadi ni potrebe po samodejnem osveževanju podatkov vsako minuto ali po pogostem prenosu velike količine podatkov. V večini aplikacij bo dovolj, če osvežimo podatke ob zagonu, nato pa le na zahtevo uporabnika ali ob določenih dogodkih (npr. iskanje, pošiljanje nujno potrebnih podatkov). Pri načrtovanju je koristen razmislek tudi o tem, ali in v kolikšni meri je smiselno aplikaciji omogočiti tudi "offline" način delovanja - takrat, ko uporabnik nima možnosti priklopa na internet ali je le-ta nezanesljiv oz. predrag (npr. na letalu, vlaku, potovanje v tujini).

  Bazna postaja

  Uporabniki na različne načine dostopajo do podatkovnega omrežja

  Uradni Android vodič opozarja tudi na dejstvo, da imajo uporabniki zelo različne možnosti povezovanja - od počasnih GPRS povezav do hitrih HSPA+. Tudi zaradi tega je priporočljivo aplikacije načrtovati za minimalen dostop do podatkovnega omrežja in omejiti količino prenešenih podatkov. Pri testiranju v emulatorju na namiznem računalniku pogosto pozabimo na to, da bodo imeli mobilni uporabniki verjetno veliko počasnejšo povezavo, tako da je pri razvoju priporočljivo simulirati tudi počasnejše povezave. Seveda nam bodo uporabniki za majhne količine prenosov podatkov hvaležni tudi, ko bodo prejeli mesečni račun za mobilne storitve.

  3. Omejen spomin in procesorska moč

  Eden izmed glavnih krivcev za hitro porabo baterije so procesorji, zato imamo uporabniki radi aplikacije, ki znajo na najbolj učinkovit način zvabiti prijetno uporabniško izkušnjo iz omejenega spomina in procesorja. Tudi pri tem je koristno upoštevati razlike v zmogljivosti telefonov, ki poganjajo Android. Pri razvijanju naprednih iger je morda še sprejemljivo, da delujejo le na najbolj zmogljivih mlinčkih, pri bolj preprostih aplikacijah pa to ni pravi izgovor za počasno delovanje ali neodzivnost aplikacije. Pri takih se je dobro izogniti nalaganju nepotrebnih funkcij - vsekakor velja pravilo manj je več.

  Nezadovoljni uporabniki

  Slaba odzivnost uporabnike spravlja v slabo voljo

  V uradnem Android vodiču so na voljo napotki za izboljšanje odzivnosti aplikacij in za preprečevanje zloglasnega ANR opozorila (Application Not Responding), ki si ga gotovo nihče ne želi videti na svojem telefonu.

  4. Android poganja mala in velika srca

  Na trgu (in seveda v naši ponudbi) je na voljo že zelo pestra izbira Android naprav za različno globoke žepe in potrebe. Android telefoni se poleg omenjene spominske in procesorske zmogljivosti razlikujejo tudi v velikosti, resoluciji in tehnologiji zaslonov na dotik, včasih tudi v naboru senzorjev, ki so na voljo. Poleg tega proizvajalci Android telefonov za cenejše modele ponavadi počasneje izdajo nadgrajene različice operacijskega sistema. Vse to pomeni, da je potrebno kar nekaj prilagajanja, če želimo, da bo naša aplikacija brez težav delovala na vseh Android telefonih.

  Različni Android telefoni

  Na videz podobni, pod ohišjem drugačni

  Na srečo Android ponuja preprosta orodja, s katerimi lahko zagotovimo, da bodo v Android Market uporabniki videli le aplikacije, ki bodo delovale na njihovme telefonu. Če imamo aplikacijo, ki zahteva kompas, lahko kompas vključimo kot tehnično omejitev, ki jo aplikacija zahteva. Android od različice 1.6 naprej vsebuje tudi podporo za različne velikosti zaslonov. Uradni vodič ponuja podrobne informacije o velikostih, ki jih Android podpira, in načine za zagotavljanje podpore na zaslonih različnih velikosti. Vsekakor je priporočljivo zagotoviti primerno delovanje aplikacije na različnih zaslonih in, če je le možno, tudi na različnih procesorjih in različicah operacijskega sistema.

  Pri reševanju izzivov niste sami

  Za učinkovite mobilne aplikacije je torej potrebno upoštevati omejitve baterij in procesorske moči, počasne podatkovne povezave ter razlike v zmogljivosti in različicah operacijskega sistema, ki poganjajo pametne telefone. Kljub temu nam Android ponuja različne rešitve in orodja, s katerimi lahko aplikacije prilagodimo različnim okoliščinam. Zato verjamemo, da se vam ne bo težko spopasti z izzivi, ki jih prinašajo pametni telefoni. Pri tem vam je seveda poleg uradne dokumentacije za razvijalce lahko v pomoč tudi skupnost Slo-Android.si, kjer se lahko z drugimi uporabniki dogovorite tudi za testiranje na različnih telefonih.

  Android skupnost

  Kako pa se vi, uporabniki in razvijalci, spopadate z omejitvami telefonov?

  Dodatno branje:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
209
24. september 2013
4 omejitve pametnih telefonov in kako se jim izogniti [M:Android]
Novice
Android