• /PublishingImages/iCloud-iPad-Backup_settings.jpg

  5 stvari, ki jih moraš vedeti o storitvi iCloud

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Kot verjetno veš, je iCloud nova Applova storitev, ki samodejno povezuje aplikacije in naprave z operacijskih sistemom iOS 5, deloma ga pa lahko uporabljamo tudi na Mac in Windows računalnikih. Steve Jobs je na svoji zadnji predstavitvi obljubil, da bo iCloud storitev, ki "preprosto dela". Kljub temu pa je potrebno pred prvo uporabo opraviti kar nekaj korakov.

  iCloud - samodejna sinhronizacija vsebin

  Da bo prehod na iCloud lažji, smo tokrat zbrali odgovore na 5 najpogostejših vprašanj v povezavi z uporabo storitve iCloud. Pa brez skrbi - namestitev ni težka; ko vse stvari vključiš, pa zadeva res "preprosto dela" ("It just works").

  1) Kaj je iCloud in koliko stane?

  Za začetek si še enkrat poglejmo, zakaj se ti splača na svoji iNapravi omogočiti storitev iCloud. iCloud namreč brezplačno prinaša sledeče storitve:

  iCloud Koledar, E-pošta in KontaktiKoledar, E-pošta in Kontakti: Končno brezplačna alternativa Gmail računu za uporabnike iNaprav - s prijavo na storitev iCloud namreč dobiš brezplačen me.com e-poštni račun, iCloud pa poskrbi za potisk nove pošte prav na vse iCloud naprave. Hkrati iCloud poskrbi tudi za sinhronizacijo koledarjev in kontaktov, tako na mobilnih iNapravah kot na Mac-u ali PC-ju. Pa še ena uporabna funkcija: koledarje lahko sedaj deliš z ostalimi iCloud uporabniki, tako da lahko denimo cela družina uporablja skupen koledar za skupne dogodke.iCloud Photo StreamPhoto Stream: Prenos fotk med različnimi napravami je lahko zamudno opravilo. Photo Stream sedaj te težave odpravi: posnami fotko na iPad-u in v trenutku bo vidna tudi na tvojem iMac-u. Možne so seveda tudi druge kombinacije. Posnameš lahko fotko na svojem Android telefonu, sinhroniziraš z iPhoto na Mac-u ali dodaš v Pictures Library na PC-u, in že so fotke na voljo na iPad-u.iCloud Aplikacije, Knjige, Varnostna kopijaAplikacije, Knjige in Varnostne kopije: iCloud poskrbi tudi za to, da imajo vse tvoje iNaprave iste aplikacije, knjige (iz aplikacije iBooks) in da se v oblaku redno shranjuje varnostna kopija tvojih podatkov in nastavitev za primer, da gre kaj narobe. Vsekakor dobrodošla novost, saj mi sedaj iPad-a ni potrebno redno priklapljati na iMac-a, pa tudi vzpostavitev nove iNaprave bomo lahko zaradi tega opravili zgolj s povezavo na Wi-Fi omrežje!iCloud iTunes v oblakuiTunes v oblaku: Če kupuješ glasbo v iTunes Store (ki je od nedavnega na voljo tudi v Sloveniji), ti bo prav prišla storitev iTunes v oblaku, ki bo poskrbela, da bodo vse tvoje iNaprave imele dostop do kupljene glasbe. Za tiste, ki glasbo… khm… kupujemo tudi preko drugih kanalov, pa bo dobrodošla tudi storitev iTunes Match, ki bo za predvidoma 24,99 USD letno poskrbela, da se tudi preostali del glasbene zbirke vključi v iCloud Library. Zaenkrat sicer žal še ni znano, kdaj bo iTunes Match na voljo na naši strani luže.iCloud Dokumenti v oblakuDokumenti v oblaku: iCloud zna poleg vsega tega med napravami samodejno prenašati tudi dokumente. Zaenkrat to omogoča Applov pisarniški paket iWork, sčasoma pa lahko pričakujemo, da bodo storitev podprle tudi druge aplikacije.iCloud in storitve Find my ...Find My Friends in Find My iPhone: Za vse pozabljive, ki ste nagnjeni k izgubljanju prijateljev ali iNaprav, bo gotovo zelo uporabna storitev Find My Friends in Find My iPhone (ali iPad, iPod Touch, Mac). Možnost iskanja izgubljenega telefona sicer ni nova storitev, iCloud pa sedaj to podpira še na drugih iNapravah, vključno z Mac računalniki (kar je uporabno predvsem na prenosnikih). Uporabno je tudi to, da lahko izgubljeni napravi pošljemo sporočilo ali se odločimo za zaklep in celo brisanje podatkov na daljavo, v primeru, da se najditelj ne odzove na naše prijazno sporočilo.

  Find My Friends pa omogoča enostavno deljenje lokacije s prijatelji in družino; pri tej storitvi se že pojavljajo poročila o tem, kako je nekemu možaku že pomagala potrditi sum varanja žene, zato previdnost pri uporabi ni odveč ;)

  Plačati je potrebno le dodaten prostor

  Kot že omenjeno, je večina iCloud storitev popolnoma brezplačnih - izjema je le storitev iTunes Match (ki sicer še ni na voljo). Paziti moramo le na omejitev prostora na iCloud strežnikih; brezplačno lahko uporabljamo 5 GB prostora, za 16 EUR na leto lahko zakupimo dodatnih 10 GB, za 32 EUR letno dodatnih 20 GB, za 80 EUR letno pa dodatnih 50 GB (skupno lahko torej pridemo do 55 GB prostora).

  Načeloma sicer Apple obljublja, da bo osnovnih 5 GB prostora dovolj za večino uporabnikov. Velja omeniti, da lahko preko iCloud nastavitev sprostimo dodaten prostor z brisanjem starih varnostnih kopij ali s tem, da v varnostno kopijo ne vključimo aplikacij, ki zasedajo preveč prostora.

  Če želiš, lahko seveda varnostne kopije v oblaku tudi izklopiš in še naprej varnostne kopije delaš s priklopom na računalnik preko programa iTunes. Tudi ostale elemente storitve iCloud, ki jih ne potrebuješ, je možno enostavno izklopiti.

  2) Na katerih napravah lahko uporabljam iCloud?

  iCloud na iPhone-u, iPad-u in računalnikuiPhone, iPad ali iPod Touch z iOS 5

  iCloud je v osnovi funkcija najnovejše različice operacijskega sistema iOS 5, ki smo ga na Tehniku že predstavljali. Zato tudi iCloud lahko uporabljaš le na napravah, ki podpirajo iOS 5: iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod Touch 3. generacije, iPod Touch 4. generacije, iPad in iPad 2.

  Za nadgradnjo na iOS 5 moraš katerikoli izmed omenjenih iNaprav le priklopiti na računalnik s programom iTunes in sprožiti postopek nadgradnje. Ob prvem zagonu te bo naprava samo vodila pri vzpostavitvi storitve iCloud, kasneje pa jo lahko vklopiš pod aplikacijo Settings > iCloud.

  Mac ali Windows računalnik

  iCloud lahko seveda uporabljaš na svojem Mac-u, vendar le v primeru, da imaš nameščeno najnovejšo različico operacijskega sistema Mac OS X Lion (10.7.2). Z najnovejšo različico Liona imaš vse nastavitve za iCloud na dosegu rok preko programa System Preferences > iCloud.

  Če želiš s pomočjo iClouda svoje mobilne iNaprave povezati z Windows mašino, pa moraš uporabljati Windows Vista SP2 ali Windows 7 ter na računalnik prenesti program iCloud Control Panel.

  Spletni vmesnik

  Nenazadnje pa lahko do svoje iCloud e-pošte, kontaktov, koledarja, možnosti iskanja iNaprav in iWork dokumentov dostopaš tudi preko spletne strani iCloud.com, ki bo delovala v vseh sodobnih brskalnikih.

  3) Kako vključim iCloud?

  iPhone, iPad ali iPod Touch z iOS 5

  Kot rečeno, je predpogoj za uporabo iClouda na mobilnih iNapravah operacijski sistem iOS 5. Nadgradnjo na iOS 5 lahko opraviš le s pomočjo programa iTunes 10.5, zato preveri, ali že imaš najnovejšo različico.

  Nadgradnja načeloma poteka brez večjih težav, vseeno pa je pred nadgradnjo dobro preveriti, da je na računalniku shranjena sveža varnostna kopija. Ko je iOS 5 uspešno nameščen, te bo naprava ob prvem zagonu sama vodila po postopku za vklop storitve iCloud. V nastavitvah (aplikacija Settings > iCloud) lahko kasneje nastavitve spremeniš in vklopiš ali izklopiš različne elemente storitve iCloud.

  Nastavitve za iCloud na iOS napravi

  Priporočam ti, da ob prvi uporabi preveriš, ali je vklopljeno vse, kar potrebuješ. Pri moji nadgradnji na iOS 5 na iPad-u denimo možnost ustvarjanja varnostnih kopij v oblaku ni bila privzeto vključena.

  Mac OS X Lion

  Kot že omenjeno, se možnost vklopa storitve iCloud pojavi med System Preferences ob namestitvi najnovejše različice operacijskega sistema Mac OS X Lion, zato ti priporočam, da poženeš Software Update, če možnosti iCloud še ne vidiš.

  Za uporabo storitve Photo Stream potrebuješ tudi najnovejšo različico programa iPhoto '11 (9.2), tako da je tudi ta program potrebno posodobiti preko Software Update (ali Mac App Store). V najnovejši različici iPhoto nato v levem stolpcu poišči razdelek Photo Stream in nato klikni na gumb Turn On Photo Stream.

  V nastavitvah programa iTunes se ti pod zavihkom Store splača vključiti še možnost Automatic Downloads, tako da bodo kupljene aplikacije, knjige in glasba samodejno prenesene tudi na tvoj Mac.

  Windows Vista SP2 in Windows 7

  Za uporabo iCloud-a na Windows računalniku potrebuješ iCloud Control Panel, ki ti bo omogočal nastavitev storitve. iCloud e-pošta, kontakti in koledar so združljivi z Outlookom 2007 ali 2010, za uporabo sinhronizacije zaznamkov pa potrebuješ Safari 5.1.1 ali Internet Explorer 8.

  Tudi na Windows računalniku lahko v programu iTunes pod nastavitvami zavihka Store vklopiš Automatic Downloads za samodejen prenos aplikacij, knjig in glasbe iz iTunes Store.

  4) Ali lahko za iTunes in App Store uporabim drugi račun kot za iCloud?

  iTunes Store

  Da! To je vsekakor dobra novica, če si račun za iTunes Store deliš z ostalimi člani družine. Tako ima lahko vsak član družine sedaj svoj iCloud račun, še naprej pa lahko za nakupe v iTunes Store (in Mac App Store) uporabljate stari, skupen račun.

  Preverjeno ni nič narobe tudi s tem, če pri iCloud računu izbereš drugo državo, kot jo uporabljaš za iTunes Store :) App Store na iPad-u mi je sicer na začetku malce zbegano sporočal, da ne gledam prave države, a se je potem sprijaznil s tem, da mi prikazuje ameriško različico trgovine - kljub temu, da imam pri iCloud-u izbrano državo Slovenija.

  5) Kako prenesem MobileMe račun na iCloud?

  MobileMe iCloud

  Če si do sedaj uporabljal Applovo plačljivo storitev MobileMe, večino storitev iCloud-a že poznaš. Nekaj je seveda tudi novih storitev (Photo Stream, sinhronizacija nakupov, dokumentov, varnostne kopije…), žal pa s prehodom na iCloud nekaj tudi izgubimo. iCloud namreč ne podpira možnost objave spletnih strani preko programa iWeb, MobileMe Galerije, storitev iDisk in možnost sinhronizacije Mac widgetov, Keychain vnosov, Dock elementov in System Preferences. Vse omenjene storitve lahko sicer uporabljaš še do 30. junija naslednje leto ali do prehoda na iCloud. Več o prehodu si sicer lahko prebereš tudi na Applovi uradni strani.

  Sam prehod iz MobileMe na iCloud je sicer dokaj enostaven. Najlažje je, če se s svojim obstoječim MobileMe računom prijaviš kar na strani iCloud.com, ob čemer te bo stran vodila po postopku migracije na iCloud. Med tem postopkom ti bo stran še enkrat razložila posledice prehoda na iCloud ter te spomnila na to, da je potrebno vse naprave, na katerih imaš namen uporabljat iCloud, posodobiti. Ko to narediš, iCloud sam poskrbi, da na Mac-u in drugih iNapravah dobiš obvestilo, s katerim za določeno napravo opraviš prehod.

  Postopek ne traja dolgo (nekaj časa traja predvsem indeksiranje e-pošte in nalaganje koledarjev, če imaš veliko podatkov), sama pri tem nisem naletela na težave. Le prvi dan ob izidu iClouda so se pojavile težave pri nalaganju iOS-a ter pri zasedenosti e-poštnih strežnikov, a sedaj izgleda, da vse normalno deluje. Mimogrede - tudi v iCloud se boš lahko, kot pri MobileMe, prijavljal tako z mac.com kot z me.com računom, če si že prej uporabljal oboje.

  Povzetek

  Če zanemarimo preobremenjenost strežnikov ob izidu iOS-a in iCloud-a, do sedaj zgleda, da iCloud zares deluje in da se je Apple dobro pripravil na kopico novih uporabnikov (na iOS 5 je menda nadgradilo že 25 milijon uporabnikov). Če uporabljaš katero izmed podprtih iNaprav in bi rad svojo mobilno iNapravo povezal z Mac-om ali PC-jem, je iCloud nedvomno najbolj enostavna rešitev. Pa še brezplačna.

  Če imaš glede iCloud-a še kakšno vprašanje, ti bomo z veseljem poskušali pomagati pod komentarji; seveda so dobrodošle tudi vse pozitivne ali negativne izkušnje :-)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
284
24. september 2013
5 stvari, ki jih moraš vedeti o storitvi iCloud
Aplikacije
iOS