5G

Kako so v Telekomu Sloveniji postavili prvo omrežje 5G v Sloveniji?

Matjaž Ropret 3. oktober 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/5g-telekom-ropret-okt20-hero.jpg

Telekom Slovenije je kot prvi operater v Sloveniji vzpostavil omrežje 5G. To na začetku pokriva četrtino prebivalstva Slovenije, kmalu pa naj bi bila pokritost že tretjinska. Medtem ko čakamo na razkritje naročniškega paketa in komercialni zagon storitve, poglejmo, kako so v Telekomu Slovenije izpeljali ta projekt in katere prejšnje odločitve so jim šle pri tem roko.

Najprej je smiselno sploh nekoliko pojasniti tehnološko razliko med peto (5G) in četrto generacijo (4G oz. LTE) mobilne telefonije. Gre seveda za evolucijo, toda nekatere tehnične karakteristike so bistveno spremenjene, da bodo lahko omrežja ponujala opazne prednosti tako za domače uporabnike kot za različne industrije, t. i. »vertikale«, in nasploh poslovna okolja. Kot pojasnjujejo v podjetju Ericsson, so bazne postaje za LTE večinoma v obliki ene naprave (enote), pri 5G pa so razdeljene na več naprav, kar ponuja za faktor sto ali celo tisočkrat več kapacitet, povezav in hkratnega podatkovnega prometa, odzivni čas omrežja pa je dosti krajši (pod 5 ms, skoraj na ravni fiksnih omrežij, medtem ko je pri LTE približno 30 ms).

Pri radijskem delu 5G je v igri veliko več frekvenc kot pri LTE, predvsem višjih, ki ponujajo več pasovne širine in zato višje hitrosti prenosa podatkov, poleg tega pa je nova generacija učinkovitejša pri hkratni uporabi več frekvenčnih pasov in pri razširjanju signala. Tega zna nova tehnologija v snopih usmerjati tja, kjer so uporabniki, medtem ko je bila pri prejšnjih generacijah usmerjenost oddajanja konstantna. So še mnoge druge novosti, povezane s frekvenčnim spektrom, modulacijo in delovanjem radijskih enot, ki pa so preveč tehnične in jih bomo tokrat izpustili. Za doseganje prednosti 5G v kar največji meri bodo morali operaterji prilagoditi tudi jedrno omrežje, kar v prevodu pomeni kable, povezave, strežnike, stikala in drugo opremo, saj morajo biti hitrosti in odzivni časi povsod vrhunski. V nasprotnem primeru je pridobitev v primerjavi z LTE čez palec ocenjeno do 20-odstotna, preostali potencial nove generacije pa se nekoliko izgubi.

 

Nadgradnje in optimizacije

Za zdaj država še ni podelila novih frekvenc – za operaterje bosta predvsem zanimiva pasova 700 MHz zaradi pokrivanja podeželja in 3500 MHz zaradi zagotavljanja ekstra visokih hitrosti na krajše razdalje – zato so v Telekomu Slovenije uporabili enega od frekvenčnih pasov, ki ga imajo v uporabi že od prejšnje dražbe leta 2014. Njihovo omrežje 5G deluje na 2600 MHz, ki je sicer tudi eden od frekvenčnih pasov za 4G. Telekom Slovenije je na omenjeni dražbi pridobil 70 MHz v tem pasu, tako da ima na voljo po 35 MHz za promet v smeri proti uporabniku in v smeri proti omrežju. Za govor omenjeni operater še naprej uporablja tehnologijo VoLTE, torej se mobitel za prenos podatkov priključi na 5G pri 2600 MHz, za govor pa na LTE na nižji frekvenci (denimo 800 MHz).

Četudi je v uporabi zgolj en frekvenčni pas in tako še ni združevanja, ki ga pri četrti generaciji označuje tisti plus v oznaki in ki prinaša višje hitrosti, bodo te v 5G vseeno nad tistimi, kot smo jih bili vajeni doslej. Za to poskrbijo prej opisano tehnološke izboljšave. Omrežje pa se bo vklapljalo dinamično, saj bo na frekvenčnem pasu 2600 MHz še naprej deloval tudi LTE. To omogoča tehnologija dinamičnega deljenja spektra (Dynamic Spectrum Sharing, DSS), s čimer lahko bazne postaje preklapljajo med eno in drugo tehnologijo, ali bolj natančno, izmenjaje (govorimo o zelo kratkih intervalih) oddajo en in drug signal. Če malce poenostavim razlago Ericssona, ki ponuja tovrstno opremo, je 5G pri DSS s (fizičnega) tehnološkega vidika izveden podobno kot LTE in sta tako lahko obe omrežji »v zraku« simultano.

Telekomu Slovenije v veliki meri niti ni bilo treba menjati opreme. »Večina obstoječe opreme je bila že pripravljena za vklop 5G, potrebne so bile določene programske nadgradnje,« pojasnjujejo pri operaterju. Po podatkih Ericssona so za tako nadgrajevanje primerne bazne postaje, postavljene po letu 2015. Kar pa seveda ne pomeni, da so zgolj na vse bazne postaje pretočili popravek in vključili zadevo. Poleg nastavljanja parametrov, testiranja po tovrstni nadgradnji in optimizacije, da 5G ustrezno sobiva z drugimi tehnologijami, so v Telekomu Slovenije opravili še mnogo drugih prilagoditev. Programske nadgradnje je bilo deležno tudi jedrno omrežje, posodobili so transportni sistem, dodatno okrepili optične in mikrovalovne povezave do vsake bazne postaje, s čimer so povečali zmogljivosti zalednih povezav, in izvedli sinhronizacijo omrežnih elementov.

Konkretne dobrobiti za uporabnike

Po besedah Telekoma Slovenije njihovo omrežje 5G v tej fazi omogoča hitrosti do 500 Mbit/s. »V naslednjih letih sledi razvoj različic 16 in 17 (Rel16 in Rel17) in te nadgradnje bodo prinesle nove zmogljivosti.« Polni potencial tehnologije 5G se bo sicer pokazal šele po razdelitvi dodatnih frekvenc, kar se bo predvidoma zgodilo v prvi polovici prihodnjega leta. »S 5G na novih frekvenčnih pasovnih bo mobilni prenos podatkov še bistveno hitrejši ter zanesljivejši in stabilnejši, teoretične hitrosti naj bi segale do 10 Gbit/s,« zatrjujejo v Telekomu Slovenije. Vsi pa seveda poleg višjih hitrosti poudarjajo manjšo zakasnitev (»latenco«) oz. krajši dostopni čas, pa tudi možnost razdelitve omrežja na več t. i. rezin, ki bodo med seboj neodvisne, tako da bodo podjetja ali druge organizacije lahko imeli svoja virtualna omrežja.

 

Do polnega 5G bo potrebnih še nekaj dodatnih posodobitev in korakov. Za določene bo znova dovolj le namestitev nove programske opreme in morda še anten – zaradi novih frekvenc – za druge pa bo treba namestiti novo opremo. Še posebej v jedrnem omrežju. V Telekomu Slovenije pa se zdaj intenzivno ukvarjajo tudi s testiranjem mobitelov, ki jih bodo imeli v ponudbi, saj želijo prodajati zgolj take, ki preverjeno dobro delujejo v njihovem omrežju. To je tudi razlog, da storitve komercialno še niso zagnali, toda večanje ponudbe mobitelov, ki podpirajo 5G, bo verjetno že kmalu poskrbelo, da bodo uporabniki imeli solidno izbiro.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. oktober 2020
5380
3. oktober 2020
Kako so v Telekomu Sloveniji postavili prvo omrežje 5G v Sloveniji?
5G