5G

Naprave, ki omogočajo uporabo 5G

Boris Tramte 20. oktober 2020 Čas branja članka: 10 min
/PublishingImages/naprave-5g-tadej-okt20-hero2.jpg

Tehnologija prenašanja podatkov prek omrežja 5G ni več znanstvena fantastika ali zadeva, ki bi jo proizvajalci mobitelov testirali samo v zaprtih laboratorijih. Omrežje je namreč tik pred vrati in v trgovinah so se že pojavili prvi mobiteli, ki bodo v sebi nosili strojne komponente, ki bodo lahko 'prebavile' nov signal in vam ponudile bliskovito hitre prenose podatkov.

Kot ob vsakem prehodu na naslednjo generacijo mobilnega omrežja tudi tu velja pravilo, da se vanj ne boste mogli priklopiti kar z vsako mobilno napravo, temveč mora slednja vsebovati modem, ki podpira tak standard prenosa podatkov. Tako boste za uživanje v naslednji generaciji mobilnega omrežja morali kupiti nov mobitel in to takšnega, ki podpira 5G. Ledino na tem področju orjeta Samsung in Huawei, medtem ko drugi malce zaostajajo.

kupi

Da se boste za naslednji mobitel lažje odločili, smo za vas pripravili priročen seznam naprav s podporo za 5G, ki so že zdaj na voljo za nakup.

Uporaba 5G je mogoča z mobiteli, ki omogočajo uporabo 5G v frekvenčnem pasu 2600 MHz in ki imajo ustrezno programsko opremo. Trenutno so to mobiteli Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro in Huawei Mate Xs, do konca leta (na nekaterih že zelo kmalu) pa bo uporaba 5G mogoča tudi z mobiteli Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy Z Fold2 5G, Samsung Galaxy Note20 5G, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, z novo prihajajočim modelom Samsung Galaxy A42 5G in tablico Samsung Galaxy Tab S7+ 5G.

SAMSUNG GALAXY S20 FE, S20+ 5G in SAMSUNG GALAXY S20 ULTRA

 

Samsung se je odločil, da je njihova najnovejša serija mobitelov S20 pripravljena za prehod na naslednjo generacijo omrežja. Steber njihove ponudbe, Samsung Galaxy S20, lahko dobimo tudi v izvedbi 5G, če pa smo naklonjeni večjim zaslonom, lahko uživamo v nadgrajeni različici Ultra, ki ima v sebi tudi modem 5G, tu pa je tudi različica Plus, ki ravno tako podpira standard 5G. Samsung se je moral pri tem soočiti s še eno težavo, saj je nekako moral v imenu razločiti mobitele, ki ne podpirajo novega omrežja, od tistih, ki v sebi to tehnologijo imajo. Odločili so se za pristop »kmečke pameti« in vsem nadgrajenim napravam preprosto v ime dodali oznako 5G.

Kaj vse nam prinaša Samsung Galaxy S20 5G, lahko preberete v našem obsežnem opisu, zato tu ne bomo izumljali tople vode, temveč raje na hitro orisali prednosti tega mobitela.

Na prvem mestu so tu specifikacije. Različica 5G je v primerjavi z navadno pridobila še 4 GB pomnilnika in tako se končna številka ustavi pri kar 12 GB pomnilnika. K temu lahko dodate 8-jedrni procesor Exynos 990, ki teče pri 2,73 GHz, in notranjo hrambo podatkov, ki znaša 128 GB (z mikro SD-kartico možnost razširitve na 1 TB).

Tu so seveda še kakovostne kamere. Na sprednji strani vas za zajemanje selfijev čaka enojna, široka kamera z 10 MP, na zadnji pa glavna kamera z 12 MP, ultra široka kamera z 12 MP in telefoto kamera s 64 MP s 3-kratno hibridno povečavo. Vse to lahko izkoristimo za ustvarjanje res čudovitih fotografij, mobilnik pa poleg tega omogoča tudi snemanje v ločljivosti 8K s 24 sličicami na sekundo, UHD 2160p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30, 60 ali 240 sličicami na sekundo in HD 720p z 960 sličicami na sekundo.

Samsung S20 je idealna izbira za vse tiste, ki v svojih rokah radi držite močno strojno opremo, ki je zapakirana v velikost, ki še vedno omogoča upravljanje z eno roko. Različica 5G vas bo obrala za 100 EUR več, toda to je pač cena nove tehnologije.

Če bi se raje poigrali s čim cenejšim, potem imamo za vas dobre novice. Samsung je najavil, da bo Galaxy S20 FE, ki je v tej seriji izdelkov najcenejši, dobil programsko nadgradnjo, ki bo omogočala sprejemanje in obdelavo signala 5G. FE oz. Fan Edition vsebuje za polovico manj pomnilnika od drugih izdelkov v seriji in malce šibkejši sistem kamer. A procesor je ostal neokrnjen in velikost pomnilnika s 128 GB dovolj, da dobite za to ceno odličen izdelek, ki je pripravljen za naslednjo generacijo omrežij.

SAMSUNG GALAXY NOTE 20 5G + ULTRA

 

Naslednji, ki je v seriji Samsungovih izdelkov prejel nadgradnjo na 5G, je Galaxy Note20. Za razliko od Galaxy S20, nas tu čakata dve različici in tudi tu nam večji zaslon, v tem primeru v različici Ultra, pri strojni opremi doda 4 GB dodatnega pomnilnika. Razlika pa je tu, da imamo na voljo samo dve različici, tako da je tu prostora za manevriranje malce manj.

Note20 v specifikacijah 'drži podobne mišice' kot manjši Galaxy S20. Tudi tu najdemo 8-jedrni procesor Exynos 990 in 8 oziroma 12 GB pomnilnika. Razlika je v notranjem pomnilniku za shranjevanje, saj je ta v obeh različicah velik kar 256 GB, kar je dovolj, da vam ne bo treba takoj kupovati SD-kartice.

Kamera spredaj ponuja tipalo z 10 MP, na zadnji strani pa najdemo ultra široko kamero z 12 MP, telefoto kamero z 12 MP in glavno kamero s 64 MP (oz. kamero s 108 MP pri ultra različici).

Tudi Note20 podpira snemanje v ločljivosti 8K pri 24 sličicah na sekundo, UHD 2160p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30,60 ali 240 sličicami na sekundo in HD 720p z 960 sličicami na sekundo.

A Note20 ni samo navaden mobitel, temveč ga lahko zaradi svoje velikosti uporabimo še za kakšne druge namene. Vključeno pisalo S-Pen Stylus je bilo deležno nadgradnje in zdaj lahko s tem digitalnim peresom delamo prave risbe, ne da bi nas mučil tečen zamik. Poleg tega je zaslon dovolj velik, da postane priročen za gledanje filmov in spremljanje serij, ponudi pa nam tudi brezžično povezovanje na televizijo prek programa DeX.

Note20 lahko tako spremenite v medijski center, ki ga lahko s sabo vzamete povsod, prihajajoči 5G pa bo njegovo uporabnost in vsestranskost samo še razširil.

SAMSUNG GALAXY ZFOLD2 5G

 

Prišli smo do zagotovo najbolj unikatnega izdelka v tem spisku, saj je za predstavitev na vrsti Galaxy Z Fold2. Gre za naslednika prvega Folda, ki je v svet mobitelov prinesel pionirsko tehnologijo upogibanja zaslonov. To pomeni, da smo lahko mobitel instantno spremenili v tablico in ga z enim upogibom spet spremenili nazaj, da ga lahko pospravimo v žep.

Originalni Fold je imel pri svojem izidu kar nekaj porodnih težav, saj ta nova tehnologija še ni bila povsem pripravljena za grobe roke kupcev. Kupci so hibridu odtrgali zaščitno folijo, nujno za pravilno delovanje naprave, v špranje je pri upogibanju ušel prah, zaradi česar se je naprava pokvarila, pa še kakšno tegobo bi našli.

Samsung si je k srcu vzel vse naučene lekcije in že je pred nami naslednik Z Fold2, ki pa tokrat nosi v sebi tudi podporo za omrežje 5G.

Specifikacije so impresivne. Tudi tu najdemo 8-jedrni Exynos 990 procesor, temu pa družbo dela 12 GB delovnega pomnilnika in 256 GB notranjega pomnilnika.

Žal pa pri kamerah ne boste zasledili kakšnih posebnih statistik. Sprednja kamera ponuja standardnih 10 MP, na zadnji strani pa najdete tri: glavno, širokokotno in telefoto, vse pa ponujajo ločljivost 12 MP.

Vendar pa je smisel Z Folda2 drugje, in sicer v preklapljanju in upogibanju naprave v razne položaje. Ko enkrat v roki držiš napravo, ki jo lahko v sekundi spremeniš iz mobitela v tablico, s tem, da se aplikacije instantno prilagodijo novi velikosti, dobiš občutek, da res gledaš v tehnologijo prihodnosti, in to je pri meni, ki sem že malce zaspal ob inovativnosti mobitelov v zadnjih letih, velik hvalospev.

Prinaša pa prihodnost tudi visoko ceno in to je eden večjih minusov tega sicer izjemno zanimivega izdelka.

SAMSUNG GALAXY A42 5G

Samsung se je odločil pripeljati povezljivost 5G tudi v serijo mobitelov Galaxy A, ki je bila vedno namenjena tistim z bolj plitvimi žepi, a bi za to ceno vseeno radi v roki držali spodoben mobitel, ki bi ga lahko uporabili še za kaj drugega kot za klicanje in tipkanje sporočil. V začetku septembra je bil tako najavljen Galaxy A42 5G, ki bo med drugim tudi ponujal povezovanje prek omrežja 5G in dobre strojne zmogljivosti srednjega ranga, vse to pa bo zapakirano v privlačno ceno.

Galaxy A42 5G ta hip še ni na voljo za prodajo in Samsung ga namerava na trg poslati enkrat novembra. Tako so nekatere njegove specifikacije še zavite v skrivnost.

Razkrite so bile njegove kamere in zadnji strani bomo tako našli štiri: glavno kamero z 48 MP, ultra široko kamero z 8 MP, makro kamero s 5 MP in kamero za zaznavanje globine s 5 MP. Na sprednji strani nas bo na vrhu zaslona pozdravila kamera z 20 MP.

Potrjeno je bilo tudi, da bo A42 5G v sebi nosil baterijo s 5.000 mAh, kar je odlična novica, saj bo omrežje 5G zagotovo bolj žejno od predhodnika.

Samo osrčje sistema je za zdaj stvar govoric. Zadnja od njih pravi, da naj bi napravo poganjal procesor Snapdragon 750G, poleg pa bomo dobili še 4 GB pomnilnika in 128 GB pomnilnika za shranjevanje.

Samsung bo uradne specifikacije razkril bližje datumu izida naprave.

SAMSUNG GALAXY TAB S7

 

Bliskovite hitrosti bomo lahko proti koncu leta uživali tudi na tablicah. Samsung je namreč poskrbel, da bo njihova najnovejša tablica Galaxy TAB S7 do konca leta prejela programsko nadgradnjo, ki bo omogočala sprejemanje signala 5G.

Galaxy TAB prinaša vse tisto, kar od te serije tablic tudi pričakujemo: velik zaslon, ki se lahko osvežuje pri kar 120 Hz, štiri zvočnike AKG in zvok Dolby Atmos. Vse to je podprto z 8-jedrnim procesorjem, pomnilnikom s 6 GB ter pomnilnikom s 128 GB za shranjevanje podatkov in fotografij.

Poskrbljeno je tudi za fotografiranje in na zadnji strani lahko najdete dve kameri: širokokotno s 13 MP in ultra širokokotno s 5 MP. Na sprednji strani se nahaja kamera z 8 MP, ki bo prišla prav pri opravljanju konferenčnih klicev.

Galaxy TAB S7 je meni osebno najzanimivejši izdelek v ponudbi, saj sem po duši igričar in pri omrežju 5G se veselim iger ter gledanja filmov. To vse bom zdaj lahko izvajal na velikem zaslonu in to brez zamika, kar je povsem druga izkušnja, kot pa če to počneš na manjšem zaslonu, pa naj bo ta še tako oster.

HUAWEI P40, P40 PRO IN P40 PRO+

 

Da ne bomo govorili samo o Samsungu, si poglejmo, kaj nam na področju 5G prinaša Huawei. Ta se pri prodaji mobitelov zanaša na dve stvari: močno strojno opremo in tehnologijo 5G. Drugega mu namreč ne preostane, saj zaradi prerekanja z ameriško vlado Huaweijevi mobiteli ne podpirajo Googlovih aplikacij, kot so Gmail, Zemljevidi, brskalnik Chrome in podobnih, danes že temeljnih aplikacij vsakega sodobnega mobitela. Huawei ponuja svojo trgovino s svojimi aplikacijami, a zagotovo bo veliko ljudi razočaralo dejstvo, da svojih priljubljenih programov, na katere so že dolgo navajeni, na Huaweijevih mobitelih ne bodo mogli uporabljati.

Kar je velika škoda, saj je nova serija mobilnih izdelkov P40, P40 Pro in P40 Pro Plus glede na strojne specifikacije več kot odlična.

Vse tri različice poganja hitri procesor Kirin 990 5G, temu pa družbo dela 8GB pomnilnika. P40 vsebuje 128 GB pomnilnika za hranjenje podatkov, P40 Pro in Pro Plus pa imata že v osnovi 512 GB pomnilnika.

Huawei je bil vedno znan po svojih odličnih kamerah in tudi serija P40 tega pristopa ne spremeni. Osnovni model P40 na zadnji strani ponuja 3 kamere: širokokotni objektiv s 50 MP, ultra širokokotni objektiv s 16 MP in telefoto objektiv z 8 MP, kar so solidne specifikacije za zmerno ceno. Različica Pro te specifikacije nadgradi, saj na zadnji strani najdemo 5 kamer: širokokotno s 50 MP, ultra širokokotno s 40 MP, telefoto z 8 MP, temu pa dodajte še super zoom objektiv z 8 MP ter globinsko kamero 3D. Pro+ gre pri tem še korak dlje. Specifikacije kamer so enake kot pri različici Pro, le da tu pridobite še 3-kratno in 10-kratno optično povečavo ter kamero TDF za boljši učinek pri zamegljevanju ozadja. Na sprednji strani boste pri vseh treh inačicah zasledili močan objektiv s 30 MP.

Vsi trije modeli ponujajo snemanje videa v ločljivosti 4K pri 60 sličicah na sekundo in res smo že razvajeni, ko na tem mestu opazimo pomanjkanje snemanje v ločljivosti 8K. A dejstvo je, da Samsung to ponuja in izostanek te možnosti je opazen.

Huaweijevi mobiteli serije P so na pogled elegantni, a na zgornji levi strani v oči bodejo kamere in skrajni čas bi že bil, da jih Huawei skrije pod zaslon. Mobiteli sicer praktično nimajo opaznega roba, razen na robovih, kar je zanimiva potencialna rešitev za zaščito padca mobitela.

Ne moremo niti mimo dejstva, da je osnovni P40 model najcenejši mobitel na seznamu, ki še vedno podpira tehnologijo 5G. Temu prištejte še močne strojne specifikacije in že osnovna različica postane hudo privlačna za nakup, medtem ko boste tisti, ki si želite pri kameri malce več, že odšteli tistih nekaj dodatnih evrov.

Ne spreglej tudi Testa na dlani P40 in P40 Pro.

HUAWEI MATE XS

 

Tako kot Samsung se je tudi Huawei odločil nadgraditi upogljivi mobitel Mate X in tako imamo pred sabo izboljšano različico Mate XS.

V sredici se tudi tu nahaja procesor Kirin 990 5G, tega pa podpira 8 GB pomnilnika. Tega je manj kot pri modelu ZFold 2, a po drugi strani ima kar 512 GB pomnilnika za shranjevanje, kar je dovolj, da ne boste takoj začutili potrebe po dodatnem prostoru.

Tudi Mate XS se ponaša z dobrim sistemom kamer. Na zadnji strani vas čakajo tri: glavna kamera s 40 MP, telefoto kamera z 8 MP in širokokotna kamera s 16 MP. Srednja kamera je v bistvu zadnja kamera, saj za zajemanje selfijev mobitel preprosto upognemo in že se lahko fotografiramo z močnim tipalom, ki lahko prikaže vsako gubo na

našem obrazu.

Mate XS se za razliko od Samsungovega konkurenta upogiba navzven, zato je manj odporen na poškodbe. A po drugi strani boste imeli pred sabo vedno zaslon z visoko ločljivostjo, na katerem lahko opravljate prav vse naloge, ki jih ponuja običajni mobitel.

Žal pa se tudi pri modelu Mate XS pojavi trenutna hiba Huaweijevih mobitelov: izostanek Googlovih aplikacij. To je pri Matu še toliko bolj opazno, saj bi njegova unikatna zasnova upogibanja vdihnila novo življenje celemu kupu aplikacij, ki jih najdemo na konkurenčnih izdelkih. Prištejte k temu še visoko ceno, ki jo trenutna tehnologija upogibanja zahteva, in dobite izdelek, ki ga je težko priporočiti vsakemu.

Ko bi le mobiteli vsebovali podporo za Googlove aplikacije, pa bi dobili res dober izdelek. Tako pa je treba pri vsakem priporočilu Huaweijevega mobitela zraven prilepiti eno veliko zvezdico.

IPHONE 12, PRO, PRO MAX in MINI

 

Apple se je v dirko mobilnih telefonov 5G spustil bolj pozno, a vsi smo vedeli, da bo njihova naslednja generacija mobitelov zagotovo imela podporo tudi za naslednjo generacijo povezljivosti.

In ko so na svoji konferenci končno udarili po mizi, so po njej udarili pošteno. Napovedali so namreč kar štiri različice mobitela iPhone 12, čisto vsaka pa ima tudi podporo za 5G.

Na konferenci so napovedali modele iPhone 12, iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max, največje presenečenje pa je bil iPhone 12 Mini, ki je namenjen tistim, ki si želijo v žepu nositi zmogljivo napravo, ki pa še vedno udobno sede v samo eno roko.

Vse štiri različice napaja močni procesor A14 Bionic, ki poganja najnovejši operacijski sistem iOS 14. To je pomembno dejstvo, saj to pomeni, da vam bo ne glede na to, koliko boste odšteli za nov Applov mobitel, vsak od njih ponujal enako hitro in optimizirano izkušnjo pri uporabi.

Razlike se začenjajo kazati pri velikosti zaslona. Najmanjši je seveda Mini, ki v premer zmore 5,4 palca in poseduje ločljivost 2340 x 1080. Sledi mu navadni iPhone 12, ki ima zaslon velikosti 6,1 palca, ločljivost pa se ustavi pri 2532 x 1170. Srebrno medaljo v velikosti nosi iPhone 12 Pro, ki je velik 6,1 palca in se ponaša z ločljivostjo 2532 x 1170, na vrhu pa najdemo mobilni telefon iPhone 12 Pro Max, ki je velik kar 6,7 palca, ločljivost pa znaša ogromnih 2778 x 1284. Dobra novica je, da je Apple v prav vsak model vgradil zaslon Super Retina XDR OLED s podporo za HDR-tehnologijo, tako da vas čakajo najbolj žive barve, kar so jih uspeli do sedaj iz sebe 'izdaviti' Applovi izdelki.

Tudi pri kamerah boste naleteli na občutne razlike. Sprednja kamera je pri vseh modelih enaka in ponuja močno tipalo z 12 MP, na zadnji strani pa z 12 MP, a se razlikuje v številu kamer. iPhone 12 in iPhone 12 Mini imata na zadnji strani samo širokokotno kamero z 12 MP in ultra širokokotno z 12 MP, medtem ko pri Pro in Pro Max najdemo še dodatno telefoto kamero z 12 MP. K sreči Apple drugje ni 'sekal ovinkov' in tako imajo vse štiri različice v sebi podporo za snemanje v ločljivosti 4K, dodana pa je tudi možnost gledanja v nočnem načinu. Pro in Pro Max nudita še optični bralnik LiDAR, ki omogoča še bogatejšo izkušnjo nadgrajene resničnosti (AR) in boljši način zajetja nočnih fotografij.

Poglejmo si še cene. Te se seveda razlikujejo glede na velikost notranjega pomnilnika, a niso pretirane.

iPhone 12:

 • 64 GB, cena ob 24-mesečni vezavi 767,04 € (24 x 31,96 €)
 • 128 GB, cena ob 24-mesečni vezavi 810,96 € (24 x 33,79 €)
 • 256 GB, cena ob 24-mesečni vezavi 924,96 € (24 x 38,54 €)

 • iPhone 12 Pro:

 • 128 GB, cena ob 24-mesečni vezavi 997,92 € (24 x 41,58 €)
 • 256 GB, cena ob 24-mesečni vezavi 1115,04 € (24 x 46,46 €)
 • 512 GB, cena ob 24-mesečni vezavi 1330,08 € (24 x 55,42 €)

 • Pri razpredelnici manjkata ceni za iPhone Mini in Pro Max, razlog za to pa je, da teh izdelkov še ni v ponudbi – na prodajnih policah ju bomo ugledali v sredini novembra.

  Apple je tako pogumno vstopil v svet povezljivosti 5G in ponudil široko paleto izdelkov, ki v primerjavi s konkurenco celo ni tako draga. Uvedba modela Mini je res prijetno presenečenje in upamo, da bo Apple v prihodnosti še bolj eksperimentiral in bo 13. generacija iPhone mobilnih telefonov še raznovrstnejša.

  kupi

  Podobni članki

   

  Nalaganje vsebine
  © 2017 Telekom Slovenije
  20. oktober 2020
  5413
  29. oktober 2020
  Naprave, ki omogočajo uporabo 5G
  5G