5G

Zakaj ne bi izkoristili višjih hitrosti, če so na voljo?

Marjan Kodelja 7. julij 2022 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/5G-KODELJA-JUL22-HERO.JPG

Omrežje pete generacije (5G) Telekoma Slovenije drastično povišuje hitrosti prenosa podatkov, ki teoretično lahko dosežejo do poldrugi gigabit na sekundo pritočno in 300 megabitov odtočno. Čemu tega ne bi izkoristili?

Povezati se v omrežje pete generacija ni raketna znanost. Če imate pravo napravo, torej pametni mobitel z ustreznim vmesnikom oziroma kot večkrat slišimo, modemom za 5G. Vse več novih je takšnih, zato ni več daleč čas, kot bo podpora za novo omrežje nekaj tako samoumevnega, kot je danes podpora za omrežja LTE (4G).

Kupujete nov mobitel?

Potem vam na srce polagam, naj podpira najboljše mobilno omrežje. Zakaj je to pomembno? Večje hitrosti so sicer dobrodošle, čeprav niso edini razlog. Vse manj pogosto mobitele menjamo po dveh letih, zato bo model, ki ima že danes vključeno tehnologijo 5G, dlje časa funkcionalno delujoč in bo zastarel pozneje. Kaj pa drugi pogoj? Ustrezni mobitel namreč ni dovolj. Storitev morate še vključiti oziroma, bolj po domače povedano, dodati v svoj mobilni paket. To storite v Mojem Telekomu ali elegantneje tako, da na številko 1918 pošljete kratko sporočilo z vsebino »5G« in nato izbiro potrdite še s »5G DA«. S tem ste v svoj paket dodali brezplačno storitev uporabe omrežja pete generacije. Poleg te Telekom Slovenije nudi še plačljivo. Primerna je za uporabnike, ki želijo še večje prenosne hitrosti, in je v nekaterih izbranih paketih na voljo brezplačno. Sicer je polna cena 3 evre mesečno. Vključite jo na podoben način, s kratkima sporočiloma »5G 450« in »5G450 DA«.

V mobitelu vam ni treba ničesar storiti

Ko vam Telekom Slovenije storitev vključi, je na voljo takoj, ko ste z mobitelom v dosegu bazne postaje, nadgrajene za omrežje 5G. Nič posebnega vam ni treba storiti, razen v primeru, da ste kdaj prej v nastavitvah spremenili prioritete povezave z omrežjem. Stanje preverite v poglavju »mobilna omrežja« in nato »prednostni način omrežja«. Kakšne so možnosti, je nekoliko odvisno od tipa mobitela, toda največkrat mora biti izbrana prva na seznamu, ki dovoli povezavo z vsemi omrežnimi tehnologijami. Ko je tako, se bo mobitel vedno povezal z zanj najugodnejšo, ki mu je glede na lokacijo dosegljiva. Vse pogosteje je to ravno omrežje 5G.

Kolikšne hitrosti lahko pričakujete

Teoretične hitrosti so impresivne. O tem ni dvoma. Kot vedno pa so dejanske odvisne od dejavnikov okolja: kako daleč ste od bazne postaje, koliko sočasnih uporabnikov je nanjo priključenih in podobno. Ker je enako v starejših omrežjih, so vam v novejšem tudi v ne najoptimalnejših pogojih na voljo višje hitrosti kot v starejših. 5G ne prinaša zgolj dviga hitrosti, temveč ravno tako dviguje kapaciteto omrežja, nudi krajše zamudne čase in izboljšuje druge lastnosti.

Razlika med omenjenima storitvama je ravno v največji še omogočeni hitrosti. V primeru brezplačne je ta enaka hitrosti, ki je zapisana v paketu, medtem ko je pri plačljivi 5G 450 pritočna hitrost omejena na 450 in odtočna na 100 megabitov na sekundo. Marsikomu podatki ne povedo veliko. Poglejmo jih z drugačne perspektive. 100 megabajtov velika datoteka, ki hrani na primer 8 minut pretočnega videa v povprečni razločljivosti, bo v omrežju 5G prenesena v dveh sekundah oziroma 7 sekundah v omrežju LTE. To je približno trikrat večja hitrost, katere prednosti vsekakor ne moremo zanemariti.

Kar samo po sebi se poraja vprašanje, kateri je najprimernejši naročniški paket v povezavi z omrežjem 5G. Gotovo obstoječi, saj ste s tem, kar nudi, zadovoljni. A če moram enega izpostaviti, potem je to paket Naj B. 200 gigabajtov podatkovnih količin zadošča večini uporabnikov. Še več. Dodajte mu drugo številko, da boste v njem uživali skupaj z dragim ali drago.

Pokritost je vse boljša

Ker je tehnologija 5G nova, pokritost ozemlja ne morem biti takoj enakovredna pokritosti s starejšimi tehnologijami. A če sledite nadgradnji omrežja Telekoma Slovenije na novo tehnologijo, potem boste zlahka opazili napredek. Medtem ko je bila pred dvema letoma, ko so začeli nadgradnjo, dostopnost omejena, ima zdaj dostop do omrežja 5G že več kot 39 % prebivalcev. Morda malo, toda ne pozabimo, da gre za novo tehnologijo in da nadgradnja omrežja zahteva določen čas. A dejstvo je, da je 5G prihodnost mobilne telefonije, kar nenazadnje kaže odločitev Telekoma Slovenije, da po počitnicah ugasne starejše omrežje 3G.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
7. julij 2022
5955
7. julij 2022
Zakaj ne bi izkoristili višjih hitrosti, če so na voljo?
5G