• /PublishingImages/AirCover_Android.jpg

  7 aplikacij za iskanje izgubljenega ali ukradenega telefona [Android, iOS, WP7]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Pametni telefoni so naši zvesti spremljevalci, ki hranijo vse več pomembnih informacij. Zato lahko izguba ali celo kraja telefona predstavlja precejšen problem. Na srečo je na trgu vse več brezplačnih aplikacij, s katerimi se lahko zaščitimo pred primeri izgube ali kraje.

  AirCover [Android, iOS]Aplikacija AirCover

  Iskanje izgubljenega telefon je le ena izmed funkcionalnosti, ki jih ponuja aplikacija AirCover. Aplikacijo lahko namreč uporabljamo tudi kot anti-virusni program, za spremljanje družinskih članov v nujnih situacijah, zaščito zasebnosti, izdelavo varnostni kopij in optimizacijo sistema. V primeru izgube telefona lahko dobimo podatek o lokaciji, pošljemo navodila za najditelja ali na daljavo zaklenemo ali izbrišemo napravo za zaščito podatkov. Aplikacija je na voljo v Android in iOS različici.

  avast! Mobile Security [Android]Mobilna aplikacija avast!

  Podjetje avast! je znano predvsem po svojih anti-virusnih programih za običajne računalnike, a kljub temu ponuja tudi odlično varnostno aplikacijo za Android naprave. Kot se za takšno podjetje spodobi, aplikacija vsebuje tudi zaščito pred virusi in celo požarni zid za telefon. V primeru izgube ali kraje pa nam seveda lahko pridejo prav možnosti lociranja našrave, sprožitve zvočnega alarma, brezplačno lahko sprožimo tudi zaklep ali brisanje naprave ter dobimo obvestilo v primeru zamenjave SIM-kartice. Vse te možnosti so nam seveda na voljo preko spletnega vmesnika.

  Find My iPhone [iOS]Aplikacija Find My iPhone

  Za uporabo Applove lastne aplikacije za iskanje izgubljene naprave potrebujemo račun iCloud. Napravo lahko nato preko spletnega vmesnika ali aplikacije na drugi iOS napravi lociramo na zemljevidu, ji pošljemo zvočno opozorilo s poljubnim sporočilom ali jo na daljavo zaklenemo oziroma pobrišemo. Sicer pa ti lahko tudi prijatelji pomagajo pri iskanje izgubljene naprave z aplikacijo Find My Friends (pred tem se morate seveda v aplikaciji spoprijateljiti).

  Find My Phone [Windows Phone 7]My Windows Phone

  Tudi Microsoft je podobno kot Apple poskrbel za možnost iskanja Windows Phone naprav. Seveda pri tej aplikaciji potrebujemo Windows Live ID, povezan telefon pa lahko najdemo preko možnosti My Phone na spletni strani Windows Phone. Tako kot pri drugih storitvah, lahko na telefonu sprožimo zvočno opozorilo ter ga zaklenemo oziroma pobrišemo za zaščito občutljivih podatkov v primeru kraje. Aplikacijo bomo v kratkem še podrobneje predstavili na Tehniku.

  Lookout [Android, iOS]Aplikacija Lookout

  Lookout je podjetje, ki se ukvarja z varnostjo mobilnih naprav. Njihova aplikacija je trenutno na voljo za Android in iOS naprave, poleg iskanja izgubljene naprava ponuja tudi različne oblike zaščite in ustvarjanje varnostne kopije kontaktov. iOS različica tako preverja, ali imamo najnovejšo različico programske opreme in ali je uporabljena WiFi povezava varna, Android različica pa preverja tudi, ali so nameščene aplikacije varne za uporabo. V primeru izgube telefona lahko preko spletne strani locirano izgubljeno napravo in sprožimo glasen alarm.

  Za Android uporabnike je zanimiva tudi aplikacij Plan B, ki jo lahko na telefon namestimo za tem, ko je že izgubljen. Za delovanje te storitve iz spletne različice trgovine Google Play namestimo aplikacijo na izgubljen telefon (seveda mora biti telefon povezan z Google računom, ki ga uporabljamo), nakar se aplikacija samodejno požene in nam na Gmail naslov sporoči lokacijo telefona.

  Project Prey [Android, iOS]Aplikacije Prey

  Prey je aplikacija, ki jo lahko uporabimo tako za sledenje mobilnih naprav kot prenosnikov (Windows, Mac, Linux). Predvsem je uporabna v primeru kraje, saj s potisnim sporočilom nepridiprava poskuša zvabiti na splet, ob čemer seveda aplikacija po želji zbere podatke o lokaciji, IP naslovu, hkrati pa lahko posname še sliko tatu. Za poštene najditelje izgubljenega telefona lahko seveda prikažemo tudi sporočilo z našimi kontaktnimi podatki.

  Where's My Droid [Android]Aplikacija Where's My Droid

  Brezplačna različica aplikacije Where's My Droid ponuja lociranje izgubljenega telefona in sprožitev zvočnega opozorila za lažje iskanje. Iskanje telefona lahko sprožimo tako preko spletnega vmesnika kot s SMS-sporočilo s posebnim geslom, ki ga določimo sami. Aplikacija nas lahko opozori tudi v primeru menjave SIM-kartice na telefonu.

  Tako kot Lookout, tudi Where's My Droid ponuja posebno različico aplikacije, ki jo lahko na telefon namestimo za tem, ko je že izgubljen. Tudi v tem primeru lahko s pomočjo GPS senzorja lociramo telefon in sprožimo zvočno opozorilo za lažje iskanje.

  Ostale možnosti

  V aplikacijskih trgovinah lahko seveda najdeš še kopico drugih aplikacij, ki ponujajo tovrstno zaščito, čeprav je pri marsikateri aplikaciji za napredno funkcionalnost potrebno doplačati. Tudi nekateri proizvajalci telefonov, npr. Samsung, ponujajo lastne storitve za sledenje napravam. Vsekakor pa se ti splača ob nakupu novega telefona raziskati tudi te možnosti, saj je v primeru izgube ali kraje bolje biti na situacijo vnaprej pripravljen.

  Seveda velja omeniti, da je učinkovitost tovrstnih aplikacij odvisna od tega, ali ima telefon možnost povezave z internetom. Prav tako nam nobena aplikacija ne more pomagati v primeru, da izgubljenemu telefonu zmanjka baterije, tako da nas tudi zdrava kmečka pamet lahko reši pred marsikatero nerodno situacijo.

  Nam zaupaš, katero varnostno aplikacijo najraje uporabljaš na svojem telefonu? Ti je katera izmed aplikacij že pomagala pri reševanju telefona?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
402
24. september 2013
7 aplikacij za iskanje izgubljenega ali ukradenega telefona [Android, iOS, WP7]
Aplikacije
Android, iOS