• /PublishingImages/On-the-sofa.jpg

  79% mladih se ne počuti dobro brez mobitela


  24. september 2013 - Tehnik

  Vsi se strinjamo, da je za hitro in učinkovito komunikacijo mobitel nujen pripomoček. V resnici ne gre več samo za komunikacijo, saj se seznam mobi-funkcij vleče proti neskončnosti. Zdi se, da več kot nam nudi, bolj smo nanj navezani. Logična posledica bi rekli.

  Po rezultatih nedavne raziskave, je velik odstotek mladostnikov mobi-odvisnežev. V kolikor so brez svojih elektronskih mašinc se počutijo izolirano, zmedeno, pa tudi če gre za krajše časovno obdobje. Študija je temeljila na preučevanju prostovoljcev, mladostnikov med 17. in 23. letom starosti, ki so prihajali iz desetih različnih držav po svetu. Odvzeli so jim računalnike, mobitele in televizijo. V zameno so dobili stacionarne telefone in knjige. Svoje občutke so beležili v dnevnike.

  Kar 79% mladih je kazalo negativne posledice zaradi odtujitve, nekaj simptomov bi lahko celo enačili s tistimi, ki jih občutijo kadilci pri odvajanju; stres, zmeda, izolacija. Raziskovalci pojasnjujejo, da so reakcije prostovoljcev normalne, saj odraščajo v medijsko bogatem okolju, kjer so informacije skoraj brezmejno dostopne. Prav tako so otroci danes navajeni komunicirati v virtualnem prostoru in se redkeje spuščajo v »resnične« debate.

  Seveda razvoj prinaša tudi vedenjske spremembe, pa če nam je to všeč ali ne. Kakšen starš se bo ob teh podatkih morda zgrozil, po drugi strani pa marsikomu godi občutek, da lahko otrok kadarkoli sporoči, kje se nahaja. Vsaka medalja ima dve plati.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1524
24. september 2013
79% mladih se ne počuti dobro brez mobitela

Novice