• /PublishingImages/8pen-android.jpg

  8pen - nov način vnosa besedila [Android]

  24. september 2013 - Tehnik

  Izbira zaslonske tipkovnice oziroma načina vnosa besedila je precej odvisna od načina uporabe mobitela in osebnih preferenc. Medtem ko nekateri prisegajo na Swype, je drugim že zaslonska tipkovnica povsem odvečna zadeva. Ne glede na izbiro, pa vsi želimo tipkati čim hitreje. Tokrat smo preverili kako se obnese nov način vnosa besedila 8pen.

  Razvijalci 8pen pravijo, da bi tipkovnica za mobitele z zaslonom na dotik zagotovo bila videti drugače, če bi jo izumili šele danes. In njihova (če jih sploh lahko rečemo tipkovnica) je res nekaj povsem novega.

  Na prvi pogled nam sicer ni jasno kako naj bi besedilo sploh vnesli, vendar po branju/gledanju navodil, zadeva postane zelo preprosta. Po namestitvi 8pen, nas ta namreč najprej popelje skozi učno uro z nekaj vajami za uporabo. Vsekakor pohvale vredna poteza, ki pa je pri predstavitvi novega načina vnosa besedila pravzaprav nujna. Pri vnosu besedila uporabljamo center (osrednji krog) ter štiri sektorje okrog njega, ki jih označujejo rdeča, modra, zelena in rumena črta.

  Za “tipkanje” postavimo prst v osrednji krog in ga vlečemo po sektorjih za izbiro sklopa črk, nato pa s številom sektorjev, ki jih prečkamo, izberemo črko, ki se bo izpisala na zaslonu. Vlečemo v smeri urinega kazalca ali v nasprotno smer, odvisno od položaja črke. Razmak vnesemo s pritiskom na center.

  Primer: za zapis črke A postavimo prst v sredino, ga potegnemo desno, prečkamo rdečo črto in se vrnemo v sredino.

  Na voljo imamo še posebne tipke za brisanje, velike črke, številke, ločila in druge znake ter tipko potrdi (enter).

  Še zmeraj ne zveni smiselno? Najbolje, da si ogledaš video.

  8pen smo preizkusili na mobitelu Samsung Galaxy S, ki ima velik zaslon, uporabnost naj bi bila na mobitelih z manjšim zaslonom precej manjša. Po približno pol ure vaje je vnos besedila precej preprost, še vedno pa nismo bili pretirano hitri. Problem predstavlja razporeditev črk ob posamezni črti, saj so razporejene glede na pogostost uporabe v angleškem jeziku, zato potrebujemo kar nekaj časa, da si zapomnimo pozicijo posameznih črk.

  Dodatna uporabna funkcionalnost je tudi vnos lastnih potez, pri čemer lahko ena poteza (1 znak) predstavlja besedo, stavek ali celo celotna sporočila.

  Vsekakor je tipkanje na standardni zaslonski tipkovnici ali vlepkanje (Swype) precej hitrejše, a 8pen prinaša dovolj zanimiv pristop, da ga je vredno vsaj preizkusiti. Tipkovnica 8pen v teoriji omogoča tudi slepo tipkanje, a zahteva kar precej vaje, koristila pa bi tudi podpora za slovenski jezik.

  Aplikacija je bila najprej plačljiva, v tem času naj bi imeli med 10.000 in 50.000 namestitev, od začetka novembra pa je brezplačno na voljo za mobitele z Androidom (deluje z napravami z Androidom 1.6 ali novejšim).

  Več podrobnosti najdeš na njihovi spletni strani.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1460
24. september 2013
8pen - nov način vnosa besedila [Android]
Aplikacije
Android