• /PublishingImages/Adobe_Touch_Ideas.jpg

  Adobe Photoshop prihaja na Android tablice in na iPad

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Na konferenci Adobe MAX 2011 je Adobe na začetku tedna predstavili paket kar 6-ih zmogljivih aplikacij, ki bodo na voljo tako za Android tablice kot za iPad. Nedvomno bo med aplikacijami najbolj priljubljena Touch različica Photoshopa, prijetno presenečenje pa je tudi cena - vsaka izmed aplikacij paketa Adobe Touch bo namreč stala le 9,99 USD.

  Pri Adobejevih programih smo bili do sedaj vajeni cen s trimestnimi številkami, kot kaže, pa želijo s tabličnimi programi profesionalna orodja približati vsem uporabnikom tablic. Mimogrede, po isti ceni tudi Apple prodaja svoje pisarniške programe iz paketa iWork.

  6 aplikacij v paketu Touch Apps za Android in iOS

  Adobe Touch Apps - ikone

  Paket Adobe Touch Apps bo vseboval sledeče aplikacije: Photoshop, Collage, Debut, Ideas, Kuler in Proto. Za Android tablice bodo aplikacije na voljo naslednji mesec, za iPad pa šele v začetku naslednjega leta. Adobe sicer tako za Android kot za iOS že ponuja kar nekaj različnih aplikacij, med drugim brezplačen Photoshop Express za osnovno obdelavo slik za Android in iOS.

  Nove Touch aplikacije bodo seveda bolj zmogljive in bodo podpirale tako vnos na dotik kot pisala. V spodnjem videu si lahko pogledaš le nekaj od zelo privlačnih funkcij, ki jih bodo ponujale nove aplikacije.

  Kaj torej prinašajo posamezne aplikacije iz paketa Adobe Touch Apps?

  Adobe Photoshop Touch: Photoshop verjetno ni potrebno posebej predstavljati, končno bomo lahko tudi na tablicah izkoriščali glavne Photoshop funkcije, vnos pa bo prilagojen tablicam. Tako bo Touch različica aplikacija podpirala različne geste na dotik, ki bodo poenostavile združevanje slik ali označevanje dela slike. Aplikacija bo vključevala tudi integracijo s Facebookom in Google Iskanje za lažje iskanje, deljenje in komentiranje slik. Datoteke, ustvarjene z aplikacijo Photoshop Touch, bo možno preko storitve Adobe Creative Cloud (več o tem v nadaljevanju) sinhronizirati in odpreti v namizni različici Photoshopa.

  Adobe Touch Apps - Photoshop

  Adobe Collage: Aplikacija, za pripravo idej in konceptov z združevanjem slik, risb, besedil in Creative Suite datotek z uporabo različnih barvnih tem. Tudi pri tej aplikaciji je mogoče datoteke deliti ali prenesti za uporabo v namiznem Photoshopu.

  Adobe Touch Apps - Collage

  Adobe Debut: S pomočjo te aplikacije bo predstavitev različnih Creative Suite datotek (npr. Photoshop ali Illustrator) mogoče tudi na tablicah. Ker imajo seveda stranke vedno cel kup povratnih informacij, aplikacija podpira tudi možnost dodajanja opomb ali skic čez dokument, ki ga predstavljamo.

  Adobe Touch Apps - Debut

  Adobe Ideas: Vektorsko orodje za risanje, seveda s podporo različnim nivojem povečave za lažje risanje detajlov. Za navdih ali pomoč bomo lahko pri risanju uporabili tudi barvne teme in/ali slike, ki jih lahko urejamo kot poseben sloj. Končni rezultate je možno uporabiti tako v Illustratorju kot v Photoshopu.

  Adobe Touch Apps - Ideas

  Adobe Kuler: S pomočjo te aplikacije bo mogoče ustvariti barvne teme za različne oblikovalske projekte. Poleg lastne ustvarjalnosti si lahko v Kulerju pomagamo tudi s temami ostalih uporabnikov, ki jih bo možno ocenjevati in komentirati. Barvne teme bo možno izvoziti kot barvne trakove za Creative Suite projekte.

  Adobe Touch Apps - Kuler

  Adobe Proto: Aplikacija, ki bo zanimiva tudi za razvijalce spletnih strani ali mobilnih aplikacij, saj bo omogočala izdelavo interaktivnih shem uporabniškega vmesnika. Končne izdelke bo strankam enostavno predstaviti kar na tablici, podprta pa bo tudi možnost izvoza v klasičen HTML, CSS in JavaScript, kar bo možno predstaviti v vseh standardnih spletnih brskalnikih.

  Adobe Touch Apps - Proto

  Kot že omenjeno, bo vsaka izmed aplikacij na voljo za 9,99 USD. Če bi želeli kupiti celoten paket, bomo torej za 6 aplikacij skupno odšteli slabih 60 dolarjev ali slabih 45 evrov, kar je za profesionalna grafična orodja zelo zmerna cena.

  Adobe z oblakom povezuje namizne in tablične aplikacije - Dropbox za oblikovalce?

  Same aplikacije pa niso vse, kar Adobe pripravlja za naslednji mesec. Kot smo že pri aplikaciji Photoshop Touch namignili, bo namreč Adobe ponujal tudi novo storitev Adobe Creative Cloud, ki bo olajšala prehod med namiznimi in tabličnimi aplikacijami. Z nakupom katerekoli aplikacije iz paketa Touch bo namreč vključen dostop do ogleda, deljenja in prenosa datotek med Adobe Touch Apps in namiznim Adobe Creative Suite. Storitev naj bi na začetku vključevala 20 GB prostora v oblaku.

  Adobe Creative Cloud

  Adobe bo Adobe Creative Cloud podrobneje predstavil novembra. So začetka naslednjega leta pa napovedujejo, da bo kot del Creative Cloud ponudbe mogoče kupiti celoten nabor orodij Creative Suite (Photoshop, InDesign, Illustrator, Dreamweave, Premiere Pro, After Effects idr.) in zbirko na novo predstavljenih Adobe Touch Apps. Hkrati pa bo Creative Cloud podpiral tudi storitve, kot je npr. možnost objave interaktivnih publikacij za tablice ter dostop do skupnosti profesionalnih grafičnih oblikovalcev.

  Adobe obljublja "atraktivno mesečno ceno" za dostop do vseh the aplikacij, storitev in skupnosti, kaj več pa trenutno ni znanega. Bo pa še naprej veljalo, da z nakupom Touch aplikacij za tablice pridobimo dostop do beta različice sinhronizacije, deljenja in shranjevanja datotek znotraj Adobe Creative Cloud.

  Adobe želi osvojiti vse hitreje rastoči trg mobilnih naprav

  Očitno je, da želi Adobe z novimi Touch aplikacijami in storitvijo Creative Cloud privabiti kar se da velik delež mobilnih uporabnikov. Glede na močno prevlado na namiznih računalnikih ne dvomimo v to, da bodo tudi na mobilnem področju zelo uspešni, sploh glede na konkurenčne cene in možnostjo povezovanja namiznih in mobilnih aplikacij preko oblaka.

  Kaj pa ti meniš o novih aplikacijah za tablice? Imaš že v načrtu nakup katere izmed aplikacij ali morda celotnega kompleta? Sporoči nam v komentarjih!

  Vir slik in opisov: Adobe

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
281
24. september 2013
Adobe Photoshop prihaja na Android tablice in na iPad
Aplikacije
Android, iOS