• /PublishingImages/piskotki.jpg

  Ali nam bodo piškotki spremenili življenje?

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Zadnje čase precej pogosto slišimo besedo piškotki (cookies), ki pa nima nobene povezave s hrano. Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) je v začetku tega leta prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in povzročil precej negodovanja na strani upravljavcev spletnih mest, prav tako pa tudi precej panike med uporabniki spleta. Nova zakonodaja ne prepoveduje uporabe piškotkov, ampak zaostruje pogoje, pod katerimi je mogoče piškotke uporabljati. Predvsem pa daje uporabnikom možnost, da se sami odločijo, ali dovolijo, da spletno mesto tako spremlja njihove aktivnosti.

  piskotkiZa razumevanje je treba najprej razložiti, kaj pomeni piškotek!

  To je majhna datoteka, ki se ob obisku spletnega mesta naloži prek brskalnika na uporabnikov računalnik. S tem bo spletno mesto ob ponovnem obisku prepoznalo uporabnika in bo lahko sledilo njegovi poti po spletnem mestu. S piškotki lahko pridobimo podatke, ki nam služijo za povečevanje prodaje, analizo uporabnikov, prikazovanje segmentiranih oglasov ali pa za preprosto analitiko obiskov.

  Kaj se je spremenilo 15. 6., ko morajo spletna mesta v Sloveniji imeti obvestilo o piškotkih in se uporabniki morajo strinjati z njihovo uporabo, ali pa tudi ne, če tega ne želijo?

  Vsa leta do sedaj smo uporabljali brskalnike, ki so nam na računalnike shranjevali piškotke. Nekateri uporabniki smo se tega zavedali in se nismo ukvarjali s tem, večina uporabnikov pa tega ni vedela. S temi podatki so si nekatera podjetja pomagala pri pospeševanju prodaje, druga podjetja so te podatke drago prodajala naprej, spet tretji pa so to uporabljali zgolj za to, da so videli obiskanost spletnega mesta.

  Primer takšnega sistema, ki smo ga verjetno vsi opazili, so Google oglasi. Obiščeš spletno mesto, ki ponuja izdelke, ki so ti všeč. V tistem trenutku se ne odločiš za nakup, ampak iščeš dalje. Kar naenkrat opaziš, da se ti na drugih spletnih mestih prikazujejo oglasi za prvo spletno mesto – to Google s svojim Remarketingom omogoča ravno zaradi piškotkov in svojega sistema, ki ima zelo veliko podatkov o vsakem uporabniku.

  Ali me mora biti strah piškotkov?

  Mene ni strah piškotkov in zaradi direktive EU, ki je morala biti sprejeta tudi v Sloveniji, ne bom spreminjal svojih navad pri brskanju po internetu. Verjetno pa mi bo nekaj časa precej nadležno, da bom moral na vsakem spletnem mestu, kamor bom prišel, najprej klikniti, da se strinjam s pogoji in dovoliti, da shranjujejo piškotke na moj računalnik.

  Če se s tem ne strinjate in želite, da se piškotki ne shranijo na vaš računalnik, imate možnost zavrnitve tega. Kaj se zgodi v takšnem primeru, pa je odvisno od upravljavca spletnega mesta. Marsikdo vam ne bo želel prikazovati vsebine, drugi vam bodo prikazovali okrnjeno vsebino ali pa vas preusmerili na drugo spletno mesto.

  Opažam, da je bila debata o piškotkih premalo omenjena v medijih. Edina debata, ki je nastala v tem času, je bila o tem, kako naj se piškotki implementirajo. Veliko manj časa pa je bilo posvečenega uporabnikom, ki jih je 15. 6. pričakala novost, o kateri verjetno ne vedo prav veliko. Veliko večji poudarek bi moral biti na ozaveščanju javnosti, ki bi se s tem zavedala, da si lahko v vsakem brskalniku vsak uporabnik sam izključi piškotke in tako sploh nima težav.

  Kot zanimivost – ali ste kdaj preverili, koliko piškotkov imate shranjenih na vašem računalniku? Verjetno boste presenečeni!


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1167
17. marec 2014
Ali nam bodo piškotki spremenili življenje?
Kolumne