• /PublishingImages/Applause_banner.jpg

  Ali so iOS aplikacije res boljše od Android aplikacij?

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Android aplikacijska trgovina Google Play po številu aplikacij dohiteva Applov App Store za iOS naprave. Obe trgovini imata trenutno okoli 800.000 aplikacij, milijon naj bi prva dosegla trgovina Google Play. Bolj kot količina pa je seveda pomembna kakovost, po kateri naj bi bile znane iOS aplikacije. Pa je to res? Nova storitev Applause ponuja jasen odgovor na to vprašanje.

  Kakovosti mobilnih aplikacij ni enostavno ocenjevati, saj je kar nekaj elementov stvar subjektivnega okusa. Za osnovo bi lahko vzeli ocene aplikacij v trgovinah, vendar to ne bi bilo dovolj za objektivno primerjavo med trgovinami na različnih platformah. Zato storitev Applause, ki ponuja analitiko za mobilne aplikacije, pri svojih algoritmih za določanje ocene Applause med 0 in 100 ne upošteva le števila prenosov in zvezdic pri ocenah uporabnikov, ampak analizira tudi komentarje.

  Oceno posamezne aplikacije prikaže tudi za vsako novo različico posebej in po različnih komponentah, kot npr. zadovoljstvo uporabnikov, stabilnost, varnost, uporabnost, cena. Ocena Applause posamezne aplikacije nam sama po sebi ne pove kaj dosti, lahko pa do zanimivih ugotovitev pridemo s primerjavo med aplikacijami, saj Applause ponuja enotno lestvico za vse aplikacije.

  Igri Angry Birds Rio za iOS oceno niža predvsem stabilnost (vir: Applause)

  Razlike med ocenami iOS in Android aplikacij

  Če se vrnemo k izvirnemu vprašanju: ali ima platforma iOS res boljše aplikacije kot Android? Podatki Applause pravijo, da ja. Povprečna ocena iOS aplikacij je 68,53, povprečna ocena za Android pa 63,34. Razlike med platformama se pojavljajo tudi glede na kategorijo. Android aplikacije imajo za 2 točki višjo oceno v kategoriji za delovna orodja, za 1 točko pa v kategoriji zdravstvenih aplikacij. Pri ostalih kategorijah vodijo iOS aplikacije. Najvišjo zmago z razliko šestih točk iOS aplikacije slavijo v kategoriji zabavni aplikacij in izobraževanja. Slednja je tudi kategorija z najvišjo povprečno oceno (73) na sploh.

  Pri analizi komentarjev je Applause ugotovil, da pri iOS aplikacijah uporabniki najpogosteje pohvalijo uporabnost, se pravi, uporabniško izkušnjo aplikacije. Najpogosteje pa iOS uporabnike zmoti stabilnost aplikacij (sesuvanje, zmrznjene aplikacije). Android uporabniki po drugi strani najpogosteje pohvalijo splošno zadovoljstvo nad aplikacijo, zmoti oziroma skrbi pa jih varnosti vidik aplikacij.

  Zanimive so tudi razlike med istimi aplikacijami na različnih platformah. Instagram za iOS ima denimo trenutno oceno Applause 70, Android različica pa 72. Aplikacija Facebook za iOS ima Applause oceno 53, Android različica pa že skoraj sramotno oceno 26. Veliko bolje se recimo obnese govoreči maček Talking Tom Cat, ki ima za iOS različico 2 oceno 84, plačljiva različica izvirnika za Android pa oceno 73. Pri jeznih ptičih ima najvišjo oceno Angry Birds Rio za iOS (ocena 89), med Android različicami pa Angry Birds Space Premium (ocena 65).

  Različne ocene Facebook aplikacij

  Različne ocene Facebook aplikacij (vir: Applause)

  Appluase je uporabno orodje za razvijalce aplikacij

  Applause trenutno analizira več kot 50 milijonov komentarjev za več kot milijon iOS in Android aplikacij. Storitev je plod podjetja uTest, ki se tudi sicer ukvarja s testiranjem programske opreme in ima zato že kar nekaj izkušenj na področju ocenjevanja aplikacij. Je pa trenutno Applause kot kaže trenutno omejen na aplikacije v angleško-govorečih trgovinah, saj v iskalniku nisem našla nobene izmed priljubljenih lokalnih aplikacij. Pa tudi sicer se zdi trenutno algoritem bolj naklonjen manj znanim aplikacijah, ki še nimajo toliko komentarjev. Priljubljene aplikacije zaradi širše izpostavljenosti jasno privabijo več kritik, kar pa še ne pomeni, da aplikacija ni dobra.

  Vseeno pa Applause ponuja zanimivo orodje za razvijalce mobilne aplikacij, tako za spremljanje lastnih aplikacij kot za spremljanje konkurence. Pri posamezni aplikaciji je namreč z različnimi pogledi enostavno ugotoviti, kje so njene šibke in močne točke ter se temu prilagoditi. Možno je tudi pregledovanje ocen po različnih verzijah. Zato se mi zdi Applause dobrodošla dopolnitev orodjem kot je App Annie, ki se osredotočajo predvsem na kvantitativno analizo prenosov, ocen uporabnikov in prodaje. V spodnjem videu si lahko ogledaš podrobne nasvete za uporabo storitve Applause, ki je trenutno še popolnoma brezplačna, za izboljšanje mobilnih aplikacij.

  Vir: ReadWriteWeb, Applause

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
460
24. september 2013
Ali so iOS aplikacije res boljše od Android aplikacij?
Aplikacije
Android, iOS