• /PublishingImages/amazon_appstore_proces.jpg

  Amazon vabi Android razvijalce v svoj Appstore

  23. september 2013 - Alja Isaković

  V tem tednu so se govorice končno potrdile - Amazon pripravlja svojo različico Android aplikacijske trgovine. Prvi korak pri tem je portal za razvijalce, na katerem lahko že sedaj brezplačno objaviš svoje Android aplikacije. Podobno kot Apple tudi Amazon uvaja potrjevanje aplikacij, kar bo zagotavljalo višjo kakovost aplikacij kot na Google Android Marketu.

  Amazon Appstore Developer Portal

  Amazon Appstore s pametnimi priporočili

  Podjetja Amazon verjetno ni potrebno posebej predstavljati, saj je vsem dobro znan lastnik največje spletne prodajalne. Tržnica za Android aplikacije ne bo Amazonova prva digitalna trgovina, saj preko Kindle Store že sedaj prodajajo digitalne različice knjig za lasten popularen elektronski bralec knjig.

  Trgovino Amazon odlikuje prijazen uporabniški vmesnik, zmogljivo iskanje in sistem priporočanja ter milijoni zvestih uporabnikov. Vse te elemente bi težko pripisali uradnemu Googlovem Android Marketu, zato bo bitka med dvema gigantoma pri prodaji aplikacij za Android nedvomno zanimiva. Amazon Appstore bo ob zagonu na voljo kot nova kategorija na Amazon.com, kupovanje pa naj bi bilo mogoče tako preko namiznega spleta kot preko mobilnih naprav.

  Članarina, potrjevanje in zaslužki za razvijalce

  Zaenkrat se sicer še ne ve, kako točno bo za končne uporabnike izgledala Amazon tržnica za Andorid aplikacije, so pa že na voljo najpomembnejše uradne informacije za razvijalce. Letna naročnina za sodelovanje v Amazon razvijalskem programu znaša 99 USD (enako kot za Appleov iOS Developer Program), vendar je trenutno naročnina za prvo leto brezplačna.

  Amazon Appstore proces prodajePodobno kot Apple tudi Amazon uvaja vnaprejšnje potrjevanje aplikacij. Pri Amazonu sicer obljubljajo, da pravila za potrjevanje ne bodo tako stroga kot v jabolčnem App Store, uporabniki pa bomo kljub temu imeli zagotovilo, da so v tržnici preverjene aplikacije, česar na Googlovem Android Marketu seveda ni.

  Pri sami oddaji aplikacij posebnih novosti ni, je pa zanimiv način izplačevanja prihodkov od prodaje aplikacij. Amazon bo razvijalcem plačal 70 % od prodajne cene aplikacije ali 20 % od privzete cene (list price) - odvisno od tega, katera vrednost je večja (do razlik med obema cenama lahko pride pri denimo promocijskih akcijah). Seveda bo možno aplikacije ponuditi tudi brezplačno. Kot zanimivost velja omeniti še, da je lahko ista aplikacija objavljena tako na Google Android Marketu kot na Amazon Appstore, edina zahteva je, da se nadgradnje aplikacije hkrati ponudijo na obeh tržnicah.

  Verjetno te sedaj že zanima, kako bo s prodajo aplikacije preko Amazon Appstore v Sloveniji. Verjetno odgovor, da bo na začetku Appstore na voljo le uporabnikom v ZDA, ni presenečenje. Kot razvijalci se lahko sicer prijavimo tudi iz drugih držav, vendar se zaenkrat še ne ve, kdaj in ali bo Appstore na voljo tudi pri nas. Morda pa bo Amazon celo prehitel Google pri ponudbi plačljivih Android aplikacij pri nas. Držimo pesti!

  Kakšen bo odziv uporabnikov?

  Mnogi Amazon Appstore napovedujejo svetlo prihodnost, predvsem zaradi prepoznavnosti blagovne znamke in tehnološke dovršenosti Amazonovega sistema za spletno prodajo. Vseeno pa ima Google to prednost, da je Android Market privzeto nameščen na Android telefone, način dostopa do Amazon Appstore na mobilnih napravah pa zaenkrat ostaja uganka. Seveda se že pojavljajo govorice o morebitnem Amazonovem tabličnem računalniku z Android operacijskim sistemom.

  Za naš trg pri obeh ponudnikih seveda ostaja veliko vprašanje možnost nakupa plačljivih aplikacij. Za Amazon Appstore pa še ni znano, če bo brezplačne aplikacije možno naložiti tudi izven uradno podprtih držav (tako kot na Android Marketu).

  MarketGlede na to, da Amazon trenutno ponuja brezplačno uporabo razvijalskega portala za objavo aplikacij, se vsekakor splača preiskusiti to novo možnost, če imaš ali načrtuješ aplikacije, ki so zanimive tudi za tuji trg. Več o Amazonovem Appstore pa bomo seveda napisali, ko bo na voljo tudi za uporabnike.

  Če si že poskusil/a naložiti svoje Android aplikacije v novi Appstore, bomo seveda veseli komentarjev glede postopka objave in potrjevanja aplikacij.

  Dodatne povezave:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
225
24. september 2013
Amazon vabi Android razvijalce v svoj Appstore
Novice
Android