• /PublishingImages/dez-radarska.jpg

  Dež - iOS, Android

  24. september 2013 - Tehnik

  Aplikacija Dež prinaša podatke o vremenskih razmerah po Sloveniji in je delo domačega razvijalca Aleša Veluščka. Vir podatkov je, tako kot pri aplikaciji Vreme, ki smo jo že preizkusili, Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO). Aplikacijo Dež smo preizkusili na mobitelu iPhone 4 in iPadu, na voljo pa je tudi za Android. Kot napove že ime, so v ospredju padavine, tako nas v prvem zavihku pričaka radarska slika padavin, ki je položena prek zemljevida Slovenije, prikaže pa sliko, zgodovino ali animacijo padavin za šest ur nazaj. Aplikacijo Dež lahko uporabljamo tako v ležečem kot pokončnem položaju, kar je še posebej uporabno prav pri pregledu radarske slike. Če želimo spremeniti podatke, ki so nam v različici za mobitel na voljo v spodnji vrstici zaslona, lahko to uredimo v zavihku Več, za urejanje kliknemo gumb Edit v desnem zgornjem kotu.

  Aplikacija Dez

  Radarska slika padavin na iPadu

  V zavihku Temperature dostopamo do podrobnih podatkov o trenutnih vremenskih razmerah, preverimo lahko temperaturo, hitrost in smer vetra, zračni tlak in vlažnost. Pregled tovrstnih podatkov je nekoliko bolj prijazen v aplikaciji Vreme, kjer se med podatki vremenskih postaj pomikamo s potegom prsta levo in desno. V aplikaciji Dež si seznam priredimo z daljšim pritiskom na zaslon, ki ponudi izbiro večih krajev.

  Aplikacija Dez

  Vremenske razmere po Sloveniji

  Svoj zavihek ima tudi petdnevna napoved za Slovenijo, izberemo pa lahko napoved za celotno državo ali le za posamezna področja. Na voljo sta dnevna in nočna temperatura ter podatki o smeri in hitrosti vetra. V primerjavi z aplikacijo Vreme nam aplikacija Dež ponuja nekoliko bolj podrobne lokalne podatke (npr. Goriška) in ne le podatke za večje predele države (SV, J), z dolgim pritiskom na zaslon pa aplikacija ponudi izbiro dodatnih področij.

  Aplikacija Dez

  Petdnevna napoved

  Zavihek Napoved seveda prinaša vremensko napoved v besedi za Slovenijo, sosednje pokrajine, vremensko sliko in obete, dodana pa so tudi vremenska opozorila.

  Aplikacija Dez

  Vremenska napoved v besedi

  V zavihku Več se skrivajo še podatki za gorski svet, Primorje in Letalstvo. Aplikacija Dež sicer ponuja podatke za obiskovalce gora, ki jih v aplikaciji Vreme ne najdemo (prav tako ne najdemo podatkov o Primorju in letalstvu), a podatki niso podrobni, na voljo je le napoved v besedi (temperatura in podatki o vetru). Smiselno bi bilo dodati še snežne razmere.

  Aplikacija Dez

  Napoved za gorski svet

  Podatki v zavihku Letalstvo so precej bolj podrobni, tako so na voljo računska napoved višinskih vrednosti, napoved za letalstvo v besedi s podatki o vetru pri tleh, vidljivosti, pojavih, oblakih, dodana pa so tudi opozorila in napoved za jadralce ter čas vzhoda in zahoda sonca.

  Aplikacija Dez

  Napoved za letalstvo

  Vremenska napoved za slovensko Primorje prinaša napoved za danes in jutri, s podatki o temperaturah, vetru in valovanju morja.

  Aplikacija Dez

  Napoved za slovensko Primorje

  Na iPadu je aplikacija videti nekoliko drugače. Vsi podatki so prikazani v dveh zaslonih, na prvem je radarska slika, na drugem pa preostale napovedi. Zaradi velikosti zaslona je pogled na radarsko sliko na iPadu precej bolj prijazen.

  Aplikacija Dez

  Vremenska napoved na iPadu

  Aplikacija Dež, tako kot tudi Vreme za delovanje potrebuje dostop do interneta. Pri Dežu lahko pohvalimo možnost uporabe aplikacije v ležečem in pokončnem položaju ter vključitev podrobnih podatkov za gore, morje in letalstvo, ki jih v aplikaciji Vreme ne najdemo, želeli pa bi videti še podatke o snežnih razmerah. Brskanje po vremenskih napovedih je brez dvoma preprostejše v aplikaciji Vreme, saj denimo do napovedi v različnih delih države dostopamo le s potegom prsta, medtem ko moramo v aplikaciji Dež vsakič znova izbrati kraj, za katerega želimo preveriti vremenske razmere. Dobrodošla bi bila tudi možnost nastavitev obveščanja kot v aplikaciji Vreme. V času pojavljanja cvetnega prahu bi bili mnogi uporabniki bržkone veseli tudi napovedi koncentracije cvetnega prahu v zraku, ki je žal ne vključuje nobena od zgoraj omenjenih aplikacij.

  Aplikacija Dež je na voljo v slovenskem jeziku v trgovini App Store za 1,59 EUR. Za najbolj pridne, prve bralce na Tehniku, imamo tri promo kode: YWY6TYA6EAKM LYMMTM4H6XEM KWPLJM3KLFNN Uporabljeno kodo prilepi v komentar, da jo prečrtamo ;) V prihodnjih dneh bomo dodali še kakšno kodo.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1589
24. september 2013
Dež - iOS, Android
Aplikacije
Android, iOS