• /PublishingImages/gingerbread-android.png

  Android 2.3 Gingerbread je tu! [M:Android]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Android 2.3 GingerbreadVčeraj je Google uradno izdal novo različico operacijskega sistema Android 2.3, ljubkovalno imenovano Gingerbread. Poglejmo si, katere so največje novosti medenjaka tako za uporabnike kot za razvijalce.

  Nexus S in Gingerbread novosti za uporabnike

  Z včerajšnjo najavo Androida 2.3 je Google predstavil tudi Nexus S, prvi pametni telefon, ki ga poganja Gingerbread. Novi Nexus S, ki je nastal v sodelovanju s Samsungom, bo po 16. decembru na voljo v ZDA, po 20. decembru pa v Veliki Britaniji.

  Androidni telefoni na našem trgu bodo verjetno še nekaj časa morali počakati na posodobitev z strani proizvajalcev. Vseeno si poglejmo, katere so glavne novosti Gingerbread-a z uporabniškega vidika:

  • izboljšave uporabniškega vmesnika z izboljšano zaslonsko tipkovnico, izbiranjem besedila ter izboljšan copy/paste,
  • pametnejše upravljanje z baterijo in boljši nadzor nad aplikacijami,
  • podpora internetni telefoniji (SIP),
  • sistemski upravljalnik prenosov (Downloads Manager),
  • možnost uporabe dveh kamer, žiroskopa in sistema NFC v aplikacijah (več o tem v nadaljevanju).

  Novosti pri uporabi tipkovnice in delu z besedilom lahko vidimo v spodnjem predstavitvenem videu za Nexus S:

  Boljše igre in multimedija

  Gingerbread prinaša tudi vrsto novosti za razvijalce. V tokratni nadgradnji Android poudarja predvsem boljša orodja za razvoj iger. Za boljše aplikacije je razvijalcem sedaj na voljo več delov sistema in širok nabor APIjev. Hkrati pa je podprta tudi boljša zaznava gibanja s podporo novim vrstam senzorjev, vključno z žiroskopom (kar denimo podpira že iPhone 4).

  Hkrati Gingerbread podpira tudi nove video formate in oblike video kodiranja ter nove avdio učinke, kar je uporabno tako v igrah kot v drugih aplikacijah.

  Nove oblike komunikacije

  Z novo različico bodo aplikacije lahko uporabile tudi sprednjo kamero, če jo naprava podpira. Podprta bo tudi internetna telefonija preko protokola SIP in sistem za bližnjo komunikacijo (Near Field Communications - NFC). Slednji olajša komunikacijo med fizičnimi objekti in telefoni, kar bo gotovo spodbudilo razvoj zanimivih aplikacij.

  Podrobni opis sistema NFC in uporabnost v praksi si lahko pogledamo v enem izmed predstavitvenih videov za Nexus S:

  Ostale nagradnje razvijalskih orodij

  Poleg nove platforme, so na voljo tudi nagradnje za SDK Tools (r8), NDK in ADT Plugin za Eclipse (8.0.0). Podrobne informacije so na voljo na straneh: Android 2.3 platform, SDK ToolsADT Plugin in NDK.

  Podroben pregled razvijalskih novosti je predstavljen tudi v uradnem Android 2.3 videu:

  V uredništvu Tehnika vsekakor že nestrpno pričakujemo medeno nadgradnjo za naše Androide. Med čakanjem pa te vabimo, da nam v komentarjih zaupaš: katere novosti Androida 2.3 se najbolj veseliš?

  Dodatne povezave:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
224
24. september 2013
Android 2.3 Gingerbread je tu! [M:Android]
Novice
Android