• /PublishingImages/honeycomb-home_screen.jpg

  Naj se razvoj za Android tablice začne: Honeycomb Preview SDK

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Android Honeycomb Bee logoTako uporabniki kot razvijalci že nekaj časa nestrpno pričakujemo prihod Androida 3.0 (znanega pod imenom Honeycomb), ki je v celoti zasnovan za tablične računalnike. Na letošnjem sejmu CES nas je Google že razveselil s predstavitvijo uporabniškega vmesnika, sedaj pa je na voljo tudi predogled razvijalskih orodij, s katerimi lahko razvijamo in testiramo aplikacije, prilagojene Android tablicam.

  Tudi na našem trgu je že nekaj časa na voljo Galaxy Tab, priročna 7-palična tablica, ki jo poganja Android. Vendar so se do sedaj Galaxy Tab in ostale Android tablice morale zadovoljiti z Androidom 2.2, ki ni bil načrtovan za naprave z večjimi zasloni, kar se pozna tudi na kakovosti in izbiri aplikacij. Honeycomb to pomanjkljivost končno odpravlja in poleg kozmetičnih popravkov uporabniškega vmesnike prinaša tudi nova orodja za razvijalce.

  Android 3.0 Platform Preview za razvijalce

  Predogled Android 3.0 SDK-ja, ki je že na voljo razvijalcem, vključuje možnost testiranja naprav z večjim zaslonom v Android emulatorju, Android 3.0 knjižnice z osnovnimi API-ji in novo dokumentacijo.

  Ker gre šele za predogled razvijalskih orodij, aplikacij nastalih z Android 3.0 Platform Preview ne bo še mogoče objaviti na Android Marketu. Je pa vsekakor dobra priložnost, da začnemo aplikacije testirati in pripravljati na končno različico SDK-ja, ki naj bi bila objavljena v prihodnjih tednih.

  Honeycomb Default Wallpaper Lloyd

  Glavne novosti Androida 3.0 (Honeycomb)

  Najbolj opazna novost Androida 3.0 bo gotovo osvežen uporabniški vmesnik s "holografsko" temo. Honeycomb prinaša kar nekaj zanimivih novosti v uporabniškem vmesniku:

  • Sistemsko vrstico na dnu zaslona, ki bo vedno vidna, razen v zatemnjenem načinu ("lights out mode"). Sistemska vrstica ponuja dostop do raznih obvestil, prikaza nedavno uporabljenih aplikacij in mehkih navigacijskih tipk (Domov, Nazaj ipd).
  • Akcijsko vrstico na vrhu zaslona, ki bo v aplikacijah ponujala dostop do navigacije in drugih primernih možnosti glede na kontekst.
  • Prenovljen domači zaslon, ki upošteva večje ekrane. Vključuje tudi sistemsko iskalno vrstico.

  Android Honeycomb Home Screen

  Z uporabniškega vidika nas bosta razveselili tudi:

  • Prenovljena zaslonska Android tipkovnica, ki naj bi izboljšala natančnost pri tipkanju.
  • Izboljšana izbira besedila ter enostavnejše kopiranje in lepljenje oz. premikanje besedila. Akcijska vrstica naj bi med drugim vsebovala tudi možnosti za kopiranje, lepljenje, deljenje in iskanje po besedilu.
  • Brskalnik, kamera, galerija slik, stiki in e-pošta so v Honeycombu na novo oblikovani in prilagojeni tabličnim računalnikom. Vse osnovne sistemske aplikacije bodo tako bolje izkoriščale večjo površino, ki jo ponujajo zasloni tablic.

  Android Honeycomb Keyboard and Text Actions

  Honeycomb bo imel tudi izboljšano podporo za napredno 2D in 3D grafiko, več-jedrne procesorje, nove multimedijske standarde in boljšo povezljivost, kar bo skupaj omogočalo razvoj zmogljivejših aplikacij.

  Dobra novica je tudi to, da je Android 3.0 popolnoma kompatibilen z aplikacijami, ki so bile razvite na prejšnjih različicah Androida. Obstoječe aplikacije se lahko novemu holografskemu uporabniškemu vmesniku prilagodijo s preprostim dodatkom v manifestu aplikacije. Seveda pa lahko obstoječim aplikacijam dodamo tudi postavitve, prilagojene večjim zaslonom.

  Izkoristimo večje zaslone in zmožnosti tablic!

  Končno se torej bliža čas, ko Android tablice ne bodo delovale zgolj kot povečani telefoni, ampak bodo dobile svojo različico operacijskega sistema, ki jih bo znal bolje poslušati.

  Vsekakor se splača že sedaj preveriti, kako bodo tvoje obstoječe aplikacije delovale na Honeycombu. V uredništvu Tehnika se veselimo tudi testiranja novih slovenskih aplikacij, ki bodo razvite prav za večje zaslone. Poročila o uspešnosti eksperimentiranja s Honeycomb SDK-jem pa so seveda dobrodošla med komentarji :)

  Dodatne povezave:

  Slike: Google

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
227
24. september 2013
Naj se razvoj za Android tablice začne: Honeycomb Preview SDK
Novice
Android