• /PublishingImages/Facebook-app-android-newsfeed.jpeg

  Android Facebook

  24. september 2013 - Tehnik

  Čeprav je Facebook precej tesno integriran v Android OS, oziroma uporabniške vmesnike kot je HTC Sense, pa je bila do nedavnega aplikacija za dostop do te storitve precej šibka. Konec lanskega leta, ko je Facebook predstavil svojo uradno aplikacijo za Androida, so se stvari počasi pričele spreminjati, pred kratkim pa jo je tudi nadgradil, tako da je sedaj primerljiva s Facebookovo aplikacijo za iOS. In kaj omogoča?

  Ob zagonu aplikacije se odpre zaslon s sedmimi ikonami za dostop do najpogostejših opravil na Facebooku: novic, lastnega profila, prijateljev, fotografij, dogodkov, sporočil in prošenj za prijateljstvo. Klik na ikono odpre stran posvečeno posameznemu opravilu, zaradi česar sicer ni mogoče izvajati več stvari hkrati, je pa vsako izmed teh opravil tako precej bolj prijazno za uporabo in prinaša skorajda enako izkušnjo kot Facebook na računalniku. Pod ikonami je še dodatna vrstica z zadnjimi fotografijami in pod njo še vrstica z obvestili. Čeprav lahko napišeš novo sporočilo, potrdiš prošnje za prijateljstvo in udeležbe na dogodku kar znotraj aplikacije, pa boš ob kliku na posamezno obvestilo še vedno preusmerjen/a na stran http://touch.facebook.com.

  Za ogled povezav, ki jih objavijo prijatelji, boš ob kliku na povezavo najprej preusmerjen/a na prijateljevo stran, ob ponovnem kliku na povezavo pa se bo le-ta odprla v tvojem brskalniku, aplikaciji YouTube, itd. Preprosto je tudi nalaganje fotografij in ogled videa. Lahko si namestiš widget (vtičnik), prek katerega hitro dostopaš do aplikacije, omogoča pa tudi spremljanje najnovejših objav in hitro objavo tvojega statusa.

  Aplikacija za Android je tako končno uporabna, sedaj pa čakamo na novo različico, ki bo morda prinesla še uporabo FB klepeta, ki je uporabnikom iOS na voljo že nekaj časa. Do takrat pa lahko do FB klepeta dostopaš prek aplikacij za takojšnje sporočanje, npr. Fring, eBuddy, itd.
  Še opozorilo: Hrošč v različici aplikacije 1.3 je nekaterim uporabnikom povzročal povečano porabo baterije, zato ne pozabi osvežiti in/ali naložiti verzije 1.3.1.

  Aplikacija je na voljo na Android Marketu, lahko pa si jo naložiš s pomočjo QR kode.

  Alternative

  Seveda pa uradna aplikacija za Facebook ni edina rešitev, ki omogoča fejsbukiranje. Nekaterim lastnikom Androidov bo morda ljubša stran http://touch.facebook.com, ki je posebej prilagojena za ogled s pametnimi telefoni z zasloni na dotik in so jo do nedavne izboljšave aplikacije mnogi raje uporabljali.

  Touch.Facebook.com je pregledna in preprosta za uporabo in prav tako omogoča spremljanje najnovejših objav, potrjevanje prošenj in udeležbe na dogodkih, vendar preko te strani žal ni mogoče objavljanje fotografij/videa. Na strani lahko dostopaš tudi do telefonskih številk prijateljev, ki so le-te objavili na FB-ju, prav tako pa je lažji dostop do strani, saj imajo svoj zavihek, na vrhu pa so strani, ki jih administriraš. Omogočen je tudi dostop do vseh sporočil, če pripravljaš dogodek, pa ga lahko objaviš kar prek te strani.

  Prav tako se lahko odločiš za katero izmed neuradnih aplikacij za dostop do Facebooka, med drugim Facebook Touch, ki je v bistvu Facebooku prilagojen brskalnik, ki prikazuje zgolj touch.facebook.com, FBook for Facebook, Bloo in še celo vrsto aplikacij za klepet preko Facebooka.

  Facebook brez aplikacije

  Androidi pa ponujajo bogato izkušnjo Facebooka tudi brez aplikacije, saj je povezava s Facebookom (kakor tudi z večino ostalih pomembnih družabnih omrežij) del operacijskega sistema, oziroma uporabniškega vmesnika kot so HTC Sense, Sony Ericsson Timescape, Motorola MOTOBLUR in Samsung TouchWiz. Ta integracija omogoča uporabo nekaterih osnovnih funkcionalnosti Facebooka, med drugim prikaz zadnjih posodobitev stanja na domačem zaslonu, predvsem pa je koristna možnost povezave prijateljev s Facebooka z imenikom na mobitelu. Poleg Facebooka pa lahko vsakemu stiku dodamo še povezavo do morebitnih profilov na Twitterju, Flickrju in ostalih omrežij.

  Aplikacijo smo preizkusili na mobitelu HTC Hero.
  Zaslonske slike: Facebook

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1411
24. september 2013
Android Facebook
Aplikacije
Android