• /PublishingImages/ICS-dev-gallery-edit-lg.png

  Android Ice Cream Sandwich: novosti za razvijalce

  24. september 2013 - Jan Isakovič

  Nova verzija Androida 4.0, imenovana Ice Cream Sandwich, poleg prenovljenega videza in veliko novosti za uporabnike prinaša kopico dobrot tudi razvijalcem aplikacij. Novi vtičniki API, napredne nove funkcije in prenovljen razvijalski paket obljubljajo lažji in hitrejši razvoj aplikacij za vse vrste Android naprav.

  Ice Cream Sandwich temelji na različici Android 3.0 Honeycomb, ki je bila do sedaj na voljo samo na nekaterih tablicah. Prva in ključna prednost za razvijalce je tako, da jim aplikacij ne bo več treba razvijati za dve veji operacijskega sistema - 2.3 (Gingerbread) za pametne telefone in 3.x (Honeycomb) za tablice. To pomeni tudi, da lahko pri razvoju za pametne telefone uporabljajo vse napredne funkcije, ki jih je do sedaj vključeval le Honeycomb - napredne vtičnike (widgets) spremenljive velikosti, izboljšani koledar in beležnico stikov, bogata obvestila in napredno večopravilnost. Pri Googlu so poskrbeli tudi za nekaj novih vtičnikov API in izboljšan razvijalski paket.

  Primer prilagajanja velikosti vtičnika

  Novi vtičniki API

  Družabni API (Social API) predstavlja poenoteno skladišče podatkov o stikih, profilih, statusih uporabnikov in slik. Vsaka aplikacija ali družabno omrežje (denimo Facebook ali Twitter), ki ima za to dovoljenje, lahko do teh podatkov dostopa, jih dodaja ali deli z drugimi aplikacijami in omrežji. Informacije o povezavah so odprte - ko uporabnik v aplikaciji za stike People klikne gumb "Dodaj povezavo", Android o tem obvesti nameščene aplikacije in prikaže tiste, ki skrbijo za družabne stike. Uporabnik se potem odloči, katero vrsto družabne povezave želi dodati.

  Stiki lahko podpirajo povezave iz različnih aplikacij

  API za koledar (Calendar API) omogoča vsem aplikacijam, ki imajo za to dovoljenje, da dodajajo dogodke v deljene koledarje in upravljajo z datumi, udeleženci, opozorili in opomniki. API poleg polnega dostopa podpira tudi dostop prek "Namenov", ki omogoča aplikaciji, da sistem obvesti o namenu dodajanja dogodka v koledar. Tega prestreže vgrajena aplikacija za koledar, ki prikaže vnosno okno in omogoči uporabniku, da potrdi vnos ali spremembo dogodka.

  API za lažjo dostopnost (Accessibility API) prinaša lažjo interakcijo za vse uporabnike, ki imajo težave s klasičnim dostopom do informacij. Aplikacije lahko sedaj preprosto uporabijo sistemske funkcije za lažjo dostopnost (prilagojeno izbiranje z dotiki, prilagojeno premikanje po tekstu in prilagojeno izbiro teksta).

  API za zasebna omrežja (VPN client API) omogoča ustvarjanje ali povezovanje z omrežji VPN in dostop do varnih skladišč podatkov. Podpora protokolom L2TP in IPSec pomeni, da so aplikacije Android sedaj še primernejše za večja podjetja z naprednimi varnostnimi mrežnimi rešitvami.

  Nove možnosti povezovanja

  Ice Cream Sandwich uporabnikom in razvijalcem prinaša kopico novih možnosti povezovanja. Glavna od teh je povezljivost NFC (Near Field Communications). NFC sicer za sedaj podpira bolj malo naprav, očitno pa je, da Google v tehnologiji vidi svetlo prihodnost.

  Z dotikom potrdimo prenos vsebin preko NFC

  Funkcija Android Beam omogoča uporabnikom, da delijo vsebine in informacije z drugimi uporabniki s preprostim dotikom telefona. Razvijalci imajo popoln nadzor nad vsebinami, ki jih deli njihova aplikacija in nad tem, kaj storijo s prejetimi informacijami. V primeru, ko želijo deliti večje vsebine, pa lahko Android Beam uporabijo tudi za iniciacijo prenosa prek standarda Bluetooth brez potrebe po mučnem povezovanju (pairing) naprav. Tudi, če aplikacija nima vgrajene podpore za Android Beam, dotik telefona, na katerem teče aplikacija, drugemu telefonu posreduje povezavo na aplikacijo na aplikacijski tržnici Google Market, kar je odličen način za promocijo aplikacij.

  Novi načini povezovanja

  Wi-Fi Direct je API ogrodje, ki razvijalcem omogoča odkrivanje in povezovanje z bližnjimi napravami prek hitre in varne povezave WiFi brez potrebe po dostopni točki ali internetni povezavi. Tehnologija je še posebej uporabna za deljenje multimedijskih vsebin (denimo med tablico in Google TV) ali pa za igranje igric z drugimi uporabniki.

  Uporabniški vmesnik in vnos podatkov

  Nov modul za prikaz podatkov GridLayout omogoča razvijalcem več nadzora nad videzom aplikacije. Ker je združljiv za nazaj, bo poskrbel za manjšo fragmentacijo aplikacij in lažji razvoj. Ice Cream Sandwich sedaj podpira tudi strojno pospešeni izris 2D elementov, kar bo poskrbelo za večjo odzivnost aplikacij in uporabniškega vmesnika.

  Izboljšana je tudi podpora za pisala (stylus). Aplikacije imajo dostop do podatkov vseh vrst - pritiska, zamika, nagiba pisala in podatkov o premikanju. Če so bile do sedaj Androidne naprave s pisalom bolj redkost - denimo HTC Flyer ali Samsung Note, lahko sklepamo, da bodo te v prihodnosti bolj pogoste.

  Izboljšana je tudi podpora gumbov, saj so sedaj podprti trije primarni gumbi in gumba za naprej in nazaj. Dodana je tudi podpora dogodkom lebdenja (hover) za lažjo navigacijo uporabnikov in preglednejši uporabniški vmesnik.

  Kamera in večpredstavnost

  Ice Cream Sandwich vključuje izboljšano podporo kameri, vključno s snemanjem fotografij med zajemom videa. Vključena je tudi podpora prepoznavanju in sledenju obrazov, ki lahko aplikaciji posreduje podatke o tem, kje na sliki so obrazi.

  Novi filtri za slike

  Novi filtri za obdelavo slik omogočajo razvijalcem obdelavo vseh slik, ki jih zajamejo v formatu OpenGL ES 2.0. To vključuje nadzor nad barvami in osvetlitvijo, omogoča pa tudi menjavo ozadja, ostrenje slike, rezanje robov, vrtenje slike, popačenje slike in druge efekte. Za vse transformacije poskrbi vgrajen grafični čip, kar pomeni, da so filtri dovolj hitri, da jih lahko uporabimo tudi v realnem času med slikanjem ali snemanjem videa.

  Dodana so vsa osnovna orodja, ki jih potrebujemo za urejanje slik

  Izboljšane kontrole za nadzor nad predvajanjem multimedijskih vsebin omogočajo aplikacijam, da kontrole prikažejo na zaslonu za zaklepanje. Uporabnikom tako ni več treba odklepati telefona, če želijo zamenjati glasbo. API poskrbi tudi za posredovanje meta podatkov o vsebinah - denimo slike albuma, zaporedne številke skladbe na albumu in podobnih.

  Večina opisanih funkcij je podrobneje prikazana v spodnjem videu (predstavitev Androida 4.0 se začne ob 19min 30s).

  Glede na prikazano ni dvoma, da se razvijalcem za Android odpirajo nova obzorja pri razvoju aplikacij. Uporabniki že nestrpno čakamo na aplikacije, ki bodo s pridom uporabljale nove funkcije!

  Več informacij:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1034
24. september 2013
Android Ice Cream Sandwich: novosti za razvijalce
Novice
Android