• /PublishingImages/android-skate.jpg

  Android prehitel Apple v ZDA, kmalu cel svet?

  24. september 2013 - Tehnik

  Vsi vemo, da je iPhone eden izmed najpopularnejših mobitelov — in s tem hkrati tudi operacijskih sistemov (OS) — na svetu. Ampak, to še ne pomeni, da dominira na svojem domačem, lokalnem tržišču, še manj pa na globalnem.

  Čeprav je nedavno nazaj Apple poročal o presenetljivo pozitivni prodaji svojih iPhonov v zadnjem četrtletju (8.7 milijonov), je njihov domač tržni delež že tretje četrtletje zapored enak (cca. 16%). Torej, Applova največja težava je (še vedno) v njihovi prodajni strategiji. Kako, se morda sprašujete? Poglejmo njihove tekmece.

  Velik "buzz" je sprožila zadnja lokalna raziskava ameriške družbe NPD, ki je preko spletnih anket s strani 150.000 uporabnikov prišla do ugotovitve, da je Android prehitel OS iPhone.

  Blackberryev OS je v ZDA že nekaj let najbolje prodajan operacijski sistem in to z veliko razliko (20%) pred nedavno drugo uvrščenim OS iPhonom, ki uspešno jaha na slavi svojega (skoraj) edinega prodajnega mobitela iPhona. A tudi ta je pravkar izgubil svoje drugo mesto proti že skoraj vseprisotnem Androidu, ki pokriva že skoraj ducat mobitelov pri vseh operaterjih v ZDA.

  To ni nobeno presenečenje. Verizon z svojo akcijo buy-one-get-one-free in 100 milijonov dolarjev porabljenih samo za oglaševanje Motorolinega Droida, pri nam znanega kot Milestone, natančno ve kam cilja. In to je samo eden izmed mnogih ukrepov enega od štirih največjih operaterjev, ki podpirajo Android mobitele.

  Kot v preteklosti sta distribucija in promocija igrali ključno vlogo v določanju tržnega deleža pametnih mobitelov. Težava Appla je več kot očitna — letno mora na trg "spraviti" še vsaj en pameten mobilnik več, kot to počne sedaj (sredi junija), in svoje produkte mora razširiti k drugim operaterjem; ekskluzivnost AT&T-ja, ki mimogrede ne zmore ponuditi osnov kvalitetnega omrežja svojim uporabnikom, ne zadostuje. Verizon, na primer, bi te težave hitro odpravil.

  Kar se globalnega stanja operacijskih sistemov tiče, Nokia (39%) z svojim Symbianom še vedno prodaja več pametnih mobitelov kot RIM (19%) in Apple (16%) skupaj. iPhonov OS še vedno vodi pred Androidom, ampak glede na trenutno stanje v ZDA, pa tudi brez tega, vidimo kam se Apple potaplja.

  Upravičeno lahko rečemo, da Applu ni mar za globalni/lokalni tržni delež, ampak njihova PR predstavnica Natalie Harrison meni drugače.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1329
24. september 2013
Android prehitel Apple v ZDA, kmalu cel svet?
Novice
Android