• /PublishingImages/StatCounter-mobile_browser-ww-monthly-200812-201202.jpg

  Android pri nas uporablja že polovica uporabnikov mobilnega spleta

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Android spletni brskalnik osvaja svetPrejšnji mesec se je Android brskalnik po vztrajni rasti prvič v zgodovini zavihtel na prestol najbolj priljubljenega mobilnega spletnega brskalnika na svetu. Še bolj prepričljivo pa Android pri mobilnih uporabnikih interneta vodi pri nas.

  Android Browser, iPhone Safari in Opera na zmagovalnih stopničkah

  Po podatkih podjetja StatCounter, ki spremlja statistiko dostopov preko 3 milijonov strani po celem svetu,  so trenutno trije najbolj priljubljeni mobilni spletni brskalniki za Android privzeti Browser, Opera, ki jo lahko uporabljamo tako na pametnih telefonih kot na bolj običajnih, in za iPhone privzeti Safari (podjetje ločeno obravnava delež naprave iPod Touch, ki sicer uporablja isti brskalnik kot iPhone). Na grafu deležev brskalnikov je gotovo najbolj zanimiva strma rast deleža Androida, ki iz meseca iz mesec za seboj pušča ostale tekmece.

  Deleži mobilnih spletnih brskalnikov po svetu, februar 2012

  Deleži mobilnih spletnih brskalnikov po svetu (vir: StatCounter, februar 2012)

  Če pogledamo le podatke za Slovenijo, pa lahko vidimo še bolj dramatično sliko. Od decembra 2010 naprej Android brskalnik praktično nima konkurence. V prejšnjem mesecu je bila kar polovica mobilnih obiskov spletnih strani opravljena s strani Android uporabnikov! Na drugo mesto se je decembra lani zavihtel iPhone, ki je februarja dosegel skoraj 19 % delež, sledita pa mu Opera (slabih 14 %) in Nokia brskalnik (skoraj 10 %); pri slednjem delež pada skoraj z enako hitrostjo, kot napreduje rast pri Android brskalniku.

  Deleži mobilnih spletnih brskalnikov v Sloveniji, februar 2012

  Deleži mobilnih spletnih brskalnikov v Sloveniji (vir: StatCounter, februar 2012)

  Tudi podatki po mobilnih operacijskih sistemih kažejo, da pri nas več kot polovica uporabnikov mobilnega spleta uporablja Android (dobrih 55 % v februarju), sledijo jim iOS uporabniki (dobrih 21 %) in Symbian uporabniki (dobrih 16 %); slednjih je iz meseca v mesec manj.

  Deleži mobilnih operacijskih sistemov v Sloveniji, februar 2012

  Deleži mobilnih operacijskih sistemov v Sloveniji po dostopu do spleta (vir: StatCounter, februar 2012)

  Opera in Firefox se ne predata, prihaja tudi Googlov Chrome

  Sicer pa lahko pričakujemo, da bo v prihodnje bitka mobilnih spletnih brskalnikov postala bolj pestra. Zanimivo bo opazovati tudi pohod Googlovega brskalnika Chrome, ki je v beta različici zaenkrat na voljo le dobremu odstotku srečnih Android uporabnikov, ki že uporabljajo Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

  Chrome Beta zaenkrat le za Android 4.0

  Chrome Beta zaenkrat le za Android 4.0

  Po drugi strani pa tudi Opera še ni priznala poraza. Na MWC 2012 so predstavili novo različico brskalnika Opera Mini Next, ki uporabnikom manj pametnih telefonov olajša dostop do družabnih omrežij in redno obiskanih spletnih strani. Tudi Mozilla je na MWC predstavila novo, hitrejšo različico brskalnika Firefox za Android in platformo Boot to Gecko, s katero bodo ponudili na spletnih tehnologijah temelječo alternativo Androidu in iOS-u.

  Na kateri brskalnik pa ti prisegaš na svojem telefonu?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
329
24. september 2013
Android pri nas uporablja že polovica uporabnikov mobilnega spleta
Aplikacije
Android, iOS