• /PublishingImages/android_trojanskikonj.jpg

  Pozor - odkrit prvi trojanski konj za Android

  24. september 2013 - Sašo Šketa

  Pred nekaj dnevi so v laboratorijih podjetja Kaspersky Lab identificirali prvega trojanskega konja, namenjenega na osvajalski pohod po mobilnikih z operacijskim sistemom Android.

  Trojanski konj z nadvse simpatičnim imenom SMS.AndroidOS.FakePlayer.a, poskuša lastnike mobitelov prepričati, da si namestijo brezplačen medijski predvajalnik. V kolkor uspe, aplikacija prične s pošiljanjem kratkih sporočil na premijske številke in tako bančne račune uporabnikov olajša za nekaj denarja.

  Pri Kaspersky-ju pravijo, da že pripravljajo protivirusno zaščito za mobitele, ki poganjajo googlov operacijski sistem Android. Ta bo na voljo v začetku naslednjega leta. Omeniti pa velja, da se na Android marketu že nahajajo različni programi, ki mobitele zaščitijo pred zlonamerno kodo.

  Pri 200.000 prodanih napravah z Androidom dnevno, lahko pričakujemo vedno večje število podobnih groženj.  Kako se najlažje zaščititi pred virusi, trojanskimi konji in podobno navlako na mobitelih?

  Namestitev protivirusne zaščite je vsekakor dobrodošla, za zaščito pa lahko v veliki meri poskrbimo sami. Pri nalaganju programske opreme na mobitel z nezaupljivih virov ni odveč previdnost. Najbolj varno je aplikacije nameščati z Android marketa.

  Skratka pamet v roke in ne nalagaj sumljivih brezplačnih aplikacij s še bolj sumljivih spletnih virov.

  Imaš kakšne izkušnje z virusi na mobitelu?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1192
24. september 2013
Pozor - odkrit prvi trojanski konj za Android
Novice
Android