• Androidov medenjak

  24. september 2013 - Silvo Katalenić

  Kot se že večina Slovenije ob jutranji kavi še samo pogovarja o datumu naslednjega (ali naslednji nadgradnji) operacijskega sistema Androida, tako lahko tudi mi, ne-lastniki Nexusa1 — za katerega je, čisto mimogrede, Froyo že dosegljiv — samo še sanjamo o koncu poletja, t.j. času, ko naj bi sladica prispela tudi do našega hardwarea.

  A, kot bi že do zdaj lahko bili navajeni, se pri Googlu ne šparajo. Vsekakor ne s časom, saj naj bi se kmalu proti novemu letu pripravljala že naslednja nadgradnja Androida, t.i. Gingerbread, katerega lahko preprosto po prešernu prevedemo/preimenujemo v medenjak.

  Gingerbread naj bi končno stopil na prste raznim uporabniškim prevlekam, ki se menjavajo od proizvajalca do proizvajalca; najpopularnejši je verjetno HTC-jev Sense, Motorola fura svoj MotoBlur, Samsung TouchWiz, itd. Največji problem teh uporabniških vmesnikov je v tem, da se morajo vedno znova prilagoditi novi posodobitvi OS-a, kar pa zna biti pri določenih proizvajalcih bodisi zamudno, bodisi pa ga sploh ni. In če že pride, pride zelo pozno, ponavadi že tik pred naslednjo nadgradnjo Androida. Skratka, to neprijetno igro mačke z miši naj bi Gingerbread odpravil z enotnim, sistemskim uporabniškim vmesnikom, kar je sploh največji plus. Izgledal pa naj bi tako, kot trenutno izgleda 'gallery app' pri Nexusu1.

  Naslednja novost se bolj ali manj tiče strojne opreme. Vsi mobiteli s procesorjem vsaj 1GHz, 512MB delovnega pomnilnika (RAM) in z minimalno zaslonsko diagonalo 3.5 palcev bodo lahko deležni te medene posodobitve. Google si očitno nikakor ne želi ustvariti podobe Androida kot počasnega & štekajočega OS-a, in prav je tako. Za vse zaslone palcev 4+ in več bo dosegljiva tudi večja ločljivost (1280×760), kar že lahko namiguje na prve Googlove tablice (oz. Retina za vse! ;) ).

  Kakorkoli že, Google s svojimi nenehnimi posodobitvami vsekakor narekuje tempo tako software-skega, kakor tudi hardware-skega razvoja v mobilni industriji, kar mu ne moremo zameriti, sploh, če pogledamo razvoj konkurence. Android Gingerbread obljubljajo že ta oktober (decembra že s prvimi mobiteli), predvsem za mobitele/naprave višjega cenovnega razreda, medtem ko naj bi Froyo & Eclair preostala za mase.

  Via: MobileCrunch


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1204
24. september 2013
Androidov medenjak
Novice
Android