• /PublishingImages/android_verzije.jpg

  Androidova nova oblačila

  24. september 2013 - Sašo Šketa

  Android je v zelo kratkem času napredoval za svetlobna leta. V slabih dveh letih od izida je doživel že štiri večje metamorfoze, od tega so bile tri poimenovane po kulinaričnih dobrotah, ki se nizajo po abecednem vrstnem redu (tradicija, ki se ohranja tudi v prihodnjih različicah). Tako hiter razvoj pa s seboj prinaša tudi nekaj slabosti.

  Trenutno je največja težava Androida ravno v prepogostih posodobitvah operacijskega sistema. Te na trg prihajajo resnično prehitro, saj Google približno vsake pol leta izda novo različico, ki s seboj prinese korenite spremembe. Vse lepo in prav, posodobitve so super, vendar kmalu naletimo na oviro, ko naš proizvajalec mobilnega telefona z njimi zavlačuje. Tako se pogosto zgodi, da obtičimo s top telefonom, brez dobrot, ki jih prinaša sveže pečena različica Androida.

  Do težav pri nadgradnji pride, ker so proizvajalci preveč skrbni do svojih kupcev in na telefone nameščajo odlične, precej prilagojene različice uporabniških vmesnikov (HTC Sense, MotoBlur). Ti vmesniki so tako globoko zasidrani v sistemu, da njihova nadgradnja zahteva precej dela, ažurno izdajanje posodobitev pa je (razumljivo) prevelik zalogaj za proizvajalce. Sploh, če je to potrebno početi vsakih šest mesecev.

  Kot primer lahko služi aparat HTC Hero, ki bo šele konec tega meseca deležen uradne posodobitve na različico 2.1. To je približno pol leta po tem, ko so se začeli pojavljati prvi mobilniki z Eclairom in devet mesecev po izzidu SDK.

  Recimo, da se odločim in jutri kupim najnovejši android aparat v ponudbi. Pričakujem, da bom vsaj eno leto z njim preživel brez strahu, da bo postal zastarel na račun stare programske opreme, oziroma da ne bo potrebno čakati vsaj pol leta, da izzidejo posodobitve.

  Težav s prepogostim izhajanjem novih različic Androida se pri Googlu zavedajo. Po besedah odgovornega za platformo Android, Andyja Rubna, načrtujejo zmanjšati frekvenco večjih posodobitev s trenutnega pol leta na eno. To pa je že veliko boljše.

  Zakaj se sploh pojavljajo prilagojeni uporabniški vmesniki?

  To, da je uporabniška izkušnja pri Androidu malenkost zapostavljena pričajo tudi govorice o naslednji iteraciji priljubljenega robota - Gingerbread (naslednji po FroYo se razume). Razvijalci naj bi se tokrat osredotočili predvsem na prijazen uporabniški vmesnik. S tem v mislih naj bi omejili tudi možnosti nalaganja preoblek, kot recimo HTC Sense.

  Točno to pa Androidi potrebujejo, če želijo postati priljubljeni tudi med širšo populacijo. Čim bolj enoten izgled in čim manjšo fragmentacijo med različnimi proizvajalci telefonov. Androidi po vsem svetu potrebujejo uniforme!

  V kolikor bi se zgodba z Androidom nadaljevala, kot se je doslej, bi ga lahko doletela podobna usoda, kot Linux. Ta sicer odličen in odprt operacijski sistem s svojimi številnimi različicami povprečne uporabnike odžene že ob misli na to, katero različico izbrati in zakaj. Keep it simple!


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1185
24. september 2013
Androidova nova oblačila
Novice
Android