• /PublishingImages/Moj_Plus-Novice.jpg

  Aplikacija Moj Plus poenostavi uporabo Android telefona

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Pametni telefoni z operacijskim sistemom Android so pri nas vse bolj priljubljeni. A za starejše uporabnike in tiste s težavami z vidom, so lahko nepraktični za uporabo zaradi premajhnih črk in velikega števila funkcij. Te težave rešuje nova aplikacija Moj Plus, ki ponuja enostavno uporabo osnovnih funkcij pametnega telefona.

  Aplikacija Moj Plus, ki jo je pripravil Telekom Slovenije, je tako enostavna za uporabo, da skorajda ne potrebuje posebne predstavitve. Ob zagonu se na vrhu izpišejo datum, ura in trenutno vreme. Za slednjim se le dotik stran skriva tudi podrobna vremenska napoved za izbrano mesto.  Pod osnovnimi informacijami imamo na začetnem zaslonu na voljo štiri osnovne funkcije aplikacije, ki so dostopne prek prijetno velikih gumbov.

  Domači zaslon in pregled vremena v aplikaciji Moj Plus

  Pod možnostjo Imenik lahko, kot pričakovano, urejamo svoj imenik stikov (Moj imenik), dostopamo do klasičnih možnosti telefona (Imenik vsi), na voljo pa je tudi bližnjica do Centra za pomoč uporabnikom. Pod sklopom Moj imenik lahko dodamo kontakte, ki jih najpogosteje potrebujemo za klicanje ali pošiljanje SMS-sporočil. Vsako osebo lahko označimo s svojo barvo, kar še poveča preglednost tega zaslona.

  Imenik v aplikaciji Moj Plus

  Druga možnost, ki jo najdemo na glavnem zaslonu aplikacije, je oddelek za Opravila. Le-ta ponuja preprost koledar po tednih, v katerega enostavno dodajamo nova opravila. Pri vnosu opravila potrebujemo le datum, uro in osnovno besedilo (aplikacija že ponudi možnosti Zdravnik in Trgovina). Škoda je le, da pri izbiri datuma nimamo dodatne pomoči, a vsekakor je ta način vnosa opravil veliko bolj enostaven, kot v večini drugih aplikacij za koledar! Aplikacija seveda poskrbi tudi za to, da nas na opomnike jasno in glasno spomni z opozorilom.

  Opravila v aplikaciji Moj Plus

  Tretja možnost je nato dostop do Novic z interneta (Planet Siol.net). Trenutno so na voljo tri sekcije: Zadnje novice, Sportal in Zanimivosti. V vsakem sklopu med novicami prehajamo bodisi s gestami bodisi z gumbi pod novicami.  Za povečanje črk lahko uporabimo znaka plus in minus in tako branje naredimo še udobnejše, tudi na manjših zaslonih ali ko pri sebi nimamo ustreznih očal za na blizu.

  Novice v aplikaciji Moj Plus

  Zadnja možnost na začetnem zaslonu je še pregled nad Porabo v Mobitelovem omrežju. Tako imamo vedno dostop nad informativno mesečno porabo in pregled nad porabljenimi zakupljenimi količinami.

  Poraba v aplikaciji Moj Plus

  Ne glede na to, kje se v aplikaciji nahajamo, se lahko na začeten zaslon aplikacije vrnemo z dotikom na gumb Nazaj desno zgoraj ali z dotikom na gumb Domov na dnu zaslona. To bo verjetno dobrodošla možnost za uporabnike, ki se s pametnim telefonom srečujejo prvič in še niso navajeni na uporabo kapacitivnih tipk na mobitelih.

  Najboljše pri vsem tem pa je, da aplikacija ni le enostavna za uporabo, ampak tudi brezplačna. Aplikacijo si lahko tudi obstoječi uporabniki Android telefonov prenesete z aplikacijske trgovine Google Play. Poleg tega aplikacija ne bo povzročala dodatnih stroškov, saj prenos podatkov pri branju novic, pregledovanju vremena in porabe za Mobitelove naročnike brezplačen, tako kot pri ostalih aplikacijah Telekoma Slovenije. Tudi zaradi brezplačnega prenosa podatkov sumim, da bo aplikacija našla privržence tudi izven svoje osnovne ciljne skupine. Dobro se namreč obnese tudi na Android telefonih z manjšimi zasloni.

  Na splošno se mi zdi aplikacija Moj Plus odlična ideja, saj bo z njo vstop v svet pametnih telefonov še lažji za širši krog uporabnikov. Koristna je lahko tudi za mlajše uporabnike, ki morda iščete idealno darilo za starše ali stare starše; novega telefona bodo veseli vsi, sploh, če bo opremljen s prijazno in enostavno aplikacijo.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
431
24. september 2013
Aplikacija Moj Plus poenostavi uporabo Android telefona
Aplikacije
Android