• /PublishingImages/fitnessBuilderworkout.jpg

  Aplikacije za fitnes

  24. september 2013 - Tehnik

  Od novega leta je preteklo mesec dni in marsikdo je že uspešno pozabil na zaobljube o bolj zdravem življenju. A še je čas za rešitev. Številne aplikacije za fitnes, gibanje in zdravje ponujajo nasvete za vaje in pomoč pri vztrajanju.

  Fitness Free

  Platforma: iOS

  Fitness Free je ena od mnogih brezplačnih aplikacij, ki ponujajo vzorec vsebin plačljive različice. Od večine tovrstnih aplikacij se razlikuje po zares velikem številu vaj, ki so na voljo brezplačno (razvijalci trdijo, da jih je 700; nismo jih šteli, a res jih je precej). Plačljiva različica jih ponuja le nekaj več (bojda 1000), predvsem pa je v plačljivi več programov vadbe za npr. krepite mišic na rokah, odpravo celulita ipd. Aplikacija nudi odlično razdelitev vaj za posamezne dele telesa, mišice in opremo, ki jo imamo na voljo.

  Aplikacija Fitness Free

  Pri vajah je na voljo slika, podroben opis in razlaga na katere mišice vpliva. Slike je mogoče tudi prenesti na mobitel, s čimer prihranimo pri času nalaganja in prenosu podatkov. Poleg klasičnih fitnes vaj so vključene tudi vaje za raztezanje in peščica položajev za jogo. Sestavljamo lahko tudi svoje programe vadbe, pri izvajanju pa uporabimo vgrajeno štoparico in si nastavimo glasbo (iz lastnega seznama predvajanja).

  Aplikacija Fitness Free

  Fitness Pro

  Platforma: iOS

  Fitness Pro je zelo podobna aplikaciji Fitness Free, saj prav tako ponuja sezname vaj in možnost sestavljanja programov vadbe, pregled vaj glede na mišice, dodano pa ima tudi možnost merjenja pretečene ali prekolesarjene razdalje z uporabo GPS. Sama uporabnost nekoliko zaostaja za Fintess Free, saj zahteva več ročnega vnašanja podatkov in nima štoparice.

  Aplikacija Fitness Pro

  FitnessBuilder

  Platforma: iOS, Android

  Bržkone najbolj dodelana aplikacija za fitnes vključuje prek 700 vaj s prek 5.000 fotografijami in video posnetki. Pripravljena je cela serija programov vadbe z določenimi cilji, lahko pa ustvarimo tudi svoje. Vaje so prilagojene za moške in ženske, avtorjem aplikacije lahko postavljamo vprašanja, dosežke pa delimo prek Facebooka in Twitterja. Aplikacija je brezplačna, vendar le prvi mesec, nato deluje le v okrnjeni ponudbi vsebin, mesečna naročnina za rekreativce pa je 7,99 EUR. Na voljo sta tudi različici za profesionalce in terapevte, ki sta nekoliko dražji.

  Aplikacija Fitness Builder

  Jillian Michaels Slim-Down Solution

  Platforma: iOSJillian Michaels je v ZDA precej slavna inštruktorica fitnesa, ki je izdala že celo vrsto knjig in DVD-jev z vadbami ter se občasno pojavlja kot svetovalka v pogovorni oddaji Dr. Phil. Tudi njena brezplačna aplikacija je le vzorec plačljive, pri čemer je Jillian precej dražja – tedenska naročnina za polno različico je namreč 3,99 USD. A tudi brezplačna aplikacija nudi obilo koristnih vaj in informacij. Večina vaj je opremljena z video posnetki, v katerih Jillian vaje prikaže in podrobno razloži, video pa se pretaka prek spleta. Aplikacija ponuja tudi dostop do forumov, kjer uporabniki razglabljajo o vajah in postavljajo vprašanja ter objavljajo recepte za zdravo prehrano. Pri polni različici z naročnino je z aplikacijo mogoče tudi načrtovati primerne obroke za zdravo prehrano. Jillian je sicer znana tudi po svojih tedenskih podcastih The Jillian Michaels Show, ki so na voljo brezplačno v iTunes.

  Aplikacija Jillian Michaels Slim-Down Solution

  Nike Training Club

  Platforma: iOS

  Nike Training Club sicer sodi pod okrilje Nike Women, a vaje so povsem primerne tudi za moške. Aplikacija je ena izmed najbolj profesionalno narejenih in omogoča preprosto izvedbo programov vadbe, s fotografijami vaj, podrobnimi opisi, videom in možnostjo predvajanja glasbe iz našega mobitela.

  Aplikacija Nike Training Club

  Razvijalci so pripravili tudi programe vadbe nekaterih slavnih športnic (npr. šprinterke Jodie Williams, gimnastičarke Shawn Johnson, tekačice Allyson Felix …), za katere se je treba prijaviti na Nike Women. Aplikacija ponuja tudi možnost pridobivanja značk in nagrad za opravljeno delo, pri čemer so nagrade dodatne vaje. Ker so vse vsebine del aplikacije, ta seveda zasede precej prostora, v trenutni različici kar 616 MB.

  Aplikacija Nike Training Club

  PushApp

  Platforma: iOS

  Ime aplikacije zveni tako kot angleška beseda "push-up", kar pomeni "skleca", torej gre za aplikacijo za delanje sklec. In čeprav je to ena izmed najbolj osnovnih vaj, so razvijalci uspeli vanjo vključiti tudi mobitel. Med opravljanjem sklec namreč telefon položimo na tla pod glavo, nato pa nam aplikacija pomaga določiti tempo s tem, ko se ob vsaki skleci z nosom dotaknemo zaslona. 

Kot večina tovrstnih aplikacij je integrirana v družabna omrežja in denimo ponuja tvitanje opravljene vaje, kar takoj pa nam tudi ponudi možnost integracije v koledar ter opominjanje na redno vajo. Podobno kot v aplikaciji Nike Training Club tudi tukaj s športanjem pridobivamo značke, ki jih potrebujemo za nakup grafa za spremljanje vaj, za ostale dodatke in odstranitev oglasov pa je potrebno plačati. Čeprav so nekatere rešitve posrečene, pa vse ne deluje najbolje in je aplikacija pogosto nadležna.

  Aplikacija PushApp

  Fitness Self Defense Mobile

  Platforma: iOS

  Še večja past je Fitness Self Defence Mobile, ki z imenom precej obljublja, dejansko pa je zbirka reklam za druge aplikacije, besedil o zdravem življenju in video posnetkov, ki prikazujejo kako izvesti udarce borilnih veščin z nekakovostnim zvokom in torej površnimi navodili. Skratka, nič posebej zanimivega.

  Aplikacija Fitness Self Defence

  Instant Heart Rate Free

  Platforma: iOS, Android

  Pri vseh vajah je pomembno spremljati srčni utrip. Če nimamo pasu in ure ali kakšne druge kombinacije, je odlična rešitev tudi ta brezplačna aplikacija slovenskih razvijalcev iz podjetja Azumio. Srčni utrip nam izmeri prek konice prsta, ki ga nežno položimo na objektiv vgrajenega fotoaparata/kamere. Aplikacija izmeri utrip na osnovi spreminjanja barve kože prsta ob vsakem utripu srca. Med preizkušanjem se je zelo dobro odrezala. Aplikacija tudi razloži kateri intervali srčnega utripa so primerni za katero aktivnost in omogoča shranjevanje meritev. Polna različica je na voljo za 0,79 EUR v trgovini App Store in za 0,76 na tržnici Android Market.

  Aplikacija Instant Heart Rate

  Massage The Art of Healing

  Platforma: iOS

  Bolečinam v mišicah po naporni vadbi se lahko izognemo z masažo. V trgovini App Store in na tržnici Android Market je cela vrsta aplikacij s katerimi se lahko naučimo masaže. The Art of Healing je precej osnovna brezplačna aplikacija z vzorcem osnovnih prijemov in načinov masaže, vsi ostali pa so na voljo v plačljivi različici (1,59 EUR).

  Aplikacija Massage

  Aplikacije smo preizkusili na mobitelu iPhone 4.

  Cene v besedilu so takšne kot so bile v trgovini App Store in na tržnici Android Marketu v času pisanja članka.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1605
24. september 2013
Aplikacije za fitnes
Aplikacije
Android, iOS