• /PublishingImages/goodreads-iPod.jpg

  Aplikacije za ljubitelje knjig

  24. september 2013 - Tehnik

  Bralci Lifehackerja so nedavno izbirali najboljše spletne storitve s priporočili, ki so namenjene ljubiteljem knjig. Med prvih pet so uvrstili GoodReads, Amazon, Shelfari, LibraryThing in GetGlue. Na Tehniku smo preverili kako se obnesejo njihove mobilne aplikacije, a ker jih žal ne ponujajo vsi, smo preizkusili le aplikacije GoodReads, GetGlue, in Amazon.

  GoodReads [Android, iOS]

  GoodReads poleg pričakovanih ocen in priporočil na spletni strani ponuja še kopico različnih seznamov knjig (npr. najboljše knjige 2010, knjige po katerih bi morali posneti film ...), intervjuje z avtorji, v skupinah se lahko družimo z ljudmi, ki berejo podobne knjige, in še mnogo več. Aplikaciji sicer ponujata nekoliko manj možnosti, podatki pa se sinhronizirajo s spletno storitvijo.

  Aplikacija za iOS je na voljo že nekaj časa, ta mesec pa so predstavili še aplikacijo za Android, ki na domači strani ponuja dostop do objav, knjižne police, profila, prijateljev in iskalnika. Tako lahko preverimo ocene in kritike prijateljev in tistih, ki jim sledimo, dodamo svoje mnenje, urejamo knjižno polico, brskamo po katalogu ... Žal znotraj aplikacije ni možna primerjava cen posamezne knjige, na voljo pa je povezava do spletne strani. Še najbolj uporaben je seznam knjig, ki jih želimo prebrati in ki nam pride prav, ko se nahajamo v knjigarni. Aplikacija za Android tako ne ponuja posebnih prednosti.

  Aplikacija za iOS omogoča nekoliko več, nudi tudi podporo za skupine, v katerih sodelujemo tako kot na spletni strani, predvsem pa nas je navdušil bralnik črtnih kod, s pomočjo katerega lahko preberemo črtno kodo knjige, aplikacija pa nam ponudi vse podatke o tej knjigi. Knjigo lahko dodamo na knjižno polico, vse informacije prebrane z bralnikom pa se shranijo na seznam.

  Aplikacija za iOS je precej v prednosti pred različico za Android, predvsem zaradi integriranega bralnika črtnih kod, ki omogoča preprosto iskanje.

  GetGlue [iOS, Android, BlackBerry]

  GetGlue ni namenjen le ljubiteljem knjig, saj omogoča ocenjevanje in komentiranje množice zadev, vse od filmov in glasbe do iger. GetGlue deluje na podoben način kot Foursquare, saj se za vsako stvar, ki jo počnemo, “pofočkamo” (check-in), vendar se ne prijavimo na lokaciji, ampak le pri opravilu, npr. pri gledanju filma. S prijavo v aktivnost pridobivamo nalepke (stickers), GetGlue pa nam na podlagi naših ocen priporoča nove zadeve, ki bi nas utegnile zanimati. Z ocenjevanjem gradimo bazo filmov, knjig, itd., ki so nam všeč, GetGlue pa nam predlaga podobne.

  Aplikaciji za iOS in Android sta na voljo že nekaj časa, letos pa so dodali še aplikacijo za BlackBerry. Aplikacijo smo preizkusili na iPadu.

  GetGlue nam na podlagi naših preferenc priporoči knjige, ki bi nas utegnile zanimati. Pri posameznem priporočilu lahko pogledamo koliko ljudi se je “pofočkalo”, koliko ljudem je ta knjiga všeč, lahko jo dodamo na seznam najljubših, shranimo ali ocenimo. Na voljo imamo kratek opis, in seznam podobnih knjig, pa tudi vse informacije o tem kaj je skupnost počela v zvezi s to knjigo. Sezname, ki v osnovi služijo za ocenjevanje, lahko uporabimo kot vir za iskanje zanimivih knjig, saj so knjige razvrščene v kategorije (Sci Fi, Fantasy). Ogledamo si lahko tudi seznam, ki je izdelan na podlagi našega okusa za knjige, seznam najljubših knjig, ali knjig, ki so trenutno najbolj priljubljene.

  Amazon [iOS, Android, BlackBerry]

  Amazon je spletna trgovina, ki daje veliko poudarka tudi na priporočila, tako imamo pri ogledu knjige takoj na voljo priporočila za nakup podobnih.

  Aplikacijo smo preizkusili na iPadu, tako kot pri aplikaciji GetGlue pa smo preverili samo knjižni del. Že na domači strani nas pričaka seznam najbolje prodajanih izdelkov, tudi knjig. Ogledamo si lahko vse podatke o posamezni knjigi, tudi ocene in mnenja tistih, ki  so knjigo že kupili in pa priporočila, knjigo lahko dodamo na seznam želja, na voljo pa imamo tudi iskalnik. Znotraj aplikacije lahko knjige tudi fotografiramo, Amazon pa nam knjigo poišče v bazi in jo doda na seznam.

  Aplikacija za Android pri nas ni na voljo, aplikacija za iOS pa omogoča prijavo v uporabniški račun na amazon.com.

  Pri aplikacijah za ljubitelje knjig izstopata možnosti branja črtnih kod in fotografiranja, ki omogočata preprosto brskanje po bazi podatkov. GoodReads očitno načrtuje aplikacije, ki bodo omogočale popolno izkušnjo skupnosti tudi na mobitelu, Amazon pa ne glede na platformo stori vse za naš nakup. GetGlue deluje bolje kot celotna storitev, če torej želimo samo storitev za priporočila o knjigah in možnost resne debate z ljubitelji knjig, je prav gotovo bolje izbrati katero drugo storitev. Če te le ne premaga zbiranje nalepk.

  Zaslonske slike: Tehnik, Get Glue, GoodReads

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1535
24. september 2013
Aplikacije za ljubitelje knjig
Aplikacije
Android, iOS