• /PublishingImages/iMovie1.jpg

  Aplikacije za urejanje videa (iOS)

  24. september 2013 - Tehnik

  V prvem članku smo razložili osnove urejanja videa, zdaj pa se lotimo pregleda aplikacij, ki so na voljo za iOS. Izbrali smo štiri najbolj priljubljene rešitve: Splice, ReelDirector, iMovie in Vimeo. Le slednja aplikacija je zares brezplačna, medtem ko je Splice na voljo v brezplačni, z oglasi podprti različici, oziroma za 1,59 evra. Toliko je treba odšteti tudi za ReelDirectorja, ki podpira tudi delo na iPadu, medtem ko je Applov iMovie najdražji in stane 3,99 evra.

  Splice

  Platforma: iOS (iPhone 3GS, 4, iPod touch 3. ali 4. generacije)Cena: brezplačno (z oglasi), 1,59 EUR brez oglasov

  Splice je na voljo v brezplačni in plačljivi različici, a funkcionalnost v brezplačni različici ni prav nič okrnjena, dodana pa je oglasna pasica. Ta je sicer nekoliko nadležna, vendar ne moti delovnega procesa, hkrati pa jo je preprosto odstraniti z nakupom plačljive različice. Razvijalci se trudijo zaslužiti na še en način: s prodajo dodatnih zvočnih posebnih učinkov, okvirjev in podobnih drobnarij. V aplikaciji je na voljo par osnovnih, kar bo večini povsem zadoščalo, saj na mobitelu običajno ne urejamo akcijskih spektaklov. V preizkusu se je aplikacija dobro obnesla, čeprav se je ob menjavi oglasov enkrat zrušila.

  Uporaba je preprosta, ko potrebujemo dodatno pomoč, pa lahko v desnem spodnjem kotu prve strani aplikacije pritisnemo ikono "i", ki ponudi povezavo do predstavitvenih videov na YouTubu. Ko začnemo s projektom, najprej izberemo ločljivost končnega posnetka (s tem je povezano tudi razmerje slike: 4:3 za standardno, oz. 16:9 za HD) in privzete prehode med kadri, določimo pa lahko tudi orientacijo (ležečo za običajne ljudi ali pokončno, če ste James Franco). V sredini zaslona je prostor, kamor dodajamo posnetke. Ob zagonu izberemo, ali želimo začeti s posnetkom ali fotografijo, prehodom ali napisom. Ko dodamo prvi element, se pod njim pojavijo tri ikone; na obeh straneh plus za dodajanje novih elementov pred ali za posnetkom in svinčnik na sredini za njegovo urejanje. Na voljo imamo rezanje, spremembo hitrosti predvajanja, povečavo, podvojitev in brisanje posnetka. V zgornji vrstici lahko preklapljamo med urejanjem videa (Video) in zvoka (Audio). Pri slednjem lahko poleg (ali namesto) posnetega zvoka dodamo še tri kanale: dva za glasbo ali zvočne učinke in enega za mikrofon. Ko dodamo fotografijo, lahko nastavimo kako dolgo naj se predvaja, uporabimo katerega izmed posebnih učinkov (negativ, črno-belo …), sliko pristrižemo, ali uporabimo učinek "Ken Burns" (povečava in premikanje "kamere" po sliki od točke a do b).

  Delo v nastajanju lahko kadarkoli pregledamo s pritiskom na gumb "Preview" zgoraj desno. Ko smo s posnetkom zadovoljni, pa lahko v predogledu v zgornjem desnem kotu kliknemo "Export" in začnemo z upodabljanjem (i.e. "renderiranje"). Ena izmed večjih napak programa je, da se šele takrat izpiše priporočilo, da naj med upodabljanjem vklopimo letalski način, saj bi kakršna koli motnja (klic, pritisk na home, obvestilo) ustavila postopek in bi ga bilo treba začeti znova. Kratek video v standardni ločljivosti je na iPhone 4 zelo hitro končan, daljši v visoki ločljivosti na iPhone 3GS lahko traja kar dolgo. Druga slabost Splica je, da, vsaj v času pisanja, aplikacija nima različice za iPad. Resda jo je mogoče uporabiti z dvojno povečavo, vendar je to precej kilava rešitev.

  Video predstavitev:

  ReelDirector

  Platforma: iOS (iPhone 3GS, 4, iPod touch 3. ali 4. generacije, iPad, iPad 2)Cena: 1,59 EUR.

  ReelDirector nudi podobno funkcionalnost kot Splice, podoben je tudi način dela, a vsaka aplikacija ima svoje prednosti in slabosti. Prva razlika, ki jo opazimo, je, da lahko z ReelDirectorjem delamo v ležeči ali pokončni orientaciji zaslona, pri čemer se pokončna izkaže za presenetljivo uporabno.

  Posnetke, prehode in fotografije dodajamo na enak način kot v Splicu, je pa na voljo nekaj manj možnosti za urejanje (manjka npr. pohitritev predvajanja videa). ReelDirector ponuja tudi manj možnosti za urejanje zvoka, prav tako nima možnosti priprave urejanja videa visoke ločljivosti; tudi če smo video posneli v visoki ločljivosti, ga med upodabljanjem pretvori v običajno ločljivost. Poleg tega upodabljanje traja občutno dlje kot na Splicu. A po drugi strani je njegova prednost v tem, da aplikacija deluje tudi na iPadu, kjer pa je urejanje videa precej lažje. Predvsem je na voljo več zaslonskega prostora za natančnejši ogled posameznih sličic in natančnejše rezanje kadrov. Vseeno pa je zaradi manjšega nabora funkcionalnosti ReelDirector nekoliko manj privlačna izbira kot Splice.

  Video predstavitev:

  iMovie

  Platforma: iOS (iPhone 4, iPod touch 4. generacije, iPad 2)Cena: 3,99 EUR.

  Kljub temu, da si Applov urejevalnik videa za iOS deli ime s tistim za OS X, je veliko bližje zgoraj opisanima izdelkoma kot svojemu soimenjaku. Je pa tudi več kot enkrat dražji od Splica in ReelDirectorja. Ali ta razlika v ceni prinese tudi občutno razliko v kakovosti? Odgovor je da in ne.

  Med preizkusom se je aplikacija iMovie izkazala za bolj stabilno kot Splice in bolj intuitivno kot ReelDirector. Hkrati pa vključuje tudi tipično "applovske" omejitve, na primer izbiro teme, na katero so nato vezani prehodi med posnetki, slog napisov in tako naprej. Dodaten minus je omejitev nabora podprtih naprav, saj je iMovie na voljo le za trenutno najzmogljivejše naprave; to sicer zagotavlja boljšo odzivnost in manj hroščev, a je vseeno neprijetna omejitev. Ima pa eno bistveno prednost. Klik na ikono vprašaja na prvi strani odpre izjemno bogato in odlično spisano pomoč (v angleščini), ki še največjega laika v le nekaj minutah povsem izobrazi o uporabi aplikacije in njenih zmogljivostih.

  Video predstavitev:

  Vimeo

  Platforma: iOS (iPhone 3GS, 4, iPod touch 3. in 4. generacije)Cena: brezplačno.Vimeo je spletna stran za objavo in izmenjavo videa, podobno kot YouTube, vendar je bolj priljubljena med umetniki in oblikovalci, tudi zaradi omogočanja objave daljših posnetkov. Tudi aplikacija Vimeo za iOS je zelo dobro zasnovana in oblikovana ter več kot priročna za redne uporabnike portala. Za uporabo je potrebno imeti uporabniški račun na Vimeu, ki ga lahko ustvarimo kar ob prvem zagonu aplikacije. Vimeo za iOS je hkrati namenjena odkrivanju in ogledu novih vsebin na portalu kot tudi ustvarjanju in objavljanju lastnih vsebin. In medtem ko ponuja dobre načine iskanja in možnost kasnejšega ogleda (na mobitelu ali v spletnem brskalniku), se bomo tukaj osredotočili na urejanje videa.

  Kot je od tovrstne aplikacije mogoče pričakovati, je urejanje videa precej bolj osnovno kot pri zgoraj predstavljenih aplikacijah. No, vseeno lahko posnetke krajšamo, združujemo različne posnetke, dodajamo fotografije, prehode in napise. Nabor posebnih učinkov je omejen na čisti minimum (sprememba slike v črno-belo, negativ), a omejene dodatne možnosti prinašajo čist in za uporabo preprost uporabniški vmesnik. Seveda lahko urejene posnetke z enim klikom objavimo na Vimeu, aplikacija pa ponuja tudi možnost shranjevanja v pomnilnik naprave (v Camera Roll), tako da ga lahko nato objavimo tudi na YouTubu ali prenesemo v svoj računalnik.

  Video predstavitev:

  [vimeo]http://www.vimeo.com/21648733[/vimeo]

  Cene v besedilu so takšne kot so bile v slovenskem App Storu 24.6. 2011.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1545
24. september 2013
Aplikacije za urejanje videa (iOS)
Aplikacije
iOS