• /PublishingImages/app_nono.jpg

  App no-no ali česa ne maramo pri mobilnih aplikacijah

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  Le kaj bi bili pametni telefoni brez še pametnejših mobilnih aplikacij, prisrčnih in praktičnih prijateljic človeštva?  Vedno so na voljo, da nas nemudoma seznanijo z vsakim trenutkom naših prijateljev ali nas zgolj informirajo o prihodu naslednjega avtobusa. Zaradi njih nam ni treba več zavezovati robca, preden se odpravimo v trgovino, kar na lepem imamo pregled nad svojim tošlom ali pozicijo planetov na nebu. Skratka, tu so, da nam olajšajo življenje in nam naredijo svet prijaznejši.  Ali pač?

  app no no

  Nedavno sem ob čakanju na zobarja opazila, da na svoj najnovejši pametnjakovič nisem še naložila meni ljube skicirke - aplikacije za tiste kricekrace, ki so včasih krasile robove mojih zvezkov in beležnic. Malce nestrpna zaradi skorajšnjega vrtanja po zobu nisem bila dovolj pozorna in zato površno izbrala eno od tistih aplikacij, ki s sabo prinese še kup smeti. In že je bil moj telefon zasut s tisoč in enim predlogom za nove aplikacije, ki bi mi nemara odgovarjale. Le kaj jim je bilo tega treba, sem se spraševala, ko sem čistila nesnago. Res mi je bila všeč, čopiči so bili precej bolj vodljivi kot pri prejšnji, a nikoli več je ne bom uporabila.

  So njeni razvijalci res hoteli le to? Po nedavnih raziskavah  tovrstni spam kraljuje na samem vrhu nezaželjenih lastnosti mobilnih aplikacij. Morda je čas, da nadebudne razvijalce aplikacij obvestimo, nad čem uporabniki najpogosteje vihamo nos.

  1. Ne maramo odvečnih obvestil in objav.

  Zakaj pričakujete, da nas boste razveselili z nepotrebnimi najavami, ko komaj preberemo vsa tista obvestila, ki se nas dejansko tičejo? Zgolj v vednost in ravnanje: povprečno porabimo za prebiranje vsakodnevne pošte kar 28% delovnika.

  2. Ne maramo nepotrebnega povezovanja s Facebookom.

  Koliko uporabnikov si želi najaviti uporabo še stote aplikacije na svoji Facebook časovnici in z njo moriti svoje prijatelje, še preden jo sploh začne dobro uporabljati? Jaz že ne.

  3. Ne maramo celostranskih oglasov.

  Seveda, vedno lahko kliknemo na x v kotu, a le malce nespretnosti  in  nehote odpremo  oglas. Tik-tak  tečejo sekunde, preden se vrnemo od tam, kjer nismo hoteli biti, vmes pa seveda preklinjamo - ne le sami sebe, temveč zlasti oglas, ki nas je odpeljal tako daleč stran. Njegova vsebina nam nikoli ne bo ljuba.

  4. Ne maramo nesmiselnih potisnih sporočil.

  Potisna sporočila nas lahko potisnejo v obup. Seveda so lahko nadvse uporabna, zlasti pri aplikacijah, ki obveščajo na osnovi geolokacije. A če za aplikacijo niso osrednjega pomena, jih prosimo, opustite.

  5. Ne maramo, da zanemarjate svoje cvetlice.

  Poznate občutek, ko odprete ljubo aplikacijo in ugotovite, da ne dela več tako, kot je nekoč? Ob svojem rojstvu je žarela blesteče, a po dobrem letu, dveh, so njeni razvijalci navkljub zvestobi uporabnikov nanjo pozabili in šli kovat druge zvezde. Zakaj ves trud, ko pa še prva ni izžarela vsega svojega sijaja?

  6. Ne maramo večnega ocenjevanja.

  Če želite relavantno oceno vaše aplikacije, spoštujte našo potrpežljivost. Ne kradite nam časa zato, da vas potrepljamo po rami. Če že morate vprašati za oceno, storite to spretno in diskretno, nam pa pustite, da se raje posvetimo aplikaciji.

  Naštela sem le nekaj nevšečnosti. Sem spregledala kakšno, ki vam ni pogodu? Dopišite jo - za lepšo prihodnost mobilne izkušnje!

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
163
17. marec 2014
App no-no ali česa ne maramo pri mobilnih aplikacijah
Kolumne