• /PublishingImages/HomeSharing.jpg

  Apple iOS 4.3: končno tudi iPhone kot brezžična dostopovna točka

  24. september 2013 - Tehnik

  Ta teden je glavna Applova zgodba seveda pričetek dobave iPada 2, ki je prinesel tudi predstavitev nove različice operacijskega sistema iOS z nekaj težko pričakovanimi novostmi.

  Glavna novost je seveda brezžična dostopovna točka za iPhone (in iPad Wi-Fi+3G), lastnost, ki so jo Nokie in mobiteli z Windows Mobile ponujali že pred leti. Apple je to funkcionalnost zapakiral nekoliko drugače, saj vključuje vse načine povezovanja drugih naprav na internet. Imenuje se Personal Hotspot in jo najdemo v Settings. Prek iPhona ali iPada s 3G povezljivostjo lahko v internet povežemo do 5 naprav,  pri čemer lahko uporabimo poljubno kombinacijo naslednjih povezav: do 3 prek Wi-Fi, do 3 prek Bluetootha in 1 prek USB. Povezave prek USB in Bluetootha so že bile mogoče s starejšimi različicami iOS, vendar so bile omejene na eno napravo. Seveda je za uporabo te funkcionalnosti treba imeti vnesene pravilne nastavitve v Settings/General/Network/Cellular Data Network.

  Naslednja in za nekatere še bolj pričakovana novost je Home Sharing, ki omogoča dostop do iTunes ter predvajanje prek brezžičnega omrežja, brez predhodnega prenosa glasbe, videa ali podcastov na i-napravo. Za vklop storitve moramo najprej iTunes nadgraditi na različico 10.2, kjer nato s klikom na ikono hiše v levem stolpcu (med trgovino in seznami predvajanja) vklopimo Home Sharing. Najprej vnesemo uporabniško ime in geslo za iTunes Store (oz. App Store), nato pa to isto ime in geslo vnesemo še na i-napravi, v Settings/iPod pod razdelkom Home Sharing. Tak način dostopa do vsebin je mogoč zgolj znotraj istega omrežja Wi-Fi, ne pa tudi od zunaj. Dodatna pomanjkljivost je odsotnost možnosti dostopa do fotografij na računalniku, kar se zdi, da bi moralo biti kvečjemu preprosteje kot glasba in video. Home Sharing je tako precej manj prijazen in uporaben kot je denimo brezplačna aplikacija ZumoCast, ki smo jo predstavili pred časom, čeprav je za poslušanje glasbe doma vseeno bolj priročna.

  Druge zanimive novosti v iOS 4.3 vključujejo hitrejši brskalnik Safari z odpravo nekaterih varnostnih lukenj in hroščev ter možnost uporabe stikala na iPadu za zaklep orientacije zaslona (tako kot je delovalo pred nadgradnjo na iOS 4). Med manj zanimive še sodijo možnost predvajanja videa visoke ločljivosti na televizorju s priklopom prek posebnega kabla, izboljšave za AirPlay, ki je še zmeraj uporaben zgolj z Apple TV-jem in podporo za Ping, ki ga pri nas še ni.

  Čeprav Apple tega ne oglašuje, pa je nadgradnja na iOS 4.3 doslej najbolj prijazna nadgradnja za slovenske uporabnike iPhonov. Za razliko od prejšnjih namreč ne izbriše omrežnih nastavitev, poleg tega pa odstrani nadležno opozorilo pri klicu, da je vključena preusmeritev klicev.

  Zdaj pa še k slabostim. Po tem, ko je iOS 4.0 odrekel podporo prvi generaciji iPhona in iPod Toucha, je iOS 4.3 za seboj pustil tudi drugo generacijo, iPhone 3G in iPod Touch druge generacije. Lastniki teh naprav bodo tako ostali brez novih funkcionalnosti, kar pa večine najbrž ne bo prizadelo, saj je zaradi slabše procesorske zmogljivosti iPhona 3G tako ali tako bolj priporočljiva uporaba zadnje različice iOS 3.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1511
24. september 2013
Apple iOS 4.3: končno tudi iPhone kot brezžična dostopovna točka
Novice
iOS