• /PublishingImages/automateit-location.jpg

  Avtomatizacija delovanja in nastavitev na mobitelih Android

  24. september 2013 - Tehnik

  Glavna značilnost mobitelov z operacijskim sistemom Android je, da jih lahko uporabniki svojim željam in potrebam prilagodijo bistveno bolj kot katerikoli drug pametni telefon. Mobiteli že sami po sebi nudijo številne možnosti za prilagajanje, z dodatnimi aplikacijami pa je mogoče doseči še veliko več. Lep primer teh prilagoditev so aplikacije za avtomatizacijo delovanja in nastavitev. Z njimi lahko nastavimo mobitel, da se samodejno odziva na določeno stanje v svojem okolju, brez posredovanja uporabnika. Na kratko si bomo ogledali brezplačno aplikacijo AutomateIt, s katero lahko avtomatiziramo dober del delovanja mobitela Android. Ta avtomatizacija se seveda pričakuje, saj ste vendar kupili robota ;)

  Osnova delovanja aplikacije AutomateIt so pravila, ki temeljijo na sprožilcih (dogodkih), s katerimi se sprožijo določene akcije. Sprožilci so različni: zagon aplikacije, prihod na določeno lokacijo, stanje baterije, vklop tihega načina in drugi. Na podlagi sprožilca mobitel izvede določeno akcijo, kot je izklop brezžične povezave, preklic izklopa zaslona in podobno. Najlažje bo, če si kar ogledamo nekaj pravil, ki jih lahko ustvarimo.

  Med najpreprostejšimi pravili je vsekakor izklop brezžične povezave Wi-Fi glede na stanje baterije. Mobitelu lahko z aplikacijo AutomateIt naročimo, naj izklopi brezžično povezavo Wi-Fi, ko stanje baterije pade pod 40 odstotkov. Tako lahko prihranimo baterijo, ne da bi morali nadzorovati svoj mobitel. Drugo zanimivo pravilo temelji na aplikacijah. Če želimo določeno aplikacijo vedno uporabljati z zaslonom v usmeritvi portreta, lahko za to aplikacijo izklopimo obračanje zaslona. Če beremo knjige v aplikaciji Kindle in se nam zdi, da zaslon prehitro potemni, lahko ta čas podaljšamo.

  Tretji zanimiv primer je lokacijski sprožilec. Ko pridemo na določeno lokacijo, npr. v službo, lahko mobitelu naložimo, naj samodejno utiša zvonjenje, če ne želimo motiti sodelavcev. Tako nam ni več treba dan za dnem ročno nastavljati glasnosti zvonjenja.

  Zabavna možnost je tudi prilagajanje dogodkov ob določenih klicih. Denimo, da imamo prijatelja, ki po mobitelu govori zelo glasno. AutomateIt lahko uporabimo, da pri pogovoru z njim samodejno znižamo glasnost zvočnika na mobitelu.

  Sprožilcev v aplikaciji AutomateIt je ogromno: poleg že omenjenih lahko določimo različna pravila glede na prejeto sporočilo SMS, vklopljen način delovanja, prejete klice, priklop kabla za polnjenje, vklop sprejemnika GPS, priklop Bluetooth naprav in številne druge. Aplikacija je razmeroma preprosta za uporabo, čeprav vsi opisi sprožilcev in akcij na prvi pogled niso vedno jasni. Toda preprostejša pravila lahko ustvarjamo brez težav.

  Seveda pa AutomateIt ni edina rešitev za tiste, ki želijo avtomatizirati čim več področij svojega življenja. Najbolj znano (in plačljivo) alternativo predstavlja Tasker, ki nudi še bolj podroben nadzor nad vsemi dogodki v mobitelu. Pri aplikaciji Tasker je treba opozoriti, da gre za bistveno naprednejšo in posledično tudi bolj kompleksno rešitev, ki je namenjena zahtevnejšim uporabnikom. Za ceno 4,60 EUR je na voljo v Android Marketu, na voljo pa je tudi 30-dnevna brezplačna preizkusna različica, če želiš Tasker preizkusiti še pred nakupom.

  Aplikacije za avtomatizacijo delovanja so vsekakor nekaj več, kar lahko platforma Android ponudi v primerjavi z drugimi pametnimi mobiteli. Odprtost in prilagodljivost pomenita, da lahko napredni uporabniki svoj mobitel v celoti prilagodijo svojim željam in potrebam, ne da bi morali pri tem sprejemati kakršnekoli kompromise.

  AutomateIt je brezplačno na voljo v Android Marketu, Tasker pa je na voljo za ceno 4,60 EUR.Zaslonske slike: Muzikant, Crafty Apps

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1541
24. september 2013
Avtomatizacija delovanja in nastavitev na mobitelih Android
Aplikacije
Android