Blokovna veriga in VR: Decentraland

Alenka Selčan16. marec 2018

Rubriko Multiverzum veriženja podatkovnih blokov, v kateri razkrivamo inovativne in zanimive projekte, ki slonijo na blokovni verigi, začenjamo s projektom navidezne resničnosti. Obe tehnologiji štejeta že nekaj let, obe nihata med težo navdušenih pričakovanj boljše, lepše prihodnosti in pritlehnim strahom, da utoneta v morje brezbrižnosti, še preden se dodobra razvijeta in razširita med ljudi. A tu nismo zato, da razpredamo strašne misli (niti zato, da nagovarjamo k nakupu kriptovalut), temveč zgolj zato, da predstavimo nekatere bolj ali manj izvirne zamisli, četudi te ne bodo požele večne slave.

Decentraland

Le kdo ne sanjari o nakupu čisto svojega koščka sveta? Saj veste, tisti mali otok sreče, ki bi ga lahko ustvarili po svoji podobi in kjer bi bilo natanko tako, kot pojejo Jinxi. Dežela navidezne resničnosti Decentraland obljublja prav to.

 

Zamisel o virtualnem svetu ni nova in podobno kot pred petnajstimi leti Second Life danes Decentraland obljublja številne možnosti, ki sleherniku v tusvetju niso vselej dosegljive. A razlika od drugih domišljijskih svetov ni le v potopitveni izkušnji, temveč predvsem v tem, da se nakup virtualnega sveta zgodi s pametno pogodbo.

Decentaland, ki se ponaša z nazivom prve platforme navidezne resničnosti, deluje na blokovni verigi Ethereum. To uporabnikom omogoča, da postanejo čisto pravi lastniki posestva na Decentralandu, kjer lahko postavijo svoj posel, pa naj bo to kazino, kino, koncertna dvorana ali karkoli drugega.

Kot že samo ime pove, se Decentraland kiti z decentralizacijo, atributom, značilnim za tehnologijo veriženja podatkovnih blokov. Uporabniku to spodbuja zaupanje, saj s platformo ne operira nek čudaški lastnik z zlohotnim načrtom, temveč je lastnikov toliko, kolikor je uporabnikov, s tem pa se tudi čudaštvo razprši na mnogotere svetove, prežete z Mano.

V Decentralandu je Mana življenjska sila ali sredstvo za stvarjenje nepremičninskih in premičninskih čudežev. Lahko jo zapravljamo za nakup raznoraznih reči ali pa z njo bogatimo, ko prodajamo svoje izdelke, ki kakopak delujejo le v navideznem svetu. To pa ne velja za kriptovaluto Mano, ki jo uporabljamo tudi v tusvetju in jo v kriptomenjalnicah (na primer Bittrex in Binance) zamenjamo za dolarje ali evre.

Super, kajne? Ko bi ob tem dobili še tisto božjo mast, ki se ji reče sreča, da bi jo vselej prodali v vrhu njene vrednosti. To pa je večna in enoglasna molitev, ki prežema ves kriptotrg. Na slehernika v kriptosvetu vselej preži pohlep, ki zasenči razum in otopi preostale čute. Prav zato spodbuda vsem kupcem Mane: prezrite to slepilo in vsaj za hip vstopite v Decentraland. Čeprav se boste morali za kreacijo svojega sveta malo potruditi, saj je uporabniški vmesnik za zdaj še precej tog, boste morda prav tu našli inspiracijo in zamisel, ki vam morda prinese večje bogastvo kot golo, prevečkrat jalovo trgovanje.

Decentraland je svoj prvi uspeh požel kot ICO (Initial Crowd Offering), ko jim je avgusta lani zgolj v 35 sekundah uspelo zbrati 24 milijonov ameriških dolarjev. V začetku letošnjega leta so uspešno izvedli tudi dražbo 90 tisočih parcel v virtualnem mestu Genesis City, kjer je povprečna cena parcele znašala približno 575 ameriških dolarjev.

Viri: decentraland.org, ethereum.org​, docs.decentraland.org.

Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije