Zapestnice, ure in ostale pametne stvari preplavile CES 2014

Alja Isakovič9. januar 2014

Ta teden se v Las Vegasu odvija CES, sloviti mega sejem zabavne elektronike, na katerem velika in mala podjetja pogosto predstavljajo novosti, ki niso vedno povsem v stiku z realnosti. In če je lani ena večjih tem sejma bilo širjenje operacijskega sistema Android na vse možne naprave, je letos vse v znamenju pametnih senzorjev in zbiranja široke množice podatkov o naših vsakdanjih aktivnostih. Android se sicer še naprej širi, letos predvsem v avte, vendar najzanimivejše naprave letos na CES-u niso več mobiteli ali tablice.

Nosljiva tehnologija in pametne ure

Mogoče bi bilo lažje narediti seznam uveljavljenih podjetij, ki na letošnjem CES-u niso predstavila dodatka za zapestje. Samsung je, kot pričakovano, ponosno razkazoval svojo pametno uro Galaxy Gear, ki bo dobila posebno aplikacijo za BMW-jev električni avto i3. Novo reinkarnacijo Samsungove ure naj bi sicer po zadnjih govoricah spoznali aprila ob predstavitvi mobitela Samsung Galaxy S5.

BMW-jeva aplikacija na uri Galaxy Gear 

Sta pa zato Sony in LG izkoristila CES za predstavitev povsem svežih zapestnih novosti. Sony na trgu že ponuja svojo pametno uro Sony SmartWatch 2, zato je tokrat predstavil FitBitu podobno napravico Sony Core za spremljanje aktivnosti. Za vsakodnevno nošenje lahko Core vstavimo v Sonyevo zapestnico SmartBand, podatki o številu prehojenih korakov in drugih aktivnostih pa se pošiljajo v Sonyjevo novo Android aplikacijo Lifelog. Le-ta združuje dnevnik klicev, sporočil, poslušane glasbe, posnete fotografije, podatke o vremenu, aktivnosti in spanju. Skratka, aplikacija bo na enem mestu ponujala vse informacije o tem, kaj počneš na mobitelu in kako se ob tem gibaš.

 

LG je predstavil zapestnico Lifeband Touch, ki lahko podatke o aktivnosti pošilja tako na iOS kot Android naprave. Poleg tega so predstavili še slušalke, ki znajo med nošenjem meriti srčni utrip. Uporabno predvsem za tiste, ki med rekreacijo poslušate glasbo.

LG Lifeband Touch 

Prototipa slušalk, ki znajo meriti srčni utrip, in pametne ure, ki je uporabna tudi brez pametnega telefona, je predstavil Intel, ki je očitno obupal nad Android mobiteli. S pametnimi telefoni se bo še naprej dobro razumela pametna ura Pebble, ki se je na CES-u predstavila v bolj elegantni obliki, za katero bo potrebno odšteti še 100 ameriških zelencev več (končna cena 249 USD) kot pri navadni, bolj športni različici.

Pebble Steel 

Ja, eleganca ima svojo ceno. Pa vendar večina proizvajalcev pametnih zapestnih dodatkov in ur ostaja pri dokaj podobnih oblikah. Na eni strani imamo še dokaj balastne pametne ure, ki so ponavadi nekje med Samsung Galaxy Gear in Pebble, na drugi strani pa zapestnice za beleženje aktivnosti, ki so med seboj presenetljivo podobne. Že uveljavljenim zapestnicam podjetij FitBit, Jawbone in Nike so se sejmu CES poleg Sonyja, LG-ja in Intela med drugimi pridružili še Garmin, znan po navigacijskih sistemih; Razer, proizvajalec vrhunskih računalniških mišk za igričarje in Epson, ki je prvo nosljivo elektronsko uro na svetu menda predstavil že davnega leta 1969.

Razer Nabu 

Formula je pri vseh podobna: merjenje korakov, ponavadi še spanja ter sinhronizacija z aplikacijo na pametnem telefonu. Nekaj drugačnega smo videli le pri zapestnici Netatmo June, ki meri izpostavljenost sončni svetlobi. Vsi ti zapestni dodatki so si precej podobni tudi glede cen. Zapestnice se ponavadi začnejo pri 70 evrih, od 150 evrov strmo navzgor pa pametne ure. Pri tem je potrebno upoštevati, da je večina dodatkov precej neuporabnih brez pametnega telefona, pri čemer imajo ponavadi prednost Android in iOS uporabniki.

Netatmo June 

Bitka za naša zapestja se torej zaostruje, ampak zaenkrat me še nobena letošnja CES novost ni pripravila do tega, da bi na plan potegnila svojo kreditno kartico in zamenjala FitBit, ki ga prenašam kar v žepu kavbojk. Seveda letos nestrpno pričakujemo tudi Applovo čudežno uro iWatch, ki naj bi trenutno imela težave pri proizvodnji. Če bo Applo uro uspelo pripeljati na naša zapestja, bo gotovo v navdih proizvajalcem, ki zaenkrat še ne vedno točno, kaj početi na naših zapestjih.

Senzorji, ki komunicirajo z mobiteli, na pohodu

Pametne pa že dolgo niso le ure in zapestnice. Na CES-u je senzorje imelo vse od Sonyjeva pametnega teniškega loparja do LG-jevega pralnega stroja in drugih gospodinjskih aparatov, ki jih lahko preko SMS-a vprašaš, ali so končali s pranjem, pri hladilniku pa preveriš nakupovalni seznam. Da raznih pametnih hiš niti ne omenjam.

LG-jevi pametni gospodinjski aparati 

Skupna točka večine predstavljenih tehnologij je povezljivost z mobilnimi napravami, ki bivajo v naših žepih. CES 2014 dokazuje, da so pametni telefoni že osvojili svet. Sedaj pa postajajo še možgani in uporabniški vmesnik za vse druge naprave v naši okolici.

Upognjeni 4K televizorji

Kar pa ne pomeni, da so se proizvajalci televizorjev sprijaznili s tem, da TV sprejemniki niso več središče našega prostega časa. Na srečo so nas zaenkrat nehali siliti k nakupu nerodnih 3D televizorjev, pri katerih je potrebno nositi posebna očala. V letu 2014 so moderni televizorji z resolucijo 4K in upognjenimi zasloni. Na tem področju sta izstopala Samsung in LG, ki sta med drugim predstavila televizorje, ki se lahko ob robovih rahlo upognejo na ukaz. Zakaj? Ker lahko!

LG-jev upognjen 4K televizor 

Na naslednjem CES-u bo upognjenih igračk verjetno še več. Podjetje Corning bo namreč trpežno steklo Gorilla Glass, ki ga najdemo na mnogih pametnih telefonih, letos začelo ponujati v 3D različici. Le-ta bo proizvajalcem omogočala izdelavo steklenih površin z bistveno bolj dramatičnimi ovinki, kot jih imata mobitela LG Flex in Samsung Galaxy Round. Lahko začnemo pobirati stave o tem, kdo bo na naslednjem CES-u predstavil prvi prototip povsem steklene pametne zapestnice ali ure na dotik? Corning je poleg tega najavil še posebno steklo, ki je zmožno zaustavljati rast bakterij in drugih nečistoč, ki se nevidno nabirajo na naših priljubljenih mobitelih.

 

Sony s kompaktnejšo Xperio Z1, Samsung s PRO tablicami

Za konec si posebno omembo ponovno zaslužita Sony in Samsung, ki sta poleg nosljivih novosti predstavila tudi nekaj zanimivih Android naprav. Navdušil me je predvsem mobitel Sony Xperia Z1 Compact, ki v bolj priročni obliki s 4,3 palčnim (10,92 cm) zaslonom na dotik ponuja vodoodpornost in zmogljivost večje Xperie Z1. Končno nekaj za tiste, ki želimo z eno roko udobno upravljati zmogljivo zverino!

 

Samsung pa se je na CES-u odločil predstaviti kopico tablic, namenjenih zahtevnejšim uporabnikom z oznako PRO v velikostih 8,4 palcev (Tab PRO), 10,1 palcev (Tab PRO) in 12,2 palcev (Tab PRO in Note PRO s pisalom). Največje presenečenje na predstavljenih tablicah je netipično izgled operacijskega sistema Android 4.4 KitKat. Samsung je navdih za uporabniški vmesnik na tablicah Galaxy PRO očitno iskal v ploščatem svetu Microsoftovih Windows 8 naprav. Microsoft lahko to vzame kot potrditev, da delajo v pravi smeri. Ohišje tablic Galaxy PRO sicer ohranja Samsungov značilni stil.

Samsung Tab PRO 

Seveda pa je vse to le vrh ledene gore. Na sejmu CES smo lahko videli še precej drugih predstavitev, od množice robotov (talnih in zračnih), pametnih avtomobilov in znanstveno fantastičnih izumov, za katere ni nujno, da bodo kdaj zares ugledali luč sveta.

Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije