Applov prvi dogodek v letu 2021: Vijoličasti iPhone, mavrični iMac in iPad, ki želi postati računalnik

Andrej Pirnat22. april 2021Čas branja članka: 5 min

S spomladanskim prebujanjem narave se je iz zimskega spanca prebudil tudi ameriški tehnološki velikan Apple. V sredo je namreč prvič v letošnjem letu na veliki oder stopil prvi mož Appla Tim Cook in s sodelavci predstavil, kaj so čez zimo »kovali« v Applovih laboratorijih. Kot je to v preteklem letu postala že navada, je tudi tokratni Applov dogodek zaradi še vedno prisotne pandemije potekal le v virtualni obliki. Ne glede na to pri Applu niso skoparili s predstavitvijo novosti, s katerimi bodo založili tehnološke zanesenjake v prihodnjih mesecih, med drugim tudi z dolgo pričakovano napravo, o kateri so dolgo krožile le govorice.

 

Novi iPad Pro se bohoti z zmogljivim procesorjem M1

Kot zvezdo predstave je težko izpostaviti le eno napravo. A že pred dogodkom se je verjetno največ govorilo o novi generaciji tablic iPad Pro. Apple na področju tablic zadnja leta praktično nima konkurence. V nekoliko nišnem segmentu je vzpostavil dominantno vlogo, ki jo je v času pandemije le še okrepil. V letu 2020 se je namreč zaradi dela in šolanja na daljavo povpraševanje po tablicah dvignilo. Po letih padanja se je tako prodaja tablic lansko leto dvignila za skoraj 14 odstotkov, levji delež s skoraj 40 odstotki pa je pobral prav Apple.

Temu novemu zaletu želijo slediti tudi z novim iPadom Pro. Opremili so ga s svojim novim procesorjem M1, ki je debitiral lansko leto v njihovih prenosnikih, dodali pa so mu tudi podporo za povezljivost v omrežje 5G. Gre za veliko prelomnico v razvoju iPada, saj se je s tem po zmogljivosti in s tem uporabnosti še bolj približal računalnikom. Do zdaj so namreč procesorji Applovih pametnih tablic temeljili na isti osnovi kot pri pametnih telefonih.

 

S procesorjem M1 je nova generacija iPadov Pro kar 50 odstotkov bolj zmogljiva od predhodne, v primerjavi s prvo generacijo iPadov pa je novi Pro kar 1500-krat hitrejši. Vse te »konjske moči« seveda najbolj do izraza pridejo pri mobilnih igrah, ki so se s tem po grafični predstavitvi še bolj približale tistim na sobnih konzolah, kot sta PlayStation in Xbox. Igričarska industrija ima velik dobičkonosni potencial in smernice še naprej kažejo, da bodo v prihodnje na tem področju dominirale pametne naprave. Apple pa si s svojimi zmogljivimi mobilnimi napravami tlakuje lepo pot.

Zahvaljujoč novemu procesorju M1 izhod USB-C na novem iPadu podpira tudi standard Thunderbolt. V praksi to pomeni potencial za hitrejši prenos podatkov ter dostop do širšega nabora dodatkov in priključkov. Novo tablico pričakovano odlikuje tudi odličen zaslon, zlasti 12,9-palčno različico. Ta je opremljena z zaslonom mini-LED in je tako ena prvih naprav svoje vrste, ki uporablja tehnologijo praviloma rezervirano za dražje televizorje. Zaslon Liquid Retina XDR je eden najsvetlejših zaslonov v obstoju in je v tem parametru primerljiv s tistim na Applovih najdražjih namiznih računalnikih.

Novi iPad Pro se lahko pohvali še z izboljšano kamero TrueDepth, ki ima ultraširok objektiv in funkcijo samodejnega sledenje in povečave za boljše video klice, podobno kot na primer nekateri namenski pametni zasloni za videotelefonijo. Apple se je torej odzval na trenutno situacijo in še naprej stremi k temu, da bi bil iPad čim boljše delovno orodje.

 

Applova tablica bo na voljo v dveh različicah – z zaslonom diagonale 11 palcev in 12,9 palcev. Za vstopni model prvega bo treba odšteti 799 ameriških dolarjev, za drugega pa 1099 dolarjev, prednaročila pa bo Apple začel sprejemati konec tega meseca. Za najbolj zahtevne uporabnike pa bo na voljo še različica s kar dvema terabajtoma vgrajenega pomnilnika, kar bodo najbolj pozdravili vsi, ki se profesionalno ukvarjajo s fotografijo in montažo videov.

Mavričen nabor računalnikov iMac za različne okuse

Morda celo še bolj kot iPad Pro, je gledalce Applovega dogodka navdušil nov namizni računalnik iMac. Nedvomno tudi zaradi svojega dizajna. Na voljo bo namreč v celi mavrici barv, kar pošastno zmogljivi delovni napravi doda igriv pridih in ga naredi bolj privlačnega za širše množice. A vseeno velja poudariti, da v svojem bistvu še vedno ostaja to kar je bil – računalnik namenjen predvsem profesionalni rabi.

Na prvo žogo v oči zagotovo najbolj pade velikanski zaslon z ločljivostjo 4,5K, ki v diagonalo meri 24 palcev, pohvali pa se še s širokim barvnim razponom P3, svetilnostjo 500 nitov in tehnologijo True Tone, ki samodejno uravnava toplino slike glede na svetlobo v prostoru.

 

Opremljen je s procesorjem M1, s katerim očitno želi Apple postopoma opremiti svojo celotno floto. To pomeni, da je precej bolj zmogljiv kot prejšnja različica, po navedbah Appla je zagon kar dvakrat hitrejši. Ker je novi čim kompaktnejši od Intelovih, ki so se uporabljali do nedavnega, in potrebuje manjše ventilatorje za hlajenje, je računalnik v celoti tudi manj »napihnjen«. V debelino meri le 11,5 milimetra in je s strani videti kot ogromna tablica. Morda še razlaga za vse, ki z Applovimi namiznimi računalniki niso domači – vse komponento so v ohišju zaslona, iMac nima »kište«, kot je to sicer običajno za večino namiznih računalnikov.

Vgrajenih ima tudi šest stereo zvočnikov in je pri predvajanju filmov z zvočno podlago Dolby Atmos sposoben ustvariti prostorski zvok. Po navedbah Appla ima novi iMac najboljši zvočni sistem, najboljšo kamero in najboljše mikrofone do zdaj. Zanimivo pa so v brezžično tipkovnico vgradili še svoj sistem za prepoznavo prstnih odtisov Touch ID, kar pripomore k večji varnosti in hkrati olajša vstop v računalnik brez vpisovanja gesla.

Novi iMac bo na voljo v sedmih barvah, ki spominjajo na izvirni model iz leta 1998, ko se je začela nova Applova revolucija. Vstopna cena bo postavljena pri 1299 dolarjih, računalniki pa bodo na trg prišli v drugi polovici maja.

 

Spomladanski iPhone, iskalnik ključev AirTag in pametnejši predvajalnik filmov Apple TV

V duhu spomladanskega cvetenja je Apple predstavil tudi dva nova iPhona. Ampak le v sveži preobleki. iPhone in iPhone mini bo zdaj mogoče kupiti tudi v vijoličasti barvi, »tehnikalije« pa ostajajo nespremenjene.

kupi


Ostale novosti, ki so se zvrstile na dogodku pa so še sledilna naprava AirTag, Apple TV 4K in naročniška storitev za podkaste.

Mali sledilni obesek AirTag v obliki diska je namenjen iskanju predmetov, ki se jih hitro založi. Na primer ključem. Obesek, ki ga povežete s svojim iPhonom, obesite na ključe, ko jih založite, pa jih preprosto poiščete s pomočjo telefona, ki sledi lokaciji obeska. AirTag je opremljen s čipom U1, ki poskrbi za oddajanje natančne lokacije, iPhone pa v aplikaciji te podatke obdela in jih z uporabo kamere, merilnika pospeška in žiroskopa posreduje uporabniku z vizualno, zvočno in haptično povratno informacijo. Oziroma povedano preprosto, iPhone vam da s sliko in piskanjem jasno vedeti, kam so se vaši ključi skrili. Pametni obesek pa seveda lahko uporabite tudi v obratni vlogi – za iskanje telefona, če pozabite v žepu katerih hlač ste ga pustili. AirTag se bo na ameriških tleh prodajal za 29 dolarjev.

 

Predvajalnik vsebin na zahtevo Apple TV 4K je bil deležen manjših posodobitev predvsem na področju izboljšanja slike, zmogljivosti s procesorjem A12 Bionic in daljinskega upravljalnika Siri, na področju svojih storitev, ki so zadnje čase gonilna sila Applovega poslovanja, pa je kalifornijski tehnološki velikan ponudil možnost naročnin na podkaste. Uporabnik bo s tem zaobšel oglase med poslušanjem in dobil dostop do več vsebin in možnost podpore svojih najljubših ustvarjalcev.

 


Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije