Sony Xperia M2 - test na dlani

Jan Ferme1. september 2014

Sony je z modelom Xperie M2 poskrbel, da so mobiteli v zlati sredini dobili konkurenco. Sony Xperia M2 se bori s Samsungom S5 mini, iPhonom 5c in ostalimi. Preberi si kako je Sony-ju uspelo z mobitelom Xperia M2.

Test na dlani - Sony Xperia M2 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), LTE/4G
 • procesor: Cortex-A7, 4-jedrni, 1,2 GHz
 • grafični procesor: Adreno 305
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 32 GB
 • zaslon: 12,19 cm (4,8 palcev), 540 × 960 točk, 229 ppi, 16 M barv
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR
 • sprednja kamera: VGA 480 p
 • snemanje videa: HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, micro USB, NFC, radio FM
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas
 • baterija: Li-Ion 2500 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.3
 • dimenzije: 139,65 mm (v) × 71,14 mm (š) × 8,64 mm (d)
 • masa: 148 g
 • SIM-kartica: microSIM

Sony Xperia M2 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema - zgledovanje po starejšem bratu

Industrijski dizajn Xperie M2 je zelo podoben njegovemu starejšemu bratu Z2. Zato seveda izgleda odlično. Res mi je všeč ta "grob" industrijski dizajn, ki ga Sony počasi uveljavlja skozi celotno njihovo linijo Xperia.

Sprednja stran mobitela je zaščitena s steklom pod katerim se skriva 12,2 cm LCD zaslon. Zaslon ima ločljivost 540 x 960 slikovnih točk, kar je v primerjavi z Z2 malo, ampak za ta cenovni razred popolnoma razumljivo. Barve so na zaslonu korektno prikazane in ne razočarajo.

Na levi strani mobitela se skriva micro USB izhod, ki je namenjen polnjenju mobitela in prenašanju podatkov. Ta ni zaščiten, kar nam pove, da M2, za razliko od Z2, ni mobitel, ki bi ga vzel s seboj v bazen.

Test na dlani - Sony Xperia M2 

Na desni strani mobitela najdemo gumbe za uravnavanje glasnosti, gumb za vklop in izklop mobitela in gumb za kamero. Zraven se skriva tudi pokrovček za micro SIM in micro SD kartico. Xperia M2 podpira micro SD kartice do velikosti 32 GB.

V notranjosti tiktaka štiri-jedrni procesor takta 1,2 GHz, ki svojo nalogo opravlja več kot zadovoljivo. Na voljo je tudi 1 GB delovnega pomnilnika, kar zadostuje za večino opravil, ki jih boste počeli na mobitelu. Za shranjevanje podatkov na mobitelu skrbi 8 GB pomnilnika, kar je dokaj malo, zato priporočam, da kupite še dodatno micro SD kartico.

Test na dlani - Sony Xperia M2 

Baterija ima osupljivih 2300 mAh, kar je dovolj za celodnevno uporabo. Presenečen sem bil, da je zdržala skozi ves dan ob kar nekaj klicih, smsih, brskanju po spletu, nenehnem pregledovanje e-pošte, Twitterja in Facebooka. Vse pohvale Sony-ju, ker pri bateriji res niso varčevali.

Kamera ima 8 MP kar je manj od njegovega starejšega brata, ki jih ima kar 20 MP. Kvaliteta fotografij je v redu, vendar ne priporočam za fotografiranje dragih počitnic na Baliju.

Programska oprema - nič pretresljivega

Sony Xperia M2 ima nameščen Android 4.3, vendar obljubljajo, da bo dobil tudi nadgradnjo na Android 4.4.2 (KitKat). Seveda ima M2 preko Androida nameščen Sony-jev vmesnik, ki mi iz naprave v napravo bolj prirašča k srcu.

Test na dlani - Sony Xperia M2 

Operacijski sistem teče gladko, skoraj brez zatikanj. Mobitelu lahko v nastavitvah spremenite preobleko, če vam privzeta od Sony-ja ne ustreza. Seveda se, da kar nekaj teh preoblek tudi prenesti iz spleta, tako da ne skrbi, če ti ni všeč tisto, kar Sony ponuja privzeto.

Pisanje SMS in ostalih sporočil mi ni predstavljalo problemov. Zaradi manjšega zaslona bom rekel, da mi je šlo še lažje. Aplikacija Kamera ima na voljo kar nekaj različnih filtrov s katerimi boste lahko svoje fotografije še bolj prilagodili svojemu okusu.

Zaključek - prav dober v svojem razredu

Test na dlani - Sony Xperia M2 

Sony Xperia M2 je prav dober mobitel, ki za svojo ceno ponuja odličen Sony-jev industrijski dizajn. Všeč mi je bilo tekoče delovanje mobitela, saj to pomeni, da je Sony v nižje razredni mobitel vgradil še zmeraj dovolj zmogljiv procesor, ki je kos modernemu Androidu. Vsi, ki v Xperii M2 iščete nadomestek za vašo žepno kamero, pa vas vabim, da si izberete kakšen drug mobitel iz naše ponudbe.

Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije