Huawei Vision - test na dlani

Jan Omahen18. julij 2012

Najprej Honor, zdaj pa še Vision, kar dva Huawei telefona v mesecu dni. Nič nenavadnega, če ne bi šlo za na prvi pogled povsem neznanega proizvajalca. Huawei je tudi v slovenski trg vstopil z resnimi nameni. Honor je presenetil, kako pa se je izkazal Vision? Njegova prednost je cena, posebnost oblika in slabost zastarela različica operacijskega sistema. Tako se vsaj govori, sam pa sem preveril, kaj od tega drži.

Vision v številkah

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: 1,1 GHz
 • delovni pomnilnik: 512 MB
 • notranji pomnilnik: 2 GB (razširitev do 32 GB)
 • zaslon: 9,4 cm širine (3,6 palcev), 800 x 480 pikslov
 • kamera: 5 MP , samodejno ostrenje
 • sprednja kamera: 0,3 MP
 • snemanje videa: HD 720p, možnost zajema fotografij med snemanjem
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 2.1, USB
 • ostalo: merilec pospeškov, GPS, FOTA, 3D vmesnik
 • baterija: Li-on 1400 mAh
 • OS: Android 2.3
 • dimenzije: 118.5mm X 59.5mm X 9.9mm
 • masa: 121 g

Oblika in zaslon

Huawei Vision je prijeten na otip, oblika je zagotovo ena izmed njegovih prednosti. Robovi so zaobljeni, enako velja za zaslon, a več o tem kasneje. Oblika me je spomnila na prvi iPhone in na kakšnega od HTC-jev izpred nekaj let, takrat so imeli telefoni manj plastičnih elementov kot danes. Huawei se je tako odločil za aluminijasto ohišje, ki je sestavljeno iz enega kosa, na zgornji in spodnji strani pa ga dopolnjujeta plastična kosa, ki na spodnjem delu pokriva prostor za SIM in pomnilniško kartico ter polnjenje, zgoraj pa skriva fotoaparat, zvočnik in vhod za slušalke. Sicer zelo zmogljiv zaslon pa ima manjšo napako, občasno neodzivnost. Vision deluje hitro, zato se ob želji po še hitrejšem delovanju včasih zatakne in zaslon ukaza ne razume najbolje.

Posebnost je zaslon, a ne zaradi ločljivosti, ki je sicer popolnoma zadovoljiva, temveč zaradi oblike. Steklo, ki prekriva zaslon, je zbrušeno v malce bolj zaobljeni obliki (Tako kot Nexus? Ja, podobno), kar je tudi pripomoglo, da je Vision prejel nagrado iF Design Award 2012.

Uporabniški vmesnik in 3D izkušnja

Za začetek razčistimo eno, prednaloženi Android 2.3 ne sme biti razlog, da se nekdo ne bi odločil za nakup. Uporaba novejše verzije bi bila dobrodošla, a je vsaj osebno nikakor nisem pogrešal. Gingerbread, kot se imenuje različica 2.3, je hiter, zanesljiv ter popolnoma zadostuje. Kot sem omenil že pri testu Huawei Honor, je bolj kot različica OS-a pomembna sama izkušnja, ki tudi tokrat ne razočara. Vmesnik je prilagojen in zaživi v svoji tridimenzionalni podobi, če to uporabnik seveda želi. Druga možnost je povsem enostaven vmesnik, ki je razumljivo še za odtenek hitrejši. Sam sem se v času testiranja sprehajal med obema, saj je menjava preprosta in hitra. Naj poudarim, da ne gre za 3D izkušnjo, ki bi jo pričarali z uporabo posebnih očal. Meniji imajo torej nekaj globine, to pa je tudi vse.

Foto, video in multimedija

Kamera in fotoaparat seveda ne manjkata, a pričakovano za ta cenovni razred ne prinašata presežkov. Vseeno pa je v fotografskem načinu kar nekaj malenkosti, ki pohitrijo fotografiranje (dvoklik na zaslon za zoom, hiter pogled zadnjih zajetih posnetkov, menjava med video in foto načinom ...), močno pa zamerim odsotnost fizičnega gumba za fotografiranje. Ne glede na kvaliteto fotografij bi vsi telefoni morali imeti tipko za hiter vklop fotoaparata in zajem fotografij. Spodaj pa še galerija.

Zaključek

Vision s časom postane boljši sopotnik, a z nekaj slabostmi, ki sem jih že omenil. Povsem primeren je za nezahtevne uporabnike, nizka cena bo prepričala marsikoga. Dejstvo, da je telefon na voljo v Itak ponudbi, jasno kaže na ciljno populacijo. Ima vse, kar imajo veliki, a v okrnjeni obliki, kar se najbolj kaže v tehnologiji, ki ni najnovejša, a to pri vsakodnevni uporabi ne predstavlja večjih ovir.

Huawei Vision najdeš v ponudbi Mobitel, podrobnosti na spletni strani. Preveri ga tudi v Itak ponudbi.

Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije