Test na dlani: NEO Dom − kamere

Marjan Kodelja28. julij 2019Čas branja članka: 9 min

Z notranjimi in/ali zunanjimi kamerami lahko od daleč pogledate, v kakšnem stanju je vaše bivališče. Če imajo tipalo gibanja (večina ga ima), pa pošljejo obvestilo, kadar v svojem vidnem polju zaznajo karkoli neželenega.

Tehnični podatki:

Notranja kamera WiFi K26

 • dimenzije: 78,5 x 127,8 mm
 • masa: 310 g
 • ločljivost: 1920 x 1080 točk
 • nočna vidljivost: do oddaljenosti 10 m
 • snemanje in shranjevanje: v shrambo na platformi NEO (kmalu)
 • kot zajema: 106° (V), 56° (Š), 128°(D)
 • kodek: H.265/H.264
 • zvočnik in mikrofon: vgrajena
 • senzor: gibanja
 • priključek: 1 LAN-priključek (100 Mbit)
 • WiFi: IEEE 802.11 b/g/n
 • domet: do 50 metrov na prostem

 

Zunanja kamera WiFi HFW1235S-W

 • dimenzije: 78,5 x 127,8 mm
 • masa: 445 g
 • ločljivost: 1920 x 1080 točk
 • nočna vidljivost: do oddaljenosti 30 m
 • snemanje in shranjevanje: v shrambo na platformi NEO (kmalu)
 • kot zajema: 2,8 mm (106° (V), 56° (Š), 128° (D))
 • kot zajema: 3,6 mm (83° (V), 44° (Š), 98° (D))
 • kodek: H.265/H.264
 • senzor: gibanja
 • priključek: 1 LAN-priključek (100 Mbit)
 • WiFi: IEEE 802.11 b/g/n
 • domet: do 50 metrov na prostem
 • povečana odpornost: po standardu IP67

 

Ko s kamerami opremljate svoje prostore, se vaše pravice končajo tam, kjer trčijo ob pravice drugih. Zato kamera ne sme biti obrnjena tako, da skozi okno gleda v sosedovo spalnico ali na njegovo posestvo. Če sosed izrazi zahtevo, da kamero preusmerite drugam, mu morate ugoditi. Ali dokazati, da ne vidi prek meje. Lahko pa vam sosed dovoli, da kamera ostane, kjer je, a za miren spanec je mnogo bolje, če dovoljenje dobite tudi pisno, ne le ustno. Privoljenje lahko tudi kadarkoli umakne. Pravila so manj stroga, ko zasebne kamere med drugim opazujejo tudi javne površine. Če jih, potem stopite na varno stran zakona z obvestili o izvajanju videonadzora na vidnih mestih. Ko gre za notranje kamere, pa velja še eno, sicer nikjer zapisano pravilo. Naj bo kamera tam, kjer najmanj vdira v zasebnost ostalih družinskih članov, kajti ne partnerju ne otrokom ne bo všeč, če boste vohunili za njimi.

Pravila so jasna in vredno jih je upoštevati, saj imate lahko v nasprotnem primeru z videonadzornim sistemom več težav kot prednosti. Ni pa vedno preprosto, kajti kamere morajo biti tudi na pravih mestih, hkrati pa mora biti v bližini električni priključek in po možnosti tudi priključek v domače omrežje. Preden se torej lotite gradnje videonadzornega sistema, razmislite, koliko kamer sploh potrebujete, saj vsaka odškrtne delček družinskega proračuna.

Prek kabla ali brezžično

Kameri, ki sta na voljo za dodajanje v pametni dom NEO, imata tako priključek za žično povezavo kot vmesnik za brezžično omrežje. Najbolj udobno je kamero priključiti v domače omrežje brezžično, kajti ta je skoraj povsod v prostorih in izven njih. Tehnično gledano pa je kabel boljši, tako s stališča varnosti kot tudi hitrosti prenosa podatkov, in če imate to možnost, jo brez razmišljanja izberite. Nobena od dveh kamer, primernih za pametni dom NEO, pa nima baterij, zato je električni priključek v bližini nujen.

Kam postaviti kamero ali več kamer? Pametni dom NEO je primeren za stanovanja v večstanovanjskih stavbah. Če stanovanje ni v pritličju, bo zadostovala ena notranja kamera v predprostoru, ki je obrnjena proti vhodnim vratom. Nobene potrebe ni, da bi imeli kamero v dnevni sobi ali spalnici, pa tudi oken vam ni treba opazovati. Tako bo zadoščeno glavni funkciji, to je zagotavljanju varnosti oziroma preprečevanju vloma, in ker ima notranja kamera tudi tipalo gibanja, boste lahko videli, kdaj kateri družinski član pride domov. Število kamer pa lahko naraste, če je stanovanje v pritličju. Poleg kamere pred vhodnimi vrati potrebujete še kamere, usmerjene v okna, čeprav ta lahko varujete tudi z magnetnimi tipali za vrata in okna. Verjetno bodo vse kamere notranje, kajti v večstanovanjskih zgradbah zunanjih kamer običajno ne smete namestiti brez dovoljenja vseh lastnikov, hkrati pa je še toliko težje zadostiti vsem pravilom in omejitvam pri gradnji videonadzornega sistema.

Zunanje kamere so primernejše za počitniške in družinske hiše. Nekaterim bo dovolj ena, usmerjena v dvoriščna vrata, drugi pa bodo hoteli popolni nadzor nad nepremičnino, zato bodo kamere postavili na vse hišne vogale in z njimi pokrili vso okolico. Notranjih kamer pred vrati in okni ne potrebujete. Če želite ščepec dodatne varnosti, tam raje namestite magnetna tipala, splača pa se notranje kamere postaviti v pomembne prostore, na primer v kurilnico družinske hiše, da jo lahko po potrebi preverite.

Dokaj preprosto dodajanje v aplikacijo NEO

Tako kot vsa tipala in naprave pametnega doma tudi kamere svoje mesto najdejo v aplikaciji NEO, razlika je zgolj v tem, da uporabljajo omrežje WiFi, in ne Zigbee. Morda še bolj kot pri tipalih je pomembno, da pred nameščanjem in dodajanjem preberete navodila. Ni nujno, da so kamere na predpisanih mestih, v sistem jih lahko dodate tam, kjer vam najbolj ustreza, na primer blizu omrežnega usmerjevalnika ali stikala, da jih lahko nastavite prek kabla. Ko aplikacija najde kamere, jim določite imena in postavite v želen prostor, njihove videotokove pa nato spremljate na zaslonih pametnih telefonov ali prek televizorja.

Določite lahko tudi, kdaj kamera v primeru zaznanega gibanja pošlje obvestilo. Največkrat boste izbrali režim "zdoma", kajti režim "doma" pomeni, da ste doma, in takrat obvestil ne potrebujete. Po potrebi pa lahko odprete aplikacijo in zaženete predvajanje videotoka izbrane kamere.

 

Sklepna beseda

Večina pojmuje kamero kot središčni in nezamenljivi del kolikor toliko resnega alarmnega sistema. Kamere lahko preprosto in kadarkoli vključite v pametni dom NEO. Tudi če na začetku gradnje pametnega doma menite, da kamer ne potrebujete, in varnostno vprašanje rešujete s tipali, lahko kamere še vedno vključite kasneje. Telekom Slovenije bo kmalu nadgradil aplikacijo in sistem na strežnikih, tako da bo kamera v primeru zaznanega gibanja kot sestavni del obvestila poslala sliko ter da bo omogočeno tudi snemanje dogajanja.

Vprašanja in odgovori

Na trgu je pestra ponudba kamer. Zakaj se odločiti za kamere, ki so del pametnega doma NEO?

Res je, da lahko dobre nadzorne kamere kupite tudi za manj denarja, jih enako preprosto namestite in uporabljate. Kot del sistema pa bodo prišle do izraza, ko bo ta omogočil tudi oblikovanje pravil in možnost kombiniranja kamer z drugimi tipali. Na voljo pa bo tudi prostor na strežnikih Telekoma Slovenije, kjer se bodo hranili posnetki kamer. Kar je mnogo bolje, kot če so ti na strežnikih v Ameriki in na Kitajskem.

Lahko v pametni dom NEO vključite kakšno drugo kamero?

Zaenkrat ne, saj mora biti kamera opremljena s programsko opremo, ki omogoča dodajanje v pametni dom NEO. To pa tudi pomeni, da teh dveh kamer brez sprejemnika NEO ni mogoče uporabljati.

Kako pomembna sta ločljivost in vidni kot?

Oboje je pomembno, kajti večja kot je ločljivost, bolj ostra je slika kamere in lažje je prepoznati vsiljivca, čim širši pa je vidni kot, tem manj kamer boste potrebovali, da z nadzornim sistemom pokrijete svoje posestvo. Obe kameri, ki sta na voljo v pametnem domu NEO, sta sicer po zmogljivostih v zlati sredini.

Ali lahko videonadzor prepreči vdor?

Vlomilci v hišo ali stanovanje največkrat vstopijo skozi vhodna vrata ali okna v pritličju. Pri tem tudi niso najbolj nežni in jim je popolnoma vseeno, ali vrata oziroma okna uničijo. Po podatkih policije pa je bilo v zadnjih treh letih med vsemi vlomi manj kot dva odstotka vlomov v objekte, ki so bili varovani s kamerami in/ali alarmnim sistemom.

 


Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije