Huaweijev naslednji fotografski prvak

Marjan Kodelja22. maj 2023Čas branja članka: 6 min

Na dogodku v nemškem Münchnu je Huawei predstavil novosti za evropski trg, med katerimi poleg izjemno tankega prepogljivega mobitela Mate X3 izstopa fotografsko napreden mobitel P60 Pro, ki ga pričakujemo v drugi polovici tega meseca.

Huawei je zagotovo eden boljših proizvajalcev pametnih mobitelov, saj že vrsto let preseneča z novimi oblikovnimi zasnovami, napredkom na področju mobilne fotografije in kakovostjo izdelave. Žal mu ameriška blokada preprečuje, da bi prepričal več uporabnikov. Odsotnost polne integracije Googlovih storitev in aplikacij ter možnosti povezave v omrežja pete generacije so za nekatere kljub vsemu še vedno visoka ovira.

 

Poudarek na dizajnu in fotografiji

Mobiteli družine »P« so vedno presenečali na področju dizajna in mobilne fotografije in tako je vsaj nekoliko tudi letos, ko smo spet priča radikalnim spremembam. Lani smo pri mobitelu P50 Pro prvič videli zanimiv in estetsko lep element z objektivi zadnjih kamer iz dveh koncentričnih krogov, ki se po samo enem letu poslavlja iz premijskega razreda. Morda pa dizajn vseeno ni bil tako lepo sprejet, kot so nas prepričevali. Novi element je kvadraten z zaobljenimi vogali in izrazitim, velikim objektivom glavne kamere na sredini ter objektivoma širokokotne in kamere z optično povečavo pod in nad njim, ki se lepo zlije s črno ali biserno belo hrbtno ploskvijo. Posebna je ravno rokokojevska biserna različica, saj jim je uspelo izdelati umetno biserno matico, ki daje mobitelu poseben lesk. Praktično več kot samo to, saj je postopek tak, da je hrbet vsakega mobitela kot človeški prstni odtis – malo drugačen in zato unikaten.

 

P60 Pro poganja procesor Snapdragon 8 lanske prve generacije, seveda brez podpore za 5G, ima skoraj 17-centimetrski (6,67-palčni) zaslon OLED (LTPO), 48-milijonsko glavno kamero z nastavljivo zaslonko med f/1.4 in f/4, periskopsko s tipalom enake ločljivosti in zaslonko f/2.1 ter 13-milijonsko širokokotno kamero. Tipali glavne in telefoto kamere imata barvni filter RYYB za svetlejše in podrobnejše fotografije v slabših svetlobnih pogojih. Zaslon je zaščiten z utrjenim steklom KunLun ter ohišjem proti vodi in prahu po standardu IP68. Baterija ima kapaciteto 4.815 miliamperskih ur in podpira 88-vatno hitro polnjenje.

Glede operacijskega sistema presenečenj ni. Huaweiju ni dovoljeno uporabljati Googlovega Androida, zato se naslanja na prostokodno različico, ki so jo preoblekli v svoj uporabniški vmesnik in vse skupaj imenovali EMUI 13.1. Nekaj novosti naj bi bilo na področju programske opreme, vendar Googlove storitve in aplikacije tudi na P60 Pro ne bodo delovale brez obvozov, kot je na primer aplikacija Gbox.

Izredno tanek prepogljivi mobitel Mate X3

Huawei je sočasno z mobitelom P60 Pro predstavil še prepogljivi model Mate X3. Z njim so naredili še en korak naprej pri vitkosti in vzdržljivosti ohišja. Debelina »polovice« je le 5,3 milimetra, kar pomeni, da je zložljiv debel vsega 11,8 milimetre. Kljub temu nudi povečano odpornost proti vodi po standardu IPx8.

 

 

Tudi tokrat gre za zasnovo z dvema zaslonoma. Skoraj 16-centimetrski (6,4-palčni) sprednji zaslon, zaščiten s steklom KunLun, nudi polno visoko razločljivost, medtem ko se 20-centimetrski (7,85-palčni) prepogne v notranjost naprave. Zaslona nudita 120-herčno osveževanje, enako kot zaslon P60 Pro. Z njim si Mate X3 ravno tako deli procesor in večino drugih strojnih komponent, z izjemo sistema kamer, ki ga sestavljajo 50-milijonska glavna, 13-milijonska širokokotna in 8-milijonska kamera s periskopskim objektivom. Bistvene strojne komponente mobitela zaokrožuje ne pretirano velika baterija (4.800 mAh), a je zato na voljo 66-vatno žično in tudi 50-vatno brezžično polnjenje.

Naslednici pametne ure Watch 3 izpred dveh let

Pred kratkim je Huawei predstavil uro Watch Ultimate, s katero prav nič sramežljivo cilja na Applovo Ultro. Modela sta dva, oba sta na voljo tudi na našem trgu. V osnovi sta enaka, saj se razlikujeta le v dizajnu in paščku. Model za potapljače ima kovinski pašček in modro keramično luneto, medtem ko je luneta modela za pustolovce črna, pašček pa iz še posebej vzdržljivega umetnega materiala. Obe imata zaslon (AMOLED LTPO) premera 3,1 centimetra (1,5 palca), zaščiten s safirnim steklom, in baterijo kapacitete 530 miliamperskih ur z obljubljeno 14-dnevno življenjsko dobo ob srednje zahtevni uporabi oziroma 8 dni med zahtevnejšo uporabo. V primeru izpraznitve je baterija spet polna v eni uri. Bistvo nove ure sta vzdržljivost in potapljaški športni način, certificiran za potope do globine 100 metrov. Poleg tega je na voljo še 'ekskurzija', športni način, s katerim označite točke na poti, da vas nato ura po isti poti vodi na izhodišče. Veseli naj bi ga bili predvsem posamezniki, ki veliko časa preživijo v divjini. Pri drugih zmogljivostih se ura ne loči od ur družine Watch GT 3. Na voljo je čez 100 podprtih športov in z zdravjem povezanih funkcij, kot sta merjenje nasičenosti kisika v krvi in snemanje elektrokardiograma (EKG).

 

V Münchnu so obenem predstavili še pametni uri Watch 4 in Watch 4 Pro, ki nadomeščata predhodnici iz družine Watch 3. Novinki sta podedovali tehnološko poreklo družine in vzdržljivost modela Ultimate, vendar sta bolj osredotočeni na skrb za zdravje. Izboljšali so algoritme merjenja fizioloških znakov, dodali spremljanje dihanja in zaznavo padca ter omogočili funkcijo izmere sedmih zdravstvenih podatkov na zahtevo. Zaslon LTPO Amoled je enake velikosti kot v primeru modela Ultimate, medtem ko baterija v pametnem načinu zadostuje do pet in v ultra dolgem načinu do 21 dni.

 

Huawei je obenem predstavil še nove brezžične slušalke FreeBuds 5 inovativne oblike in dva nova prenosna računalnika, ki pa na slovenskem trgu žal ne bosta dostopna.


Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije