Najbolj prelomni telefoni leta 2019

Matjaž Ropret11. december 2019Čas branja članka: 8 min

Začetek leta sploh ni obetal česa izjemnega, vse glasnejša so bila mnenja, da je zanimivega pri pametnih telefonih konec, da se je razvoj ustavil in podobno. Toda izkazalo se je, da glede mobilniške fotografije niti približno še nismo videli vsega, da se marsikaj da storiti z zasloni, da je dejansko mogoče (konkretno) izboljšati trajanje baterije, da imajo nekateri (še posebej kitajski) proizvajalci še veliko norih idej in, predvsem, da se lahko zmožnosti in zmogljivosti v nižjih cenovnih razredih spet občutno izboljšajo.

Leto 2018 je bilo res bolj skopo z markantnimi telefoni, v prvi polovici leta so mnogi proizvajalci zapravili priložnost, da bi stopili iz sence vodilnih dveh, ki nista pokazala ničesar pretresljivega, jesen je nato prinesla nekaj dobrih primerkov, a nam niso dolgo ostali v spominu. Povsem drugače je bilo v iztekajočem se letu 2019. Vse od januarja naprej smo spremljali pravo poplavo novih in novih modelov, pri čemer nismo bili deležni samo kvantitete, ampak je bilo v vsem tem res veliko presenetljivega, navdušujočega, nenavadnega, osupljivega. Res tudi nekaj pretiranih obljub in kakšna ponesrečena splovitev, toda splošen vtis je lahko zelo pozitiven. Celo v razredu med dvesto in tristo evri skorajda ne srečamo več slabega izdelka, višje po cenovni lestvici pa se že da najti mobitele z zasloni OLED, trojnimi, četvernimi, vrtljivimi, izskočnimi oh in sploh kamerami ter drugimi atraktivnimi lastnostmi.

Daleč največ se je dogajalo na fotografskem področju. Potem, ko so proizvajalci pred tem večinoma delali na izboljševanju algoritmov, na t. i. računski fotografiji, k čemur so jih prisilili odlični rezultati Googlovih Pixlov z dokaj povprečnim hardverom, se je letos znova razplamtel inovacijski potencial tudi na strojnem področju. Na obeh straneh telefonov. Na sprednji so nas lani že pošteno dolgočasile zareze, letos pa so proizvajalci najprej začeli vrtati luknje v zaslone, nato vgrajevati (motorizirane) izskočne selfijevske kamere in nazadnje še obračati glavne kamere. Čakamo le še na objektive, integrirane v sam zaslon. Zaradi vsega tega je robov okrog zaslona vse manj, vse pogosteje pa so ekrani vrste OLED, ki prinašajo pravo črnino in živahne barve, lahko pa tudi manjšo porabo baterije. Poleg tega 2019 nakazuje, da bo v prihodnje vse več vrhunskih mobitelov podpiralo hitrejše osveževanje zaslona (90 ali 120 Hz), kar daje precej lepši vizualni občutek, saj se vsebina premika bolj gladko. Polnjenje baterije postaja ekstremno hitro, tako žično kot brezžično, saj je mogoče telefon z baterijo, večjo od 4000 mAh, napolniti v eni sami uri.

Ni še vse idealno. Nikomur ne uspe zložiti vsega v en izdelek, pri vsakem se najde kakšna pomanjkljivost ali pa je cena previsoka, toda tako je vedno, na vseh področjih. Ne glede na to, veliko je bilo dobrih, takih, ki so premikali meje, tule pa je naš izbor najbolj izstopajočih.

Huawei P30 Pro

 

Z izjemo obeh najbolj razvpitih »prepogljivčkov« - prisvojila sta si celoten sejem MWC in še kakšen teden po njem – je Huaweijev pomladni paradni telefon požel največ zanimanja v prvi polovici leta. Ni bil prvi s »periskopskim« objektivom in tudi ne prvi z zares velikim fotografskim tipalom, prvi pa je to ponudil skorajda brez opazne izbokline in v paketu brez opaznih kompromisov. Prejšnji tovrstni poskusi večinoma niso prinesli obljubljene kvalitete fotografij ali so imeli resne pomanjkljivosti kje drugje, mogoče celo oboje. Toda P30 Pro je bil odličen tako za foto-video naloge (bolj sicer za foto, a tudi video je bil soliden), z impresivno petkratno optično in še večjo hibridno povečavo, suvereno pa je bil kos tudi vsem ostalim izzivom. Od prelepega zaslona, hitrega procesorja in velike baterije, do brezžičnega polnjenja in vodotesnosti, ničesar nismo pogrešali. Prvič pri Huaweijevem telefonu ni bilo občutka, da je tam zunaj še nekaj boljšega. Škoda, da so podjetje kmalu po prihodu tega mobitela ustavile ameriške sankcije in tako strojno še bolj impresiven Mate 30 Pro, predstavljen sredi septembra, brez Googlovega Androida ostaja zunaj Evrope. In tudi zunaj našega seznama najbolj markantnih telefonov leta 2019.

Oneplus 7 Pro (in 7T)

 

Samostojna znamka znotraj konglomerata BBK Electronics, kamor sodijo tudi Oppo, Vivo, Realme in IQOO, je že v preteklosti poskušala prepričati kupce, da z njenimi mobilniki dobijo enako kakovost kot pri uveljavljenih znamkah, ki zaračunavajo pol ali tretjino več. Letos je to strategijo nadaljevala z Oneplusom 7, toda ob bok mu je postavila Oneplus 7 Pro, ki se je prvič doslej neposredno zoperstavil kateri koli konkurenci. Telefon s tremi foto-video objektivi, vrhunskimi strojnimi lastnostmi, predvsem pa zaslonom z osveževanjem pri 90 Hz (namesto klasičnih 60 Hz), kar zagotavlja opazno bolj gladko pomikanje po vsebini ali igranje iger, je postavil nove mejnike, kaj pričakovati v sodobnem mobitelu. V marsičem je bil celo boljša izbira od namenskih igričarskih modelov, saj je imel bistveno boljše kamere in je bil precej bolj obvladljiv za enoročno uporabo. Jeseni je večino njegovih izstopajočih lastnosti prevzel Oneplus 7T in tako znova zakoličil merilo, kaj mora imeti mobitel za šeststo evrov. Če bodo osmici dodali še IP67 ali IP68 in Qi, bo najdražjim ostalo bore malo adutov, razen če si bodo njihovi snovalci izmislili nekaj fantastično posebnega.

Realme X2 Pro

 

Toda Oneplus ni več kralj razmerja med ceno in kvaliteto. Še ena podznamka iz istega legla ga je letos presegla, huda konkurenca pa že od Pocophona naprej prihaja tudi iz Xiaomijevega tabora. Realme X2 Pro je osnovi enak telefon kot Oneplus 7T, z nekoliko manj zmogljivim foto-video sklopom, počasnejšim pomnilnikom in manj prestižnim ohišjem, a na drugi strani denimo superhitrim žičnim polnjenjem. Po eni strani smo priče vedno višjim cenam vodilnih znamk, saj se njihovi izdelki gibljejo okrog tisoč evrov, po drugi strani je skoraj neverjetno, kaj se da dobiti za (precej) manj kot petsto evrov. Vsaj po strojni plati, programska oprema je pogosto pri teh telefonih malce vprašljiva in enako tudi poprodajna podpora.

Asus ROG Phone 2

 

Ko je govora o presežkih in vseh možnih tehnologijah, ne moremo mimo Asusove najnovejše igričarske zverine. Že prvi ROG Phone (ROG ali Republic of gamers je sicer Asusova linija igričarskih računalnikov in periferije zanje) je bil nekaj posebnega, z drugim pa so vse skupaj povzdignili še na višji nivo. Zaslon OLED z osveževanjem pri 120 Hz (edini tovrsten sploh), najzmogljivejši procesor z možnostjo dodatnega hlajenja, superhiter pomnilnik, ogromna baterija, na dotik občutljivi predeli, ki simulirajo tipke na igralnem ploščku, igričarska osvetlitev ohišja, kopica namenskih dodatkov in še marsikaj ga dela najbolj brezkompromisnega med vsemi pametnimi telefoni. Je velik in težak, toda zanimiv in več kot uporaben tudi zunaj svoje igričarske namembnosti.

Apple iPhone 11 (Pro)

 

Na prvi pogled je izgledalo, kot da je Apple znova storil točno toliko, kot je moral. Posodobil svoje telefone z več fotografskimi objektivi, hitrejšim procesorjem in še nekaterimi malenkostmi, a ohranil enak videz kot lani (in v primeru 11 Pro tudi enakega kot predlani, saj se isti dizajn vleče že od modela X naprej) in kakšno revolucijo prihranil za leto 2020. Toda videz lahko vara in v praksi so letošnji modeli iPhone verjetno najbolj dovršeni mobiteli, kar se jih trenutno da kupiti. Napredek pri fotografiranju in snemanju videa je enormen. Ne samo, da je Apple fotografsko ujel vso konkurenco, pri videu je najmanj korak spredaj, še posebej glede snemanja s sprednjo kamero, pa tudi glede kakovosti in fleksibilnosti pri zadnji s tremi ali dvema objektivoma. Prav tako je tokrat resno pozornost namenil trajanju baterije, tako da so uporabniki prešli od trepetanja, ali bodo zdržali cel dan z enim polnjenjem, do priklapljanja telefona na kabel vsako drugo noč. Čeravno ga je seveda mogoče kadarkoli odložiti na brezžični polnilnik. Tudi glede vrednosti za ceno je »osnovni« iPhone 11 med najboljšimi v višjem cenovnem razredu, žal pa 11 Pro (Max) ostaja popolnoma premijski izdelek.

Samsung Galaxy Fold

 

Od obeh najbolj izpostavljenih telefonov oz. tablic s prepogljivim zaslonom smo o Samsungovi napravi govorili bistveno več, pa tudi za precej bolj realno se je izkazala od Huaweijeve. Prvi poskus sicer ni bil uspešen, saj je moralo korejsko podjetje novost še pred pravim začetkom prodaje umakniti zaradi težav z zaslonom in uhajanjem smeti v tečaj, ki prepogiba zaslon. Toda za jesen so Galaxy Fold dodelali, z drugačno zaščito zaslona in bolj zaprtim hrbtiščem. Ko je zadeva »prepognjena«, je kot malo debelejši telefon s povprečno velikim ekranom, toda razprta je kot manjša tablica, kar odpira povsem nove možnosti uporabe. Nedvomno atraktivno napravo, ki deluje, kot da je prišla iz prihodnosti, ovira zgolj visoka cena (okrog dva tisoč evrov), sicer bi verjetno zamikala marsikoga.

LG G8X Thinq

 

Več kot polovico cenejša rešitev od tablic s prepogljivim zaslonom je LG-jev G8X ThinQ. K telefonu, malce modificirani izvedbi pomladnega aduta ta znamke G8S ThinQ (https://tehnik.telekom.si/test-na-dlani/lg-g8s-thinq-test-na-dlani), so dodali ovitek, ki vsebuje še dodaten zaslon. Da utegne to biti vmesna možnost, dokler se upogljiva tehnologija dovolj ne poceni, je nakazal tudi Microsoft z napovedjo telefona Surface Duo, pri katerem bosta oba zaslona integrirana v samo napravo. LG-jev mobitel je mogoče uporabljati samostojno, kadar se pokaže potreba po večji površini za več odprtih aplikacij, morda za dodatne komande (v igri, pri montiranju videa, itd) ali za kakšen drug (inovativen) namen, pa hop v omenjeni ovitek. Proizvajalec se je že sam potrudil za nekatere prilagoditve operacijskega sistema, nekaj pa je tudi na razvijalcih aplikacij, da omogočijo kakšno fino funkcionalnost, ki jo omogoča dodaten zaslon. Podobno, kot bodo morali pri Galaxyju Fold ponuditi izkoristek večje površine. Kar bomo vsekakor z zanimanjem preizkusili.

Xiaomi Mi Note 10

Že skozi celo leto opažamo dva trenda. Najprej višanje ločljivosti fotografskih tipal, saj smo preizkušali mnoge telefona z 48 milijoni točk pri glavni kameri, in pa vgrajevanje teleobjektivov (zuma) v praktično vse nove modele. Po Huaweiju s P30 Pro (in nato Mate 30 Pro) pa je Xiaomi vse to najbolj ambiciozno in skoraj nezaslišano združil v en paket. Od petih kamer ima glavna 108 milijonov točk (to ali zelo podobno številko utegnemo v prihodnjem letu večkrat slišati) in ta čas največje tipalo (po površini) v pametnih telefonih. Prisotna sta kar dva teleobjektiva, da ni prevelike luknje od standardne goriščnice do petkratne optične povečave. Na drugi strani pa sta še ultraširokokotni in makro pogled. Četudi ima telefon nekaj lukenj drugje, je že samo s svojim fotodelom izjemno zanimiv. A tudi sicer še zdaleč ni za odpis, pa tudi cenovno je izredno konkurenčen.


Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije