Z notranjo kamero do odgovora, zakaj ljubljenček uničuje stvari

Renata Anžič Trtnik22. april 2019Čas branja članka: 6 min

Imate psa ali mačko, ki uničuje stvari, ko vas ni doma? Preden obupate, posvetite pozornost obnašanju vašega ljubljenčka. Razmislite, kaj se skriva v ozadju njegovega početja. Če sami ne boste kos problemu, se le obrnite na veterinarja ali strokovnjaka za živalsko vedenje.

Obstajajo razlike med živalmi, ki jih v svoj dom in življenje sprejmemo kot ljubljenčke. Morski prašički, hrčki ali zajčki so glodavci, torej je del njihove narave, da »preglodajo«, kar jim pride na pot – tu morda niti ni posebne zgodbe v ozadju. Nekoliko bolj pa se splača biti pozoren na vedenje mačk in psov, bodisi da to počnejo le v določenih situacijah, bodisi so začeli povzročati škodo nenadoma, ali pa ste jih šele pripeljali v svoje življenje in jih je treba pač le navaditi na hišni red.

Kaj vse lahko počnejo živali v našem domu?

Pogosto poslušamo zaskrbljene ali jezne skrbnike ljubljencev, ki se pritožujejo nad škodo. In da kazni ne zaležejo. Kazni žival ne razume, vsaj ne na način, kot mi menimo, da bi jo morala. Najpogostejši problem na primer z mačko je, da praska po pohištvu (omari, sedežni garnituri, stolih ...). To je le njen naravni vzgib. S praskanjem označuje teritorij, saj ima med kremplji žleze (po stanovanju lahko tudi markira), prav tako pa si tudi brusi kremplje in krepi mišice sprednjega dela telesa. Rešitev? Postavite ji praskalnik, stvari, ki jih je do sedaj uničevala, pa zaščitite, da se ne bo vračala na kraj zločina. Praskalnik nadišavite tudi z mačjo meto, ki jo mačke nadvse obožujejo, predvsem pa bodite potrpežljivi – sprememba ne bo prišla čez noč. Rade pa nam jo zagodejo tudi tako, da iztrebljajo povsod drugje, le v nastavljeno mačje stranišče ne. Morda je vzrok stres, jeza, užaljenost ...

 

Kako pa je s psi?

Nekoliko več domišljije razvijejo psi. Če ste domov šele pripeljali mladička, je to povsem naravno. Psiček ne ve, da ste zapravili celo premoženje za dekorativne tapete, ki jih tako rad praska, ali za usnjeno zofo, ki je tako priročna za grizljanje, sploh če psičku rastejo stalni zobje in ga srbijo dlesni. Tu je vsa odgovornost le vaša: pohištvo zaščitite, kolikor se le da, psičku pa odvračajte pozornost z igračkami ali tako, da se igrate z njim. Tako kot otroka pa ga boste morali z vzpodbudo, pohvalo in nagrajevanjem navaditi na družinska pravila.

Bolj zaskrbljujoča in kompleksnejša so vedenja, ko pes nenadoma začne uničevati stvari ali samo v določenih situacijah. Pogosto imajo skrbniki težave, kadar odidejo od doma in pes ostane sam doma. Vse to se lahko dogaja tudi v njihovi prisotnosti. Vzrokov za to je precej, potrebno bo analizirati situacijo in razmisliti o ustrezni rešitvi. Naj navedem le nekaj najpogostejših vzrokov:

 • pes ima preveč energije, potrebuje več gibanja;
 • morda ima zajedavce in svojo živčnost sprošča na ta način;
 • morda trpi za anksiozno motnjo ob ločitvi, ker se boji, da se ne boste več vrnili (podobno kot pri otrocih);
 • tako skuša pritegniti vašo pozornost, ker vas pogreša;
 • je ljubosumen;
 • ima psihične težave, na primer depresijo;
 • niste posvetili dovolj časa njegovi vzgoji in socializaciji;
 • je v stresu, ker ste morda ostali brez družinskega člana ali drugega hišnega ljubljenčka;
 • ste se pred kratkim preselili;
 • je bolan in morda trpi bolečine;
 • ga je strah (pogosto ob bliskanju in grmenju) in tako dalje.
 •  

  Kako si lahko pomagamo, da bomo razumeli, kaj se dogaja z našim kosmatincem?

  Najprej je treba ugotoviti, kako se odvija »uničevalski pohod«. Morda bomo že sami razumeli, kaj ga sproži, sicer pa se le pogovorite s strokovnjakom. Predvsem ne vpijte na živali in ne kaznujte jih, saj jih boste tako še bolj spravili v stisko, ne da bi ti razumeli, zakaj se tako vedete do njih. Odpraviti je treba vzroke, odvrniti pozornost in s pravimi strokovnimi nasveti dokončno odpraviti težave. Izkazalo se je, da je lahko zelo v pomoč opazovanje prek kamere, kadar nas ni doma. Tako bomo veterinarju tudi lažje pojasnili in pokazali, če bomo snemali, agresivno vedenje.

  Da bo dom pod nadzorom in pohištvo celo

  Notranjo kamero, ki ima naloženo prilagojeno programsko opremo za delovanje na platformi Neo Pametni dom, s 360-stopinjskim pogledom si lahko omislite le z nekaj kliki. Za kakšno kamero gre? Ta naprava ima vgrajen zvočnik in mikrofon, dometa ima do 50 metrov na prostem, nočna vidljivost pa je do oddaljenosti do 10 metrov. Dogodivščine vašega kosmatinca bo kamera posnela in shranila v shrambo na platformi Neo. Senzor gibanja bo sledil živali, povezljivost pa je prek brezžičnega omrežja Wi-Fi.

  Varno, hitro in enostavno

  Varen, hiter in enostaven nakup v E-trgovini 24 ur na dan. Nakup v E-trgovini lahko opravite kadarkoli. Za pomoč lahko 24 ur na dan pišete na e-trgovina@telekom.si ali pokličete na 051 600 500 vsak delovni dan med 8. in 16. uro. Kako opraviti nakup, si lahko ogledate tudi v videu. Pa ne pozabite na točke ugodnosti v Programu zvestobe!

   

  Še namig za ogled animiranega filma

  Kot pravi ljubitelji živali in animiranih filmov si le oglejte Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov in Skrivno življenje mačk, ki ju najdete v DKinu.

   


  Podobni članki

  © 2015 Telekom Slovenije