Brez katerih aplikacij poleti ne gre

Renata Anžič Trtnik12. avgust 2020Čas branja članka: 7 min

Poletje ima svoj čar, tudi če morda ne koristimo dopusta. Ne glede na to, ali smo doma, se potikamo v deželi kozorogov in svizcev, namakamo trnek v morje ali preprosto gostimo prijatelje, za vas je tu nekaj prijetnih in praktičnih aplikacij, ki jih je dobro imeti pri roki.

Kindle (za Android in iOS ) ‒ Za bralne užitke

Knjižni molji že vedo zanj, ali ga tudi uporabljajo, pa je druga zgodba. Tradicionalisti prisegamo na vonj platnic in šumenje strani pod prsti, čeprav marsikdo med nami potihoma priznava, da ima tudi elektronski bralnik svoje prednosti. Če nimaš možnosti s seboj vzeti gore knjig, je to vendarle odlična rešitev. Nanj si lahko prenesete na tisoče knjig, je izredno enostaven za uporabo in branje, vendar mu nekateri očitajo bleščanje zaslona in knjižni mrk, če ostanete brez mrežne povezave. To rešite tako, da si knjige prenesete na bralnik že doma. Aplikacijo si lahko naložite na mobilnik ali tablični računalnik, čeprav branje tu ni tako preprosto kot na e-bralniku, je pa dovolj za bralno dušo privezati.

Mixologist Drink & Cocktail Recipe (za iOS ‒ plačljivo) ‒ Za okusne požirke

Poleti brez koktajlov ne gre! Pravzaprav nikoli. Če se prepuščate razvajanju in užitkom ob bazenu, morda na obali ali samo na domačem balkonu, sami, v dvoje ali s prijatelji, potrebujete malce pomoči, da boste izpadli hudi carji. V aplikaciji boste našli več kot 8.000 receptov iz nabora vsaj 1.000 sestavin. Ustvarite si novo pijačo z lastno domišljijo, po kategorijah ali po sestavinah, ki jih že imate pri roki.

UVLens (za Android in iOS) ‒ Za neopečeno kožo

Aplikacija poda napoved UV-indeksa na izbrani dan. Luštna postane, ko vanjo vnesete še svoj tip kože, da vas opozori, koliko časa ga lahko še biksate brez ustrezne zaščite pred opeklinami. Izvemo, kdaj je najboljši čas za preživljanje časa na prostem, in tudi, kdaj je čas, da znova nanesemo kremo z zaščitnim faktorjem. Največja prednost te aplikacije so konkretni izračuni, ki delujejo dovolj opozorilno, da zdramijo, ko gre za zdravje kože. Kaj pa pravimo mi? Tudi brez aplikacije bodimo pozorni, da nas ne bo opeklo. Gosta senca pod dišečimi borovci, slamnik, sončna očala in tanka bombažna srajca z dolgimi rokavi so preverjene metode še iz časov pred pametnimi telefoni. Pa ne pozabite na osvežilno pijačko!

 

Star Walk (za Android in plačljiva za iOS) ‒ Za pogled v nočno nebo

Poletje nam natrese nešteto zvezd in zvezdnih utrinkov. In nemalo ljubezenskih zgodb vznikne prav pod njimi. Še posebej lepo se jih vidi tam, kjer ste odmaknjeni od večjih mest ali v gorskem svetu. Le zazrite se v nočno nebo! Ta aplikacija vam bo predstavila zvezdne konstelacije, ko boste mobilnik usmerili v nebo. Postregla bo s koordinatami, zgodovino in mitologijo. Sledi gibanju in prepozna prek 200.000 nebesnih teles. Ne boste kaj dosti spali, obljubim. Aja, Meteor Shower Calendar (tudi za iOS ) vam bo povedal, kdaj bo nebo bogato trosilo meteorski dež.

iGrill (za Android in iOS) ‒ Za dobrote z žara

O marsikomu najljubšem poletnem opravilu smo na Tehniku že poročali v članku, ki filozofsko, skoraj kontemplativno pristopi k peki na žaru. Webrova akademija peke na žaru ponuja aplikacijo, ki nas vodi, da pametni telefon prek Bluetootha povežemo z napravami, ki nam bodo merile temperature mesa. Glede na stanje nas bo aplikacija vodila, kdaj moramo obrniti na primer stejk ali ribo in kdaj končati peko. Vse se lepo prikaže v grafu, ki ga lahko shranimo ali si parametre personaliziramo. Vsi dogodki ob žaru (informacije) pa se arhivirajo. Nekaj podobnega so še aplikacije GrillTime, The Pit Pal BBQ, Grill King (vse aplikacije na voljo za Android in iOS).

PackPoint(za Android in iOS) ‒ Za lažje pakiranje

Preprosto vnesite podrobnosti svojega potovanja in kaj je na dnevnem redu, na primer pohodništvo, poslovno srečanje ali večerna romantika. PackPoint natančno ugotovi, kaj morate spakirati glede na vreme v času izleta, dogodka in aktivnosti, vse do primernega para nogavic. Najboljše pri tem pa je, da aplikacija shrani seznam za prihodnja potovanja.


Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije