#hashtag*

Roni Kordiš13. september 2015

Zadnja leta je splet, predvsem pa družbena omrežja, zajela #hashtag manija. Uporabniki Facebooka, Instagrama, Twitterja in ostalih komunikacijskih platform svojim objavam dodajamo #hashtag oznake in tako poskrbimo, da je iz objave zelo jasno, o čem pišemo. Vendar to ni edina koristna uporaba #hasthaga.

Prvič so #hashtag uporabili leta 2007 na Twitterju. Leta 2012 pa je #hashtag postal beseda leta po izboru zveze American Dialect (ADS).

Kaj je #hashtag?

#hashtag je kombinacija znaka # in besede, ki skupaj tvorita metapodatek, s katerim uporabniki družbenih omrežij označujemo določeno temo, o kateri pišemo. Na Instagramu je uporaba oznak koristna tudi zaradi večjega dometa objave in posledično večjega števila všečkov.

#hashtag omogoča lažje sledenje pogovorom, ki potekajo na družbenih omrežjih, prav tako pa omogoča iskanje pogovorov in objav z isto oznako in tako omogoča vpogled v to, kaj se dogaja na družbenih omrežjih. Uporaba oznak je koristna tako za večje blagovne znamke kot tudi za spremljanje dogodkov, kjer je veliko objav na isto tematiko.

Število tvitov, ki jih uporabniki objavijo v eni sekundi, presega število 6.000, kar pomeni preko 350.000 tvitov v eni minuti, zaradi česar so oznake precej koristna stvar. Če želimo imeti vpogled v to, kaj se na določeno temo dogaja na družbenih omrežjih, je najbolj preprosto iskanje prek oznak. Poleg tega, da jih lahko iščemo, pa nekatere aplikacije omogočajo tudi skrivanje oznak, ki jih ne želimo videti, kar nam pride prav, kadar nas določena tema na Twitterju ne zanima in bi se ji radi izognili.

Kako se uporablja #hashtag?

Ravno v tem času potekata dve veliki tekmovanji: #‎EuroBasket2015‬ in ‪#‎euro2016‬, zato je dogajanje na družbenih omrežjih precej pestro. Če navijate za naše reprezentante, potem lahko košarkarje spremljate na oznaki #junaki, nogometaše pa prek oznake #srcebije.

 

Pogosto nastane problem pri izbiri oznak, ki jih določijo organizatorji dogodkov. Če so to generične oznake, potem je precej težko najti relevantne podatke, saj verjetno nismo edini, ki uporabljamo takšno oznako (npr. #slovenia), po drugi strani pa vsak uporabnik običajno začenja uporabljati še dodatne svoje oznake. V takšnem primeru vse skupaj postane kaotično. Rešitev je dokaj preprosta: pametna izbira oznake, ki se jo uporablja za določen namen.

Še par koristnih nasvetov za uporabo #hashtagov:

  • ko izbirate #hashtag, preverite, da ga ne uporablja že kdo drug,
  • #hashtag naj bo preprost in hitro zapomnljiv, predvsem pa naj bo povezan z dogodkom/dejavnostjo/znamko,
  • znak # in beseda morata biti pisana skupaj, sicer ne boste dosegli želenega učinka,
  • ne uporabljajte neskončno #hashtag oznak, ampak največ 5, saj lahko sicer vse skupaj izpade nadležno,
  • kliknite kdaj na kakšno oznako in začnite raziskovati svet #hashtag oznak.

*Sam v tekstu uporabljam besedo #hashtag, saj je precej bolj uporabna in dejansko pove več, kot če bi uporabljali besedo #oznaka ali #značka, uradnega prevoda pa (še) nimamo.

Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije