Nova finančna injekcija za renesanso mobilnih telefonov Nokia

Srdjan Cvjetović23. maj 2018

Finska družba HMD Global je pridobila sto milijonov ameriških dolarjev novih sredstev od različnih investitorjev, kar bodo namenili nadaljnji rasti in razvoju mobilnih telefonov Nokia.

S tem krogom financiranja, vrednim približno 85 milijonov evrov, je tržna vrednost družbe HMD Global, ki je odkupila pravice uporabe imena Nokia za mobilne telefone, presegla milijardo ameriških dolarjev (850 milijonov).

V družbi HMD Global, kjer ne skrivajo svojih ambicij niti na slovenskem trgu, za letos napovedujejo še odločnejšo krepitev ponudbe svojih pametnih telefonov

Intervju z glavnim izvršnim direktorjem družbe HMD Global

Povratek (skoraj) odpisanih

Ko je po ponesrečeni poroki nekoč nedosegljivo prvega proizvajalca mobilnih telefonov Nokia z Microsoftom ta blagovna znamka skoraj povsem poniknila, so lani ustanovili družbo HMD Global. Družba, ki je zbrala tudi nekdanje strokovnjake nekoč slavne Nokie, se je v prvem letu poslovanja od ustanovitve 1. decembra 2016 prebila na trge več kot 80 držav, kamor je v tem obdobju dostavila več kot 70 milijonov telefonov Nokia.

 

Glavni izvršni direktor družbe HMD Global Florian Seiche. Foto: Philipp Lipiarski

Danes je, so še sporočili iz družbe HMD Global, telefone Nokia mogoče kupiti na četrt milijona prodajnih mestih v več kot 170 državah. Poslovno leto 2017 je HMD Global zaključil z 1,8 milijarde evrov skupnega prihodka, še vedno pa so na poti iz operativne izgube, ki je v lanskem poslovnem letu znašala 65 milijonov dolarjev.

Dve tretjini njihovih današnjih kupcev sta mlajši od 35 let, ugotavljajo v družbi HMD Global, ki je od lanskega marca predstavila 16 novih modelov mobilnih telefonov (vseh ne nujno na vseh trgih).

Članek je bil prvotno objavljen na http://siol.net/digisvet/novice/.


Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije