Doro 6060 in Doro 1370: mobitela, ki ciljata na starejše uporabnike

Tehnik 11. junij 2021Čas branja članka: 4 min

Številni sodobni mobiteli se zdijo starejšim uporabnikom preveč zapleteni za uporabo. K sreči pa za takšne uporabnike obstajajo mobiteli, ki so prilagojeni njihovim zahtevam oziroma potrebam. Proizvaja jih švedsko podjetje Doro.

Mobiteli proizvajalca Doro ponujajo tisto, kar starejši uporabniki pri mobitelih potrebujejo. Enostavnost, preglednost, velike gumbe, dober zvok in seveda možnost klicanja. Pri Telekomu Slovenije so vam mobiteli tega proizvajalca na voljo že dlje časa. Ta hip med drugim ponujajo odlična modela 6060 in 1370, ki si ju bomo pogledali v tem članku. Če kupujete nov mobitel za starejšo osebo, teh dveh nikar ne spreglejte. Kateri mobiteli proizvajalca Doro so ta hip na voljo pri Telekomu Slovenije, lahko preverite tukaj.

Doro 1370

Mobitel Doro 1370 (pa tudi Doro 6060) ne spada med t. i. pametne mobitele. Verjamemo pa, da večino starejših uporabnikov to ne bo motilo. Uporaba interneta in raznih aplikacij iz spletnih trgovin pri njih ni na prvem mestu. Mobitel namreč uporabljajo v glavnem za klicanje. Mobitel Doro 1370 navzven ne deluje tako pompozno kot nekateri sodobni pametni mobiteli, česar pa mu ne gre zameriti. Na sprednji strani najdemo dokaj velik zaslon z diagonalo 6,09 cm. Pod zaslonom se nahaja fizična tipkovnica. Tipke pri tej tipkovnici so precej velike in imajo velike napise. To starejši uporabniki cenijo.

 

Kot lahko vidite na zgornji fotografiji, ima mobitel Doro 1370 dodane tudi nekatere dodatne tipke. Ima tipke za lažje dostopanje do svetilke, kamere in SMS-ov. Najdemo tudi tudi tipko za klic v sili, ki lahko starejšim uporabnikom v primeru težav pride še kako prav.
Kot omenjeno, ima mobitel vgrajeno tudi svetilko in tudi kamero. Že res, da od slednje ne gre pričakovati ekstremno dobrih posnetkov, a za kakšno fotografijo tu in tam je dovolj dobra.

 

Mobitel se lahko pohvali tudi s tem, da zna predvajati radijske programe, in s tem, da ima enostaven uporabniški vmesnik. Naprava je tudi precej dobro prenosljiva, saj tehta samo 106 g, dimenzije pa so skromnih 125 x 61,5 x 12,6 mm.
Dobro pri mobitelu Doro 1370 je tudi to, da je zelo poceni. Za koliko evrov ga lahko kupite pri Telekomu Slovenije, preverite v E-trgovini.

Doro 6060

Doro 6060 je še en mobitel, ki lahko s svojimi lastnostmi prepriča starejšo populacijo. S preklopno obliko lahko prepriča tudi kakšnega uporabnika, ki pogreša mobitele s klasično preklopno obliko. Ti so bili pred leti še kako razširjeni, danes pa niti ne več.
Tako kot Doro 1370 ima tudi Doro 6060 vgrajeno fizično tipkovnico s precej velikimi tipkami in označbami. Tudi tu najdemo gumb za klic v sili.

 

Doro 6060 ima kar dva zaslona. Enega v notranjosti in enega na zunanjem delu. Tisti v notranjosti zna prikazovati precej velike znake in ima diagonalo s 7,11 centimetra. Zunanji zaslon je manjši. Je pa ta vseeno zelo koristen, saj lahko prikazuje informacije o prihajajočem klicu in še kaj.
Mobitel Doro 6060 se lahko pohvali tudi s tem, da nudi jasne in glasne zvoke. Nemalo starejših uporabnikov ima težave s sluhom, zato je še kako dobro, da jim mobitel nudi dovoljšno jakost in kakovost zvoka.
Tudi Doro 6060 zna predvajati radijske programe, ima pa vgrajeno tudi svetilko. Ti funkcionalnosti lahko starejšim uporabnikom prideta zelo prav. Na zunanji strani mobitela Doro 6060 najdemo kamero z ločljivostjo 3 MP. Tudi od nje ne gre pričakovati čudežev, a za nezahtevnega uporabnika je dobra.

 

Prenosljivost tega mobitela je dobra, saj tehta 124 g in poseduje dimenzije 106,7 x 57 x 21 mm. Je torej nekoliko debelejši, a je po drugi strani po širini in dolžini majhen.

Tudi mobitel Doro 6060 lahko kupite za precej nizko ceno. Na tej povezavi preverite, za koliko ga lahko kupite pri Telekomu Slovenije.


Podobni članki

© 2015 Telekom Slovenije
24. september 2013
1237
24. september 2013
Dohteg: ustvari svoj vojaški obesek [M:AppFest 2012]