• /PublishingImages/ikea2013_katalog.jpg

  AWE 2013 (drugi del) - naj aplikacije nadgrajene resničnosti

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  Obiskovalci letošnjega sejma nadgrajene resničnosti AWE2013 so pravzaprav imeli priložnost potovati v času. Lahko so zrli v obrise bližnje prihodnosti, ko bo svetu kot osmi množični medij vladala nadgrajena resničnost, se zabavali z najnovejšimi dosežki današnjih AR biserov in se sprehodili po muzejski razstavi o mejnikih nadgrajene resničnosti. No, zgodovinski sprehod po AR-evoluciji lahko preskočimo, saj smo o tem na naših straneh že pisali, in si raje oglejmo nekaj najobetavnejših AR izdelkov ter vizij letošnjega leta.

  Nagrado Auggie Award so na AWE 2013 podeljevali v več kategorijah, in sicer za najboljše nadgrajeno programsko orodje za razvijalce (SKD), najboljšo mobilno aplikacijo nadgrajenega sveta, najboljšo nadgrajeno marketinško kampanjo, najboljši nadgrajeni video, najboljšo nadgrajeno poslovno rešitev in najboljši hardver nadgrajene resničnosti. Vsi finalisti Auggie Awarda se ponašajo z izjemnim občutkom za izboljšano kakovost bivanja, ki ga prinaša sožitje z nadgrajeno resničnostjo in žirija zagotovo ni imela lahkega dela, ko je med tolikimi vizijami iskala tiste, ki svetijo najmočneje.

  Da ublažimo šok nad spoznanjem, kaj vse že zmore današnja AR tehnologija, začnimo pri zmagovalcu najbolj domišljijske kategorije - Best Augmented World Video. Tole je zmagovalni futuristični film Sight in njegova vizija prihodnosti z nadgrajeno resničnostjo.

   

  Nekoliko umetniški pridih ima tudi zmagovalka mobilnih aplikacij nadgrajenega sveta, Hermaton.​

   


  Za razvoj prototipa te nenavadne raziskovalne igre so pri DarfDesignu poleg Unity3D uporabili Qualcommovo programsko orodje za razvijalce - Vuforio, torej zmagovalni AR SKD letošnjega sejma nadgrajene resničnosti, ki je med drugimi v tej kategoriji premagal tudi finalista Metaio SKD.

  Za Metaio so najbrž že slišali ljubitelji Ikee, letošnji katalog namreč lahko prelistate s pametnim mobitelom v roki in si tako prednosti pohištva ogledate še z nadgrajeno resničnostjo. Žal žirije Metaio in Ikea nista prepričala niti v kategoriji najbolj zanimivega AR marketinškega projekta, kjer je nagrado osvojila gverilska akcija Gold Streetwear.

  Za najbolj domiselno poslovno AR rešitev se je letos izkazalo AR merilno orodje za izdelovanje stopniščnih dvigal danskega podjetja TWNKLS.

  Ljubitelji upravljanja z gestami se bodo razveselili projekta 3GEAR SYSTEM, zmagovalnega start-up projekta nadgrajene resničnosti, nekoliko pa preseneča kategorija za najboljši AR hardver, kjer ni zmagal ne ultracool SpiderSense, ne AREngine - procesorska enota Metaio, niti še ena AR očala Recon Jet, temveč je lovoriko prevzel Sharky the Beaver - AR robot podjetja Sphero.

  Nadgrajena resničnost je realna in njeno osvajanje sveta je neustavljivo. Obiskovalci AWE 2013 so seveda videli še veliko več različic njene uporabe, ki nam bo lajšala življenje v prihodnosti, in do konca desetletja bodo najbrž asimiliani tudi tisti, ki danes še nekoliko skeptično zrejo v možnosti bodočega osmega masovnega medija.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
190
17. marec 2014
AWE 2013 (drugi del) - naj aplikacije nadgrajene resničnosti
Novice