• /PublishingImages/BadaOSlockscreen.jpg

  Bada OS in Samsung Wave

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Bada je zadnji član druščine operacijskih sistemov pametnih telefonov. Razvil ga je Samsung in ob predstavitvi letos so se mnogi spraševali, ali je ob velikanih kot so Google, Microsoft, Nokia in Apple, sploh smiselno razvijat še en OS s svojim ločenim naborom aplikacij. Samsunga to očitno ni obremenjevalo in ravno te dni tudi pri nas pričakujemo prvi mobitel z Bado, Samsung Wave S8500.

  S strojnega stališča je o telefonu že vse znano. Inženirji pri Samsungu so v Wave natlačili najboljše, kar tehnologija ta hip ponuja. Zgrajen je okoli gigaherčnega Hummingbird procesorja, o katerega smo že pisali, in je bližnji sorodnik Applovega A4, ki poganja najnovejši iPhone 4. Zaslon je Samsungov SuperAMOLED ločljivosti 480x800, seveda s podporo zaznavanja več dotikov hkrati. Po prvih testih sodeč odlična kamera ločljivosti 5 megapikslov, LED bliskavica, 3.5mm audio izhod za slušalke, microUSB in 1500mAh baterija so samo še pika na i. Vse to je pospravljeno v izjemno tanko kovinsko ohišje, ki s kvaliteto izdelave navdušuje tiste, ki so telefon že imeli v rokah. Skratka, po strojni plati gre brez dvoma za Samsungov najbolši telefon ta hip.

  Neznanka pa je operacijski sistem. Statistika pravi, da je aplikacij za novo platformo pričakovano še izjemno malo, na nemškem marketu samo 147. Če bo telefon uspel in se bo Bada prijela, bo ta številka verjetno strmo narasla, a se je ob nakupu tega pametno zavedati.

  Vmesnik bo sicer dobro znan uporabnikom telefonov s TouchWiz-om, ki ga Samsung dodaja različnim operacijskim sistemom od Androida dalje. Le ta sicer ni najbolj priljubljen vmesnik pod soncem, vendar Wave tako kot Galaxy S uporablja novi TouchWiz 3.0. Na prvi pogled Bada zgleda kot zmes vsega, kar je trenutno na trgu. Tipično iPhone-asta mreža ikon z glavnim funkcijam v spodnji vrsti, več domačih zaslonov s poljubnimi widgeti, kot smo navajeni z Androida itd. V vse to pa dodaja nekaj svojih idej in rešitev, kot je recimo prebiranje informacij z zaklenjenega zaslona. Če želite prebrati sporočilo namest da odklenete telefon, ikono za novo sporočilo kot sestavljanko vstaviti v pravo mesto na ozadju.

  sestavljanka z novim sporočilom (www.techradar.com)

  Takih malenkosti je (verjetno) še polno, sem pa pristaš tega, da o vmesniku ne moreš pisati, ampak ga moraš videti in preizkusiti. Na preizkus bom moral še malo počakati, dokler telefon ne pride v naše trgovine, pa ga lahko vsaj vidimo...


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1671
24. september 2013
Bada OS in Samsung Wave
Novice
Bada