• /PublishingImages/WMC.jpg

  Barcelona 2010 - novosti s področja mobilnih komunikacij

  24. september 2013 - Tehnik

  Mobile World Congress 2010 Barcelona

  Ta teden v Barceloni poteka največji dogodek s področja mobilnih komunikacij - Mobile World Congress, kjer podjetja vsako leto predstavijo največje število novosti v svoji ponudbi. O letošnjih si lahko več prebereš v nadaljevanju.

  Predstavitev Windows 7

  Windows Mobile 7

  Največja novost je vsekakor Windows Mobile 7, povsem nov koncept operacijskega sistema za mobitele, ki bo na voljo konec leta. Za razliko od ostalih sistemov za pametne mobitele (iPhone, Android, Palm WebOS) uporabniški vmesnik ne temelji na aplikacijah, temveč je razdeljen v več velikih skupin (ljudje, glasba, slike, Office), ki so namenjene določenim opravilom. Tako skupina "ljudje" vključuje imenik in povezave v družbena omrežja kot je Facebook, vse skupaj pa je integrirano kot pri Androidu. Windows Mobile 7 je zaenkrat zgolj v preizkusni različici, prve mobitele pa so za konec leta napovedali pri Sony Ericssonu, Samsungu, HTC-ju, LG-ju, Garminu in še nekaterih drugih proizvajalcih. Ti mobiteli bržkone ne bodo poceni, saj je Microsoft določil visoke strojne zahteve, med drugim velik zaslon, vsaj gigaherčni procesor, GPS, merilec pospeševanja in fotoaparat s petimi megapikami.

  Samsung Bada OS

  Samsung Bada

  Microsoft pa ni bil edini v Barceloni z novim operacijskim sistemom, tega je namreč predstavil tudi Samsung. Imenuje se Bada, prvi mobitel z Bado pa Wave. Po prvih poročilih je povsem zadovoljiv izdelek, poglavitna prednost naprave pa je zaslon s tehnologijo AMOLED, ki omogoča prikaz še lepše slike na sončni svetlobi. Druge posebnosti: prvi mobitel z Bluetoothom 3.0 in podporo za brezžični internet WLAN po standardu 802.11n, ki podpira hitrost prenosa preko 100 Mb/s.

  Mobitel Sony Ericsson X10 Mini

  Liniji Mini in Pro

  Nove mobitele sta predstavila tudi HTC in Sony Ericsson, ki sta se sicer odločila slediti Samsungu ter obstoječe modele ponuditi z nekoliko drugačno obliko. Tako bomo lahko letos videli HTC HD Mini, Sony Ericsson X10 Mini, X10 Mini Pro in Vivaz Pro, pri čemer so "Mini" mobiteli manjše velikosti, "Pro" pa imajo celotno tipkovnico. HTC je poleg tega predstavil tudi mobitela Desire , svojo različico Googlovega Nexus One, in Legend, naslednika mobitela Hero. Slednji je bil v Barceloni sicer izbran za najboljši mobitel, kmalu pa naj bi bila na voljo tudi nadgradnja na Android 2.1.

  Android

  Precej proizvajalcev je napovedalo nove mobitele z Androidom, med drugim tajvanski proizvajalec računalnikov Acer, kitajska proizvajalca modemov in mobitelov ZTE in Huawei, ki vse bolj resno vstopata na globalni trg in skandinavsko podjetje Lumigon, ki se lahko pohvali z zelo dovršenim dizajnom.

  Puma, MeeGo, Symbian 3 in BlackBerry

  Logo operacijskega sistema MeeGo

  Med običajnimi mobiteli je daleč najbolj izstopal Puma Phone, čeprav je zanimiv tudi LG-jev GW990 z dvojnim zaslonom, najprej zaradi oblike, poleg tega pa tudi zato, ker bo prvi mobitel, ki ga bo poganjal še en nov operacijski sistem, MeeGo. Tega sta napovedala Nokia in Intel, temelji na Linuxu in združuje oba njuna operacijska sistema za mobitela, ki sta temeljila na Linuxu. V Barceloni je bila uradno predstavljena odprtokodna platforma Symbian 3, ki prinaša izboljšave na področju uporabniške izkušnje, večpredstavnosti in zmogljivosti. Prve Nokie z novim Symbianom bodo na voljo čez par mesecev. Podjetje RIM, ki izdeluje mobitele BlackBerry, je predstavilo nov brskalnik, ki je po prvih ocenah hiter in boljši kot njegov predhodnik.

  5 milijard nas je

  V letu 2010 bo na svetu 5 milijard naročnikov mobilne telefonije.

  Po podatkih raziskave, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, le 18 % uporabnikov mobilnih telefonov dela varnostne kopije podatkov, ki jih imajo na mobitelih. Upamo, da je odstotek pri nas večji. Če varnostne kopije še nimaš, uporabi M:Rokovnik in brezplačno poskrbi za varnostno kopijo podatkov.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1272
24. september 2013
Barcelona 2010 - novosti s področja mobilnih komunikacij
Novice
Android, Bada, Symbian