• /PublishingImages/eye-tracking-slim-600x0.jpg

  Biometrija na pametnih mobitelih - FYEO

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  “Samo za tvoje oči”, znameniti stavek vohunskih filmov, ki je odmeval zlasti v časih, ko je martini v čevljih Jamesa Bonda srkal še legendarni Roger Moore, v dobi pametnih naprav dobiva nov kontekst. Kako vam je všeč zamisel, da se vaš zvesti mobilni prijatelj odzove le na vaš pogled?

  Zaradi svoje edinstvene in nespremenljive narave je oko eden od najzanesljiveših človekovih podpisov. Z izjemo nekaterih bolezenskih stanj ostaja nespremenjeno od rojstva do smrti. Preplet kapilar, ki mrežnici dovajajo kri, se razlikuje od človeka do človeka in podobno kot prstni odtisi med seboj loči tudi enojajčne dvojčke.

  Biometrija na pametnih mobitelih

  Ideja za identifikacijo na osnovi človeške mrežnice je že stara. Zasnovala sta jo dr. Carleton Simon in dr. Isadore Goldstein in čeprav je javnost o njej lahko prvič prebirala že leta 1935, se je koncept naprave za odčitavanje mrežnice prvič pojavil šele v sredini sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je se podjetje EyeDentify odločilo podrobneje raziskati to vejo biometrike. Marsikatere vladne službe po svetu že dlje časa uporabljajo odčitavanje mrežnice za identifikacijo posameznikov v vojski, zaporih in podobno, s tehnološkim napredkom pa se očesna biometrija odpira tudi komercialnim potrebam in nenazadnje postaja zanimiv koncept za zaščito pametnih mobitelov.

  Na letošnjem MWC (Mobile World Congress) so tako predstavili tudi mobilno aplikacijo Eyeprint, ki jo razvijajo v podjetju EyeVerify. Z mobilno kamero naj bi aplikaciji v dveh do treh sekundah uspelo zajeti slike obeh očes, dodatno sekundo pa naj bi porabila za dokončno potrditev ali zavrnitev identitete uporabnika na osnovi žilic njegovih beločnic. Pri EyeVerify so prepričani, da je odklepanje mobitela s pogledom stvar skorajšnje prihodnosti, skeptike bodo morda malce težje prepričala zagotovila podjetja, da je tovrstna biometrika vsaj tako zanesljiva, kot je razbiranje prstnih odtisov.

  Ker se neizogibno približujejo minute, ko bodo s prihodom Galaxy S4 utišana vsa ugibanja o tej težko pričakovani Samsungovi kraljici, si še dajmo duška še zadnjič in obelodanimo še eno od zanimivih govoric. Kot pravijo, bo Galaxy S4 pravzaprav ”eye-phone”, ki pa uporabnikovih oči ne uporablja za identifikacijo.

  S funkcijo Smart Stay, ki ob odmiku pogleda z zaslona po določenem času zaklene telefon, se ponaša že Galaxy S3. Samsungov adut, o katerem bomo več zvedeli prav te dni, pa bo menda možno upravljati s pogledom. Funkcija “eye scroll” naj bi s sprednjo kamero zaznala uporabnikove oči, sledila njegovemu pogledu in preračunala, kdaj mora obrniti stran teksta, ki ga beremo.

  Kot kaže, postaja pogled v prihodnost vse jasnejši in res bo kmalu veljalo, da dobesedno odpira vsa vrata.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
179
17. marec 2014
Biometrija na pametnih mobitelih - FYEO
Novice