• /PublishingImages/crucialtec_prstniodtisi.jpg

  Biometrija na pametnih mobitelih - prstni odtisi

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  Spisek znanstvenofantastičnih filmov, v katerih uporabljajo biometrično tehnologijo, ni kratek. Ljubitelji tega žanra smo v ZF-klasikah s strahospoštovanjem spremljali raznorazne načine, kako prevarati sistem, ki deluje na osnovi prepoznavanja človekovih fizičnih lastnosti. Navkljub navdušenju nad biometričnimi prevarami, ki so se nam najbolj vtisnile v spomin s filmi, kot so Misija: Nemogoče (1996), Gattaca (1997) ali Posebno Poročilo (2002), je biometrija pridobila dokaj paranoiden priokus, ob katerem je marsikdo začutil oči Velikega brata.

  CrucialTec biometrija

  Očitno pa so časi, ko smo zaradi varstva podatkov še dvomili o etičnost biometrije za identifikacijo slehernika, neopazno minili. Že leta 2006 smo sprejeli biometrične potne liste, s prstnimi odtisi že dlje časa lahko odklepamo računalnike in najbrž ni malo tistih, ki navkljub dejstvu, da zanesljivost biometrije ni povsem zagotovljena, na razvoj tovrstne tehnologije komaj čakajo. Da se ne zapletemo preveč v skeptične vitice morebitnih negativnih implikacij neizogibne biometrične prihodnosti, se raje osredotočimo na nekaj letošnjih napovedi za biometrijo na pametnih napravah.

  Že lani se je šušljalo, da bo Apple, ki je poleti zakupil patent za biometrično prepoznavanje prstnih odtisov startup podjetja AuthenTec, s to tehnologijo obogatil iPhone 5. Govorica, ki se je sicer izkazala za neresnično, se nadaljuje, a tokrat v povezavi z junijskim prihodom iPhone 5S, za katerega naj bi veljalo, da bo imel vgrajeno tovrstno zaščito. Vse torej kaže, da je biometrija ena od najbolj vročih tem pametne telefonije, saj uporaba pin kode in podobnih gesel za odklepanje mobitela in varovanje drugih podatkov, preprosto ni več prepričljiva.

  A ne gre le za varnost. Tu so še druge prednosti uporabe čitalnikov prstnih odtisov, ki so jih nedavno predstavili na barcelonskem MWC (Mobile World Congres 2013). Podjetje CrucialTec je tam predstavilo demo, ki prikazuje čitalnik, vgrajen v ohišje mobitela. Odčitavanje prstnih odtisov in posledično odklepanje mobitela naj bi bilo tako hitrejše in precej varnejše, kot na primer trenutni varnostni sistem s številčno kodo, ki jo uporabljamo na Androidih.

  Rešitev, ki jo ponuja CrucialTec, upošteva še preprosto dejstvo, da imamo ljudje praviloma deset prstov, torej deset različnih odtisov, ki bi lahko odklepali deset različnih namizij. Če bi si želeli na pametnem mobitelu odpreti le fotoaparat, bi na primer uporabili kazalec, za odklepanje Toshla, pa bi v teh varčevalnih časih najbrž prav prišel sredinec. No, šalo na stran. Deset ključev in še celo več, če upoštevamo, da bi vsak od prstov lahko uporabil še dosedanjo metodo odklepanja, je dovolj prepričljiv razlog za uporabo biometrije na pametnih napravah naslednje generacije.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
178
17. marec 2014
Biometrija na pametnih mobitelih - prstni odtisi
Novice