• /PublishingImages/n8_adaptors.jpg

  Bistvene novosti Nokie N8

  24. september 2013 - Silvo Katalenić

  Nokia N8 je multimedijska zver; že sam pogled na tehnične specifikacije nam o tem ne pušča nobenega dvoma. Prvo kar nam skoči v oči je najverjetneje kamera — 12 mio točk sicer ni nekaj povsem novega, a skupaj z možnostjo snemanja video posnetkov v HD 720p načinu, z že skoraj pobrateno Carl Zeiss optiko in xenonsko bliskavico pa je le najboljše kar lahko pričakujemo na kateremu koli mobitelu.

  Ampak pri Nokiji smo se v preteklosti vedno spotikali ob malenkosti, ki jih je Apple z svojim iPhonom odpravil (ali zastavil, kakor želite) že v prvem poskusu. Ne največji rezistivni zasloni na dotik, nezmožnost kinetičnega pomikanja zaslona (ali 'pomikanje s frcanjem'), predvsem pa neprilagojeno & neodzivno upravljanje menijev so samo osnovne zadeve katere večina Nokijinih zapriseženih uporabnikov enostavno ni razumela ali/in tolerirala. No, skupaj z (že danes skoraj kultno) N900 je Nokia večino zgoraj omenjenih "problemov" že skoraj odpravila, z Nokio N8 pa kaže, da se stvari le pomikajo v nam-vsem-zaželeno smer.

  Nokia N8 bo hkrati prva Nokia z novim, posodobljenim operacijskim sistemom Symbian^3, ki se po besedah Fincev opira na tri glavne lastnosti: preprosta uporaba, hitrost in domačnost. Preprosta uporaba nam namiguje, da bo Symbian končno postal bolj uporaben na mobitelih z zasloni na dotik, kajti do zdaj si za določeno opravilo preprosto potreboval preveč nelogičnih, nepotrebnih klikov; hkrati pa prinaša zmožnost multi toucha (več dotikov hkrati). Hitrost bo poskrbela za nemoteno snemanje/predvajanje vseh HD posnetkov in kot dosedanji testi na prototipih kažejo, bo N8 res hitra. Predvsem zadnja lastnost pa je tista, katera nam pove, zakaj se Nokia že dokončno ne preseli k že zdavnaj oznanjenemu MeeGu, a zavedati se moramo, da je Symbian enostavno tako zelo razširjen, da ga je preprosto nemogoče kar tako odpraviti z uporabniškega trga.

  Osebno pa največjo prednost tega mobitela vidim v njegovi povezljivosti z drugimi napravami. HDMI izhod in priložen HDMI adapter (mimogrede, upam, da to postane stalna praksa) skupaj z vašo HD televizijo poskrbita za instant domači kino, z USB vhodom si še priključite poljubni USB ključ ali trdi disk, preko Bluetooth povezave pa si za piko na i priključite še tipkovnico in miško. Tako imate v parih korakih doma ali pa pri prijatelju pripravljeno galerijo vaših filmov ali pa ste sposobni na spletu takoj igrati svojo najljubšo Flash igrco. Glede na obljube, bi tudi baterija morala zdržati vsaj skozi en celovečerec, ampak prišparajte si morebitno sramoto in ne pozabite polnilca.

  Mobitel namerava Nokio N8  umestiti  v  ponudbo, podatki o cenah še niso znani. Vse novosti, povezane z mobitelom Nokia N8, bodo objavljene na Tehniku in na Mobitelovi Facebook strani.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1201
24. september 2013
Bistvene novosti Nokie N8
Novice
Symbian