• /PublishingImages/biophilia-3.jpg

  Björk: Biophilia za iOS: nova glasbena revolucija

  24. september 2013 - Tehnik

  Glasba odrešena fizičnih nosilcev, kot so vinilne plošče, CD-ji in kasete, je omogočila hitrejši in preprostejši dostop do velikih količin glasbe, na mp3-jih, v pretočnih zapisih in nenazadnje tudi prek YouTuba, ki je za mnoge postal osrednji način poslušanja in iskanja nove glasbe. A prav zaradi izobilja in preprostega dostopa do vsega, naenkrat in takoj, smo se z lahkoto odrekli pristnemu, fizičnemu stiku z glasbo; prvemu odpiranju škatlice CD-ja ali ovitka albuma, previdnemu ravnanju z diskom oziroma ploščo, polaganju v predvajalnik / na gramofon in pritisku na "play" oziroma polaganju igle, obsesivnemu prebiranju priložene knjižice/ovitka in pregledovanju slik in fotografij. Kadar je glasba le ozadje za boljše počutje, se ogromna knjižnica mp3-jev ali dolg seznam predvajanja na spletnem pretočnem servisu (Spotify, pridi že v Slovenijo!) čudovito obnese, za pravo glasbeno doživetje pa je v tem povsem digitalnem svetu vse manj prostora. Tako je ocenila tudi Björk in se lotila priprave svojega novega albuma na povsem nov način: kot interaktivno aplikacijo za iPad, iPhone in iPod touch.

  Biophilia - ljubezen do vsega, kar živi

  Album Biophilia bo uradno izšel 20. septembra 2011 na CD-ju, aplikacija za iOS pa je že na voljo in sicer brezplačno. Osnovna aplikacija je samo ogrodje, galaksiji podoben 3D poligon, singli pa bodo na voljo postopoma, proti plačilu. V času pisanja je v galaksiji Biophilie le prvi singl, Crystalline, ki poleg pesmi vključuje tudi besedilo, notni zapis, animacijo, kratek esej in interaktivno igro.

  In kako je vse to videti? Zagon aplikacije uporabnika pripelje v galaksiji podobno strukturo, skozi in okrog katere se premikamo s preprostimi potezami po zaslonu. Posamezne "zvezde" imajo imena in predstavljajo single. Dvojni pritisk na katerokoli "zvezdo" pripelje do nje in odpre stran z osnovnimi informacijami o vsebini ter možnost nakupa. Ko se približujemo posamezni "zvezdi", se zaslišijo prvi akordi pesmi, ki s približevanjem postajajo glasnejši. V času pisanja je bila osvetljena (in torej na voljo za nakup) zgolj Crystalline, za katero je treba odšteti 1,59 EUR. Pesem o kristalih na osnovni ravni opisuje zapletene konstrukcije kristalov v naravi in vesolju, te kompleksne strukture pa nato poveže na odnose med ljudmi. Možnost "Animation" (animacija) ob glasbi ponudi precej sinestetično grafično interpretacijo, v kateri geometrijski liki predstavljajo posamezne zvoke. "Score" (notni zapis) predvaja pesem ob prikazu notnega zapisa in besedila, vendar brez vokalov. "Lyrics" (besedilo) izpiše besedilo pesmi, "Credits" je seznam sodelavcev projekta, v opisu pesmi in aplikacije pa je vključen tudi esej o pesmi in igri. Tako ostane le "Play", ki zažene igro Crystalline.

  Gre za preprosto igro, v kateri igralec z nagibanjem naprave vodi kristal skozi tunele. Na stenah tunela so razni drugi kristali in ko naberemo določene skupke kristalov (seznam iskanih elementov je na desni strani), se odprejo novi tuneli. Ob tem se ves čas igranja nepretrgano predvaja pesem, ki pa ni v preprosti ponovitvi (loopu), temveč se prilagaja potovanju po tunelih. Igre ni težko igrati, čeprav je nekatere kombinacije precej zapleteno poiskati. A odpiranje novih tunelov ni toliko cilj kot nadaljevanje potovanja, odlično zložena pesem pa kljub preprostemu načinu igranja naredi izkušnjo zanimivo tudi ob daljšem in večkratnem igranju.

  Poleg Crystalline je v Biophilii "skrita" še ena aplikacija, Cosmogony, ki jo najdemo v 2D prikazu naslovov kot nekakšen b-side. Do 2D prikaza pridemo s pritiskom na violinski ključ/kompas v zgornjem levem kotu, ki v posameznih aplikacijah služi kot tipka "nazaj", iz 3D galaksije pa pripelje v 2D seznam. Tudi Cosmogony vključuje animacijo, besedilo, esej in notni zapis, namesto aplikacije pa ponudi "vodeno ekskurzijo" skozi galaksijo Biophilie. Cosmogony je teorija o nastanku obstoja, oziroma vesolja, o tem kaj se je dogajalo pred velikim pokom, kar je tudi tema te pesmi, hkrati z navdušenjem nad obstojem in veseljem do življenja, do vsega kar živi.

  Prihodnost?

  Biophilia je zares izjemen projekt, a precej logičen korak v razvoju umetniške poti islandske umetnice, ki s svojo glasbo navdušuje že 35 let, vmes pa se je izkazala tudi v drugih zvrsteh, predvsem v filmu Plesalka v temi, za katerega je prejela celo peščico nagrad. Tako kot je v svojo glasbo zmeraj vključevala nove inštrumente (nekatere celo narejene posebej za določene pesmi), glasbene sloge, glasbenike, producente in druge sodelavce, so bili tudi njeni videospoti zmeraj pravo vizualno doživetje. Ob novih tehnologijah in predvsem razširjenosti pametnih telefonov in iPada, je tako dobila na voljo platformo, na kateri lahko raziskuje in predstavlja glasbo v precej širšem kontekstu. Ali bodo to hoteli/uspeli/znali izkoristiti tudi drugi glasbeniki, bo pokazal čas, vsekakor pa se zdi kot odlična priložnost. Tako za glasbenike, ki bodo na ta način lahko nadomestili izgubo prihodkov zaradi piratstva, kot tudi za oboževalce, ki s takšnimi aplikacijami dobimo precej širšo izkušnjo, kot jo prinašajo mp3-ji.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1558
24. september 2013
Björk: Biophilia za iOS: nova glasbena revolucija
Aplikacije
iOS