• /PublishingImages/wordpress-android-comments.jpg

  Bloganje z mobitelom - WordPress [Android]

  24. september 2013 - Tehnik

  Blogerska platforma WordPress, ena najbolj razširjenih spletnih platform, poganja ogromno število blogov (tudi našega Tehnika). Uporabnike, ki brez svojega bloga ne morejo živeti niti na poti, pa so razvijalci WordPressa seveda razveselili tudi z mobilnimi aplikacijami.

  Aplikacijo smo preizkusili na mobitelu z Androidom, na voljo pa je tudi lastnikom naprav z iOS in BlackBerryjev, verzija beta pa tudi za Nokie.

  WordPress za Androida - osnove

  Razvijalci najbolj priljubljenega blogerskega sistema niso razočarali, saj je aplikacija za Android izredno dobro pripravljena in preprosta za uporabo.

  Ob zagonu aplikacije le vneseš podatke o svojem blogu (naslov, uporabniško ime, geslo), ki lahko gostuje na storitvi Wordpress.com ali pa ga imaš nameščenega na svojem strežniku. Prek aplikacije lahko namreč brez težav upravljaš več svojih blogov, s čimer so razvijalci zadovoljili tudi najbolj zagrizene ustvarjalce vsebin. (Preden začneš z uporabo moraš še omogočiti protokol XML-RPC: Nastavitve/Pisanje).

  Ko dodaš svoj blog, lahko dostopaš do štirih različnih strani: komentarji, zapisi, statične strani in statistika. Pri ustvarjanju novih zapisov in statičnih strani imaš na voljo urejevalnik, ki podpira osnovne možnosti oblikovanja, kot so poševna in krepka pisava, podčrtovanje in povezave. Prav tako lahko dodajaš fotografije, posnete z mobilnim telefonom, ter urejaš oznake in kategorije, ki se prenesejo neposredno s strežnika. Seveda romanov z mobilnim telefonom ne bo pisal nihče, za kratke in hitre objave pa je orodje več kot zadovoljivo.

  Z mobilno aplikacijo ne boš imel/a dostopa do prilagojenih možnosti, ki si jih na svoj strežnik namestil sam/a. Podprte so namreč samo najbolj osnovne vgrajene funkcionalnosti. Toda od mobilne platforme več le težko pričakujemo.

  Komentarji in statistika

  Za mobilnega uporabnika so morda komentarji najzanimivejša lastnost aplikacije. Aplikacija namreč naloži komentarje s strežnika in ti ponudi vse možnosti za njihovo upravljanje. Lahko jih potrjuješ, na njih odgovarjaš, jih brišeš in odstraniš med neželene. Lahko si celo nastaviš možnosti za samodejno preverjanje novih komentarjev in obveščanje. Najbolj obsedeni lahko nastavimo, da aplikacija vsakih 5 minut preveri, ali imamo nove komentarje. Ob novih komentarjih se nam prek sistema obvestil prikaže obvestilo.

  Zadnja možnost je prikaz statistik. Za to možnost potrebuješ račun na storitvi Wordpress.com in vključeno statistiko, ki jo nudijo. Gre za manj napredno obliko statistike, ki seveda ni primerljiva z Google Analytics, kljub temu pa je morda dovolj za vse mobilne uporabnike, ki želijo le preveriti število obiskovalcev in naloženih strani.

  Prikaz statističnih podatkov je zanimiva možnost, ki je ni moč najti niti v uradni aplikaciji WordPress za iOS. Razvijalci WordPressa so tako očitno aplikaciji za Android namenili kar precej pozornosti, kar je očitno tudi iz uporabniške izkušnje. Organizacija strani je izjemno logična, prav tako je ob preizkusu delovala gladko in brez zatikanj, kar pomeni, da uporabniki novejših mobitelov ne bi smeli imeti težav. Skratka, Wordpress za Android lahko samo priporočimo.

  Brezplačno aplikacijo najdeš na Android Marketu, lahko pa si jo naložiš s pomočjo spodnje QR kode.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1423
24. september 2013
Bloganje z mobitelom - WordPress [Android]
Aplikacije
Android