• /PublishingImages/bluestacks-windows-launcher.jpg

  BlueStacks na tvoj PC prinaša Android aplikacije

  23. september 2013 - Alja Isaković

  BlueStacks - Android na WindowsihSi si kdaj zaželel, da bi na svojem namiznem ali prenosnem računalniku lahko uporabljal katero izmed več kot 250.000 Android aplikacij? No, sedaj lahko. BlueStacks je nova platforma, ki (za začetek) omogoča poganjanje Android aplikacij v okolju Windows 7. Ali to pomeni, da bomo kmalu lahko Android poganjali na vseh računalnikih?

  Velika priložnost za Android

  BlueStacks ima vsekakor zelo ambiciozne načrte. Operacijski sistem Android in Android aplikacije želijo ponuditi vsem uporabnikom Windows računalnikov in tablic. To v praksi pomeni, da bomo kmalu imeli Windows tablico, ki bo lahko poganjala Android oziroma Android aplikacije. Microsoft nad tem verjetno ne bo navdušen, napredni uporabniki pa boste zagotovo priložnost pozdravili odprtih rok.

  BlueStacks - Android na Windows računalnikih

  Seveda je to tudi dobra novica za Android ekosistem in razvijalce aplikacij, saj se z BlueStacks precej razširi potencialen krog uporabnikov. Zanimivo je tudi to, da je v pripravi tudi različica BlueStacks za Applov operacijski sistem Mac OS X. Nekako pa dvomim v to, da bi Apple v svoj App Store spustil aplikacijo, ki bi omogočala poganjanje Android aplikacij npr. na iPad-u.

  BlueStacks App Player trenutno v alfa različici

  Te zanima, kako zadeva trenutno deluje? Zaenkrat BlueStacks ponuja le BluStacks Android App Player, ki je na voljo uporabnikom Windows 7. Po prvih testih se priporoča tudi sodobnejša strojna oprema, saj se na starejših računalnikih pojavljajo težave pri namestitvi ali počasno delovanje.

  BlueStacks - poganjanje Android aplikacij

  Za uporabo BlueStacks potrebuješ tudi Android telefon, ki s pomočjo brezplačne aplikacije BlueStacks Cloud Connect poskrbi za prenos aplikacij na PC s pomočjo oblaka. Na ciljnem računalniku je potrebno namestiti še App Player, ki se v okolju Windows 7 namesti na namizje v obliki widgeta (vtičnika). BlueStacks je trenutno še v zgodnji alfa verziji, tako da so občasni hrošči pričakovani. Med drugim lahko pričakuješ, da se vse aplikacije ne bodo pravilno zagnale, zato velja opozorilo, da uporabniška izkušnja še ni čisto primerljiva z uporabo aplikacij neposredno na Android napravah.

  Za hitro pokušino si lahko pogledaš tudi spodnji predstavitveni video:

  V pripravi je tudi Pro (plačljiva) različica programa BluStacks App Player, ki bo podpirala plačljive aplikacije in neomejeno število aplikacij. Brezplačna različica, ki je trenutno na voljo, je namreč omejena na do 26 aplikacij.

  Mimogrede - za vse radovedne in bolj avanturistične uporabnike, ki nimate Android telefona, je sicer na voljo že hekerska skupina na Facebooku, a velja opozorilo, da je uporaba neuradnih metod povsem na lastno odgovornost ;)

  Lahko BlueStacks tekmuje z namiznimi aplikacijami?

  Če sem čisto iskrena, malce dvomim o uporabnost mobilnih Android aplikacij na namiznih računalnikih, sploh na monitorjih, ki so večji od 20 palcev. Android aplikacije so večinoma še vedno delane za manjše zaslone, na namiznih računalnikih pa tudi vse pogosteje najdemo posebej prilagojene namizne aplikacije, ki jih bodo uporabniki verjetno raje kupovali v priloženih aplikacijskih trgovinah. Apple svoj Mac App Store že ima, Windows 8 pa mu bo kmalu sledil s trgovino za nove Metro aplikacije.

  Veliko bolj zanimiva se mi zato zdi možnost poganjanja Android aplikacij na denimo Windows tablicah, ki, za razliko od namiznih računalnikov ponujajo tudi zaslone na dotik in s tem podporo za polno zmogljivost aplikacij.

  Za razvijalce je sicer privlačna možnost, da aplikacijo razvijejo enkrat, na eni platformi in jo nato z objavo v Android Marketplace-u ponudijo tako mobilnim napravam kot namiznim in prenosnim računalnikom. Vprašanje je seveda, koliko "navadnih" uporabnikov bo sploh pripravljeno uporabljati BlueStacks rešitev. Napredni Android uporabniki jo bodo gotovo, naše mame pa verjetno ne bodo videle potrebe po tem.

  Kaj pa ti meniš o možnosti uporabe Android aplikacij na svojem namiznem ali prenosnem računalniku? Katera Android aplikacijo bi najraje videl tudi na svojem PC-ju?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
282
24. september 2013
BlueStacks na tvoj PC prinaša Android aplikacije
Aplikacije
Android